Kezdőlap > Közélet > Kilépni a könyvtár falai közül

Kilépni a könyvtár falai közül

2017. január 26. csütörtök, 17:34 Major Zoltán Közélet
PDF

Az információs és tudásalapú társadalom egyik alappillére a könyvtár, ki kell vinni azt a falak közül és a szolgáltatásokat a lehető legközelebb juttatni az olvasókhoz – mondja Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója (képünkön, fotó: PFZ). Az intézményvezetővel az idei év feladatairól és a várhatóan mozgalmas jövőről beszélgettünk.

- Az elmúlt év igen változatosra sikeredett az intézmény életében, hiszen meghatározta azt a Csorba Győző emlékév és számos nagyobb rendezvény. Milyen célokkal vágott neki az intézmény a 2017-es évnek?

- Az idei év talán legmeghatározóbb feladata, hogy előkészítsük intézményünket a Minősített Könyvtári cím pályázatának beadására, ezt nagyjából az év felénél kell megtennünk, de az addig vezető út nagyon aprólékos és munkaigényes. Jelenleg még az egyéves felkészülési időszakban vagyunk. A különböző munkafolyamataink szabályozásán több munkacsoport dolgozik, ennek célja a szolgáltatásaink egységes kezelése. A Csorba Győző Könyvtár teljes körű minőségirányítás alapú (TQM) minőségfejlesztést végez, amelyben a szolgáltatásaink minden szegmensét átnézzük, meghatározzuk a minőségi mutatókat és a fejlesztési javaslatokat folyamatosan beépítjük a munkafolyamatokba.

- A céloknál maradva, a szolgáltatások minőségének javítása mellett, milyen konkrét tervekkel igyekeznek még több olvasót elérni?

- Fontos célunk, hogy kivigyük a könyvtárat a falakon kívülre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy különböző városi, megyei rendezvényeken, fesztiválokon veszünk részt egy-egy programmal, sokszor a Retro Könyvvásárunkkal. A tavalyi évben például a városi Gyermeknapon az egyik könyvtárbuszunk is ott volt, de kint voltunk a Fishing on Orfű fesztiválon is az olvasóligetünkkel, azonban ez csak két példa a sok közül. A minél szélesebb körű jelenlét témájában még fejlődnünk kell, de azt gondolom, hogy jó irányban indultunk el. A legnagyobb feladat, hogy új olvasókat, pontosabban új használókat, sőt felhasználókat vonzzunk be a könyvtárba amellett, hogy a régi olvasóinkat is megtartjuk. Itt azért fontos különbséget tenni, mert sokan nem feltétlenül kölcsönözni járnak hozzánk, hanem valamilyen szolgáltatásunkat veszik igénybe, például interneteznek vagy válogatnak a több mint 200 folyóirat közül, vagy éppen a zeneműtárban lévő zongorán szeretnének gyakorolni. A szolgáltatások minőségének javításához szükség van a fiókkönyvtáraink informatikai fejlesztésére és a különböző korosztályoknak szóló minőségi programok kínálatára. A Minerva Könyvtár 2016-ban lett a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtára, viszont a város peremterületein (Nagyárpádon, Vasason, Patacson vagy Pécsbányán) még nincs könyvtári ellátás. Folyamatosan azon gondolkodunk, hogy milyen formában lehetne közelebb vinni a szolgáltatásainkat a lakossághoz. Úgy tűnik a megoldást a kihelyezett könyvtári pontok jelenthetik majd, de ezen még dolgoznunk kell.

- Több olyan programja is van az intézménynek, amelyeket a digitális kompetenciafejlesztést szolgálják.

- Néhány hónapja felsősöknek indítottunk Lego Mindstorm robotika szakkört, ami kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a robotok világával, illetve a programozás fortélyaival ismertesse meg ezt a korosztályt. A foglalkozások vezetője Schlepp Péter informatikus, akinek szenvedélye a Lego Mindstorm robotok programozása. Legyen barátod az internet! a címe az elsősorban nyugdíjas korosztálynak szervezett programsorozatunknak, amelynek során az internet egyszerű használatát ismerhetik meg az érdeklődök. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén már két csoportot indítunk - kezdő és haladó kurzust - illetve ehhez hamarosan egy segédanyagot is kiadunk az otthoni gyakorlás megkönnyítésére. Az országban egyébként számos könyvtár tart az időseknek számítógépes oktatást, amelyek általában nagyon népszerűek, mert a látogatók motiváltak: például meg kell tanulniuk az internetes telefonálás mikéntjét, mert sokszor az unokákkal csak így tudnak beszélgetni. Az említett programok kapcsán is fontos leszögezni: a könyvtárnak az olvasáskultúra népszerűsítésén túl is fontos feladata van, hiszen az információs társadalom egyik alappillére, ezért a jövőben még több ehhez hasonló programot tervezünk.

alt

Robotika szakkör Schlepp Péter vezetésével

alt

Legyen barátod az internet! – használóképzés időseknek

- Az információs társadalom a jelen és a jövő, de a könyvtár további fontos küldetése a múlt felderítése és megőrzése is. A helytörténeti osztály kiemelt feladata a különböző dokumentumok digitalizálása, ennek kapcsán több fejlesztés is történt az elmúlt időszakban.

- Két pályázati forrást is nyertünk a Dunántúli Napló évfolyamainak digitalizálásra. Jelenleg a Csorba Győző Könyvtár oldaláról is elérhető Hungaricana közgyűjteményi portálon az 1944 és 1997 közti lapszámok kereshetőek, illetve folyamatosan végezzük a lap digitalizálását a 2000-es évek lapszámaival bezárólag. A feltöltés után ezek az anyagok teljesen ingyenesen, akár otthonról is hozzáférhetőek és keresőszavas megoldással kereshetőek lesznek. Azonban nem csak szövegeket, hanem fotókat is digitalizálunk, a helyismereti osztálynak rengeteg fényképe van. A fotók tekintetében szintén fontos kiemelni, hogy megkaptuk a Dunántúli Napló fotóarchívumát, amely a megyei lap 1973 és 1999 közötti fényképeit tartalmazza. Becslések szerint ez közel 80.000 papírkép, illetve közel 1 millió az előhívatlan negatívok száma. Emellett a kollégák elkezdték feldolgozni a Magyar Rádió Pécsi Körzeti Stúdiójának archívumát is.

- A Csorba Győző Könyvtár Baranya kistelepüléseinek is biztosít könyvtári szolgáltatásokat. A közel 300 település ellátása meglehetősen összetett feladat lehet.

- Ez így van, a baranyai könyvtárellátási rendszerünk (BKSZR) meghatározó része az intézmény működésének. A megyei feladatokért felelős kollégáim igen aprólékos munkát végeznek, hiszen 283 településsel vagyunk közvetlenül kapcsolatban. Ha részleteiben nézzük, akkor a megyében 224 települési könyvtárt látunk el, illetve 59 településre két könyvtárbuszunk visz könyveket, lényegében a megye összes településén jelen vagyunk. Igyekszünk a polgármesterekkel, illetve a helyi könyvtárosokkal intenzív kapcsolatot ápolni, utóbbiak képzésével is foglalkozunk. A településeken a könyvtár épülete az önkormányzaté, illetve az ottani könyvtáros is az ő alkalmazottjuk. Az állományt viszont mi visszük ki és folyamatosan, negyedévente cseréljük, illetve más szolgáltatásokat, többek között könyvtári rendezvényeket is biztosítunk. Az informatikai fejlesztés is folyamatos ezekben a könyvtárakban, évente bővítjük a számítógépes eszközállományt, illetve könyvtári bútorokkal tesszük kellemessé a tereket, ezzel javítva a helyi szolgáltatás minőségét.

alt

Könyvtárbusz is segíti a kistelepülési könyvtárak ellátását Baranyában

- Több mint másfél éve vezeti már a könyvtárat, miként látja az intézmény helyét a városi kulturális intézmények között?

- Az elmúlt évben folyamatosan kerestük a lehetőségeket a különböző együttműködésekre. A Pécsi Kulturális Központtal való kooperáció mintájára más városi kulturális intézményekkel is felvettük a kapcsolatot és igyekszünk jó partnerségeket kialakítani. Fontos, hogy együtt erősítsük városunk kulturális bázisát, hiszen nem csupán a múlt kötelez bennünket, hanem a jövőt is szem előtt kell tartanunk, hogy mit adunk majd a pécsi utókornak a korábbi európai kulturális fővárosban.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés