Kezdőlap > Közélet > Böngéssz Nagyi - idősebbek is elkezdhetik

Böngéssz Nagyi - idősebbek is elkezdhetik

2016. június 20. hétfő, 14:11 Major Zoltán Közélet
PDF

Több éve nagy népszerűséggel fut a Csorba Győző Könyvtár Böngéssz Nagyi elnevezésű foglalkozássorozata, melyen a könyvtár idősebb olvasóinak nyújtanak fogódzót az internet világában való eligazodáshoz. A program két szervezőjével beszélgettünk a kezdeményezésről, fogadtatásról, nehézségeiről illetve eredményeiről, szépségeiről. (Fotó: Csorba Győző Könyvtár)

- Mi volt a Böngéssz Nagyi programsorozat indíttatása?

Szeifer Csaba: Évekkel ezelőtt a könyvtár egyik projektje keretében vállaltuk, hogy idősebb olvasóink számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy közelebbről is megismerkedhessenek az internettel, tanulják meg a legalapvetőbb dolgokat, többek között a böngészés és az elektronikus levelezés mikéntjét. Ezeket természetesen csak több, rendszeres alkalom során lehet és érdemes megtanulni, különösen azért, mert nagyon sokan közülük teljesen a nulláról kezdik. A kulcsszavaink: a folyamatos gyakorlás és az ismétlés.

- Az olvasók részéről is mutatkozott igény ezekre a foglalkozásokra?

Sz.Cs: Igen, többen érdeklődtek korábban is. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a félévente egyszer-egyszer elindított alkalmak kevésnek bizonyulnak, az olvasók folyamatosan megkerestek minket, kérték: jelentkezzünk, ha folytatódik a sorozat. Közvetett módon is eljutott a hír a célközönséghez: például a rokonok szóltak a nagyiknak, próbálja ki ezt a  lehetőséget.

- Beszéljünk a gyakorlati részéről! Konkrétan mit mutattok meg az idősebb korosztálynak?

Németh Luca: A bevezető foglalkozásokon az internetezés alapjait és a kattintás művészetét sajátítottuk el. Sokan jöttek úgy hozzánk, hogy még nem volt számítógép a közelükben. Akadt persze köztük olyan is, akinek már egy picit jobban ment az internetezés, de a mindennapi életben nem használta. Az olvasók elméleti áttekintést is kaptak: átbeszéltük a számítógép felépítését, illetve eszközeit: mire jó az egér, a billentyűzet és a PC többi része. Utána következett az internetes böngészés, alapvető oldalakkal ismerkedtünk meg: például az időjárás, menetrendek, receptek. Végül eljutottunk az e-mailezésig, és most ott tartunk, hogy lementett képeiket tudják csatolni, a linkek beillesztésével egymásnak tudják ajánlani az általuk már meglátogatott oldalakat.

- Ti határozzátok meg a foglalkozások szintjét és anyagát, vagy itt is igazodtok az igényekhez?

N.L.: Van egy alapvető elképzelésünk arra vonatkozólag, hogy a félév során mit szeretnénk végigvenni. Ezt próbáljuk is átadni és tartani a tempót, de természetesen igazodunk a kérésekhez. Ha valami jobban érdekli őket, azzal részletesebben foglalkozunk. Ha valami nagyobb nehézséget okoz, arra is több időt fordítunk, visszatérünk rá. Minden óra ismétléssel kezdődik, átnézzük az előző óra anyagát. A folyamatos ismétlés eredményre vezet.

Sz.Cs: Így van, az ismétlés az oktatás fontos eleme. Egy kép letöltése, vagy egy dokumentum csatolása  számunkra a mindennapi munkánk része, nekik viszont az egész folyamatot, lépésenként kell megtanulni, mindenkinek az egyéni szintjéhez igazodva. Szeretnénk átadni a tudásunkat, tapasztalatunkat, hogy nekik is minél egyszerűbb legyen ezeket elsajátítani és a türelem nagyon fontos tényező.

- Úgy gondolom, hogy vannak itt visszatérő olvasók…

Sz.Cs.: Igen, a csoport nagy része rendszeresen jár. Van, aki a kezdetektől velünk van, állandó törzsközönség.

 

alt

 

- Hány résztvevő és munkatárs bevonásával valósul meg a program?

Sz.Cs. A résztvevők törzsbázisa nyolc fő, a maximum létszám 15 volt. A foglalkozásokat minimum két ember tartja: amíg az egyikünk a gépnél és projektornál beszél, a másikunk azoknak segít, akik még az elején járnak a leckéknek, őket fel kell zárkóztatni. Volt olyan, másfél-két éve, hogy három-négy kolléga segített. Akkor picivel többen voltak. Ha ezt a későbbiekben időben meg tudjuk hirdetni, akkor biztosan több érdeklődő is lesz. Az intézményünk olvasószolgálata is segít abban, hogy az olvasókat tájékoztatja a foglalkozásról.

- Mindenkinek tudtok számítógépet biztosítani, önállóan tudnak dolgozni?

N.L: Igen, az oktatások a Tudásközpont számítógéptermében zajlanak, ahol be lehet ülni a gép elé. De olyan nyugdíjas is van, aki a saját laptopját hozza.

- Hogyan zajlik az oktatás? Mire helyezitek a hangsúlyt?

N.L: Két éve okítom már saját nagymamámat is, hogy hogyan tudja jól használni az internetet, ennek során láttam, hogy mi az, ami nehézséget okoz neki, ami nagyon messze van tőle, jobban ki kell fejteni. Érdemes képekben gondolkodni, mert elég vizuálisak, szemléletes példákkal mindent szépen megértenek. A szakkifejezéseket az oktatásokon nem nagyon használjuk. Elmondjuk őket, felírjuk a táblára, de nem ezekre koncentrálunk, hanem igyekszünk kapcsolni valamihez a dolgokat, hogy könnyen megjegyezzék az új ismereteket.

Mikorra tervezitek a következő foglalkozásokat a júniusi utolsó alkalom után?

Sz.Cs: A jövőre vonatkozólag egyelőre csak terveink vannak. A Belvárosi Fiókkönyvtárnak is van egy kisebb számítógépes terme, úgyhogy akár két helyszínen is folytathatnánk az oktatást. Jó lenne folyamatosan csinálni, akkor van értelme, ha ezeknek az alkalmaknak nincs vége, ha a résztvevők folyamatosan gyakorolni tudják a tanultakat. Az év második felében, ősszel szeretnénk folytatni a foglalkozásokat.

- Milyen visszajelzéseket kaptok?

Sz.Cs: Nagyon hálásak, megköszönik. Látszik rajtuk, hogy boldogok, mert meg tudják csinálni azt, amit láttak az unokánál vagy éppen a barátnőnél. Van, amikor órán kívül is kérnek segítséget, többször megkerestek már minket ilyen ügyekben.

N.L: Egyébként a kis csapat is már összeszokott, családias a hangulat. Sztorikat osztanak meg, a buszon felismerik egymást, beszélgetnek egymással.

- Ebből adja magát a kérdés: a közösségi hálóval is megismerkedtek?

N.L: Nem. Az e-mail volt az egyik cél, ami sok mindennek alapfeltétele. Utána már lehet regisztrálni különböző felületekre. A praktikus dolgok érdekelték őket: jegyvásárlás, banki felületek, könyvtári kölcsönzés meghosszabbítása. Ami nagyon fontos, hogy látják, miért akarják ezt az egészet. Nem csak érdeklődnek, hanem tényleg használni akarják.

Sz.Cs: A mi célközönségünk a 0-99 éves korú olvasók. Így a könyveken meg a szolgáltatásokon kívül egy újabb lehetőséggel meg tudjuk szólítani őket: jöjjenek be a könyvtárba és tanulják meg azt, amit mi mindennap használunk. És miért ne tanulhatnák meg?

A Böngéssz Nagyi  elnevezésű foglalkozássorozat következő időpontja: 2016. június 23. (csütörtök), 10.00-12.00. Helyszín: Tudásközpont, 2. emelet, számítógépes terem.

Érdeklődni és jelentkezni a szeptembertől újra induló foglalkozássorozatra a +36 72/ 501-500/ 28058-as telefonszámon, illetve a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címen lehet. A program ingyenes!

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés