Kezdőlap > Közélet > Pécs a hétvégén a fény városa lesz

Pécs a hétvégén a fény városa lesz

2016. június 29. szerda, 06:55 Közélet
PDF

A Zsolnay Fényfesztivál két kiemelt fellépőjének koncertje is ingyenessé vált a szponzor Rádió 1 jóvoltából, így Natalie Imbruglia és Buika előadását is díjtalanul élvezhetik a fesztiválozók. A Dóm tér befogadóképessége korlátozott, így azoknak, akik már korábban szeretnék biztosítani helyüket a két nagykoncertre, érdemes előzetesen regisztrálni a www.zsolnayfenyfesztival.hu oldalon. A nem regisztrált látogatók beengedésére a helyszín létszámkorlátjának eléréséig van mód.

Nagy érdeklődés övezi az idén debütáló Zsolnay Fényfesztivált, ami nem is csoda, hiszen 3 nap alatt 150 ingyenes program zajlik Pécs belvárosában és a Zsolnay Negyedben július 1-3. között. A turisták számára vonzó lehet, hogy a fesztivál ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség jegy a ZsÖK NKft. Infopontjain, amivel megtekinthetők a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

Nemzetközi szinten is sokakat megmozgatott az első magyar fényfesztivál, a Zsolnay Light Art 3D mapping versenyre jelentkeztek alkotók többek között Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból. Kialakult a verseny döntőseinek köre is: 7 magyar és 7 külföldi alkotó mutathatja be július 1. és 2. napján sötétedéstől a Székesegyház monumentális homlokzatán, a pécsi Bazilikára komponált látványos 3D videókat. Emellett a belváros 20 helyszínén láthatók fényalkotások a fesztivál ideje alatt.

 A www.zsolnayfenyfesztival.hu oldalon elérhető a teljes programlista, és az események közül a fesztivál négy tematikus eleme szerint is válogathatunk: a fényalkotások (nemzetközi fényfestő verseny és további fényinstallációk), az utcai produkciók (cirkusz, utcaszínház), a zene (külföldi és hazai előadók utcai és színpadi koncertjei), valamint a „történelmi időutazás” programjai között, amelyeken játékos formában elevenítik meg Pécs 1600 éves múltját július első hétvégéjén.

Két világsztár is érkezik a fesztiválra. Másodszor látogat hazánkba a háromszoros Grammy-díjra jelölt Natalie Imbruglia. A ’90-es évek egyik legnagyobb slágereként számon tartott Torn című dal előadója hosszú hallgatás után tavaly új lemezzel jelentkezett. A Male (Férfi) című albumán olyan dalokat énekel, amelyeket egytől egyig férfi előadók tettek híressé s a szerelem témakörét járják körül. Natalie Imbruglia koncertje július 2-án 20 órakor kezdődik a Dóm téren. Buika napjaink egyik legkeresettebb világzenei énekese, aki a flamenco, az afrikai poliritmika, a jazz, a soul és a pop világában egyaránt otthonosan mozog.  2009-es El Último Trago albumát latin Grammy- díjjal jutalmazták. A legnagyobb sikert a 2013-as La Noche Mas Larga című koronggal érte el, melyet a legjobb latin albumként Grammy-díjra jelöltek. Buika július 1-én 19:30-kor lép fel, szintén a Dóm téren. Mivel a Dóm tér befogadóképessége korlátozott, érdemes előzetesen regisztrálni a www.zsolnayfenyfesztival.hu oldalon.

A fesztivál három napja során a belváros 24 helyszínét fantasztikus képzelettel megáldott médiaművészek szemkápráztató műalkotásai díszítik fel, statikus és mobil fényinstallációik, hagyományos épületvetítés, klasszikus és modern fényélmények világa hív kalandozásra. A három nap során éjjel 21.30–01.00 között felragyog többek között a Barbakán, a Sétatér, a Janus Pannonius utca, a Széchenyi tér, a Színház tér, a Jókai tér és a Király utca több pontja is! A fényes produkciók csúcspontja a Zsolnay Light Art 3D nemzetközi fényfestő verseny döntője lesz, amire érkeztek alkotók többek között Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból is! Pénteken és szombaton este a pécsi Székesegyház épületét megfestve mutatják be szemkápráztató produkciójukat, aminek különlegessége, hogy a bazilika oldalhajója mellett a tornyok felülete is vetítve lesz, így a látvány egészen egyedivé és monumentálissá válik.

Nagyszabású produkcióval indít július 1-jén este a Zsolnay Fényfesztivál cirkuszi helyszíne, a Széchenyi tér, ahol a Theater Tol 18 fős belga utcaszínházi-légtornász előadását láthatunk. A látványos bemutatón egy 60 tonnás daru is részt vesz, amely a szereplőket emeli a magasba. De számos további cirkuszi és utcaszínházi produkció látható a Jókai téren, a Színház téren és a Széchenyi téren is. A Sétatéren koncertekkel és utcazenei produkciókkal találkozhatunk, kiemelkedik közülük a máltai Tribali és az amerikai Brooklyn Gypsies.

A Szent István tértől, az Északi várfalsétányon át számos helyszínen valósággal megelevenedik a múlt: római katonák, pogány papnők és szertartások, ó- és középkori harcosok, Zrínyi serege, nagyszabású korabeli felvonulás és divatshow idézi meg Pécs közel kétezer éves történelmét. A Ferencesek utcájában Memi Pasával találkozhatnak, ahol kávészeánsz és rózsavizes frissítők kóstolója várja az érdeklődőket, míg a Barbakán várároknál törökkori végvári fegyverbemutatók és várostrom lesz látható.

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés