Kezdőlap > Közélet > A pécsi ingatlanáraknak 2016 hozta meg az áttörést

A pécsi ingatlanáraknak 2016 hozta meg az áttörést

2016. december 20. kedd, 17:43 Közélet
PDF
A magyar lakáspiacon az év végéhez közeledve összességében 150 ezer tranzakciót várnak az elemzők, amely megegyezik a 2008-as adatokkal. Ez a következő években tovább emelkedhet, elérve a 160 ezret, ami a válság előtti évek szintjével egyezik meg. Jelenleg a piacon tapasztalható árszínvonal 15%-kal haladja meg a 2010-es viszonylatot, az új építésű szegmensben pedig ennél nagyobb – 20%-os – a drágulás.

 A 2016-ban kiadott építési engedélyek száma alapján arra lehet következtetni, hogy a következő évben kétszer több építkezés fog megindulni. 

Nagyon fontos az ingatlan típusa

A leglátványosabb élénkülés a fővárosban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton-parti településeken és a nagyobb városokban mutatkozott. A használt és az új lakások közötti árkülönbség igen nagy, a két típus átlagos négyzetméterárait tekintve akár több mint kétszeres is lehet az eltérés. A megyei jogú városokban 100-400 ezer Ft/m2 között alakulnak az ingatlanárak, Budapesten ennél magasabb – 250-500 ezer forintos – négyzetméterenkénti árakkal lehet számolni. A jelentős differenciálok mögött megbújó egyik tényező az ingatlanok típusa. A megyeszékhelyeken a téglalakások 100-300 ezer forintos, a panelépítésű társaik 100-250 ezer forintos, az új építésűek 300-400 ezer, a családi házak pedig 100-250 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kerülnek eladásra. A vidéki városok közül a legkiemelkedőbb Győr, Debrecen és Sopron, más vidéki nagyvárosokban általában 100-200 ezer forint között szóródnak az árak.





Két megyében csökkentek az árak

Az átlagárak csak Nógrád és Somogy megyében csökkentek idén. Nógrádban ez a tendencia szinte már hagyományosnak számít, melyhez alacsonyabb kereslet társul, míg Somogyban a korábban felszökő árak miatt volt lehetőség a mérséklődésre. A legmagasabb árak Budapest után Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Pest megyében mutatkoznak, a középmezőnyben Baranya, Csongrád és Vas megye helyezkedik el, a listát Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye zárja.

Pécsen 2016-ban indultak meg az árak

A Pécsen eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai az országos szinttel szinte teljesen megegyeznek, a lakások piacán viszont 35-37%-kal alacsonyabb négyzetméterenkénti árakkal találkozhatunk. A város ingatlanárai az ország bizonyos vidéki nagyvárosához képest – Szeged, Kecskemét, Sopron, Debrecen – igen kedvezőek, az egyes ingatlantípusok 5-40%-kal alacsonyabb Ft/m2 áron vásárolhatóak meg. A fővároshoz képest Pécsen mintegy 50%-kal olcsóbban találhatunk lakást, emellett a családi házak szegmensében is több mint 40%-kal alacsonyabbak az átlagárak.



Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2)



2015-ben országosan több mint 30%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ezzel szemben Baranya megyében és Pécsen – kisebb változásoktól eltekintve – stagnálás volt jellemző. 2016-ban a tavalyi évhez képest országszerte visszafogottabb emelkedés -7,5%-os - érvényesült, az év végére pedig enyhe visszaesés mutatkozott a lakáspiacra jellemző ciklikusság miatt. Pécsen és Baranya megyében viszont 2016 hozta meg az áttörést az árak tekintetében, melyek egy év alatt 16-17%-kal bővültek, ehhez a képhez azonban hozzátartozik, hogy megyei viszonylatban június, Pécsen pedig szeptember óta nem változtak az átlagos Ft/m2 árak.

Mivel a szakértők szerint a lakáspiac a következő években sem veszít lendületéből, így a nagyobb városokban további bővülésre lehet számítani az árak és a forgalom tekintetében is, a piac motorja pedig az új lakások szegmense lehet.



A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés