Teljes kapacitással zajlik a hó- és síkosságmentesítés Pécsett

Kezdőlap > Közélet > Teljes kapacitással zajlik a hó- és síkosságmentesítés Pécsett

Teljes kapacitással zajlik a hó- és síkosságmentesítés Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Pécs belterületi útjain, terein, járdáin a városüzemeltetési feladatokat ellátó BIOKOM NKft. dolgozói és szerződött vállalkozói teljes kapacitással kezdték meg hétfőn reggel a hó- és síkosságmentesítési feladatokat.

A cég már november óta napi kapcsolatban van a pogányi meteorológiai állomással, így a kapott előrejelzések alapján a személyi és gépi állományával folyamatosan rendelkezésre állt eddig is, most is aktívan dolgoznak a városban.
A BIOKOM és vállalkozói 18 gépjárművel látják el a hó- és síkosságmentesítési feladatokat.  Mindezeken felül a kézi síkosságmentesítésben 14  hótakarításra alkalmas munkagép és 15 másfél tonna teherbírású gépjármű vesz részt jelenleg.
A kézi síkosságmentesítés során jelenleg összesen 150 fő munkatárs lapátolja a havat, szórja a síkosságmentesítő anyagot a járdákra, buszmegállókba, terekre.
Ez a létszám rendkívüli időjárás esetében – akár már a mai nap folyamán - a többszörösére nőhet a kialakult helyzet függvényében.
Összesen 350 különböző helyszínre már a havazás előtt kihelyezték a síkosságmentesítő anyagokat homok vagy só és homok keverékének formájában. A kihelyezett önmentesítő anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, vételezhet belőle, és a gépjármű kereke alá szórhatja, vagy a járdán használhatja. Ha elfogyna az anyag, a BIOKOM pótolja folyamatosan, bejelentés esetén is.
A BIOKOM kökényi telephelyén 800 tonna só és 350 tonna zúzott kő szóróanyag áll rendelkezésre a feladatok ellátására, de ezt a mennyiséget is azonnal pótolják, ha szükséges.
A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják, míg az egyéb útszakaszokon a megszokott só vagy só-kőzúzalék kombinációt.
A szolgáltató elvégzi a közlekedési útvonalak síkosságmentesítését is, de a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van feladata télen, amely az ingatlan és az út közötti terület (járda, beálló stb.), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítése.
A városüzemeltetési társaság azt kéri, hogy mindenki csak felkészülten, jó műszaki állapotban lévő gépjárművel és téli gumi használatával, illetve ha szükséges, akkor hólánccal keljen útra. A havas balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, illetve a nem az útviszonynak megfelelő vezetési technika, illetve sebesség okozza – amelyek kellő odafigyeléssel, felkészültséggel kiküszöbölhetőek lettek volna.
Emellett a közlekedési akadályok is sok esetben azért alakulnak ki, mert nem megfelelő műszaki állapotú autók vagy nyári gumival szerelt autók akadnak el, feltartva ezzel a forgalmat.
Hó- és síkosságmentesítési ügyben a lakosság részére a társaság kettÅ‘ éjjel-nappal  hívható telefonszámot biztosít (72/502-100 vagy 80/200-590).
Az országos közúthálózathoz tartozó, számmal jelzett utak tisztítása nem a cég feladata, hanem a Magyar Közúté. (Például: 66-os, 57-es, 6-os utak és így tovább).
A Tüke Busz Zrt. jelenleg egy viszonylaton (35-ös) vezetett be módosítást, azon a vonalon csak a Dömörkapuig közlekedik a járat. A téli időjárás miatt a vállalat munkatársai (autóbuszvezetők, diszpécserek, forgalmi tiszt) a nap 24 órájában folyamatosan ellenőrzik az utakat és társaságunk kapcsolatban áll az illetékes szervekkel (Magyar Közútkezelő, Biokom, Katasztrófavédelmi Igazgatóság), hogy a szükséges korlátozásokat időben életbe tudja léptetni az utasok és járművek biztonsága érdekében.
Részletes információkat a BIOKOM és a Tüke Busz Zrt. honlapján találnak utasaink a legfrissebb közlekedési helyzettel kapcsolatban.
Jelenleg jelentős késések nélkül közlekednek a Tüke Busz Zrt. járatai, nincs fennakadás a közlekedésben.
Tekintettel arra, hogy a helyzet óráról órára változhat, a közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb információk a BIOKOM és a Tüke Busz Zrt. honlapján is elérhetőek.

A Tüke Busz Zrt. felkészült a téli időjárásra, az autóbuszok műszakilag is készen állnak.
 
BIOKOM NKft. Mobilitási Központ
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés