Pécs ingatlanpiaca szinte kullog a Dunántúl többi nagyvárosához képest

Kezdőlap > Közélet > Pécs ingatlanpiaca szinte kullog a Dunántúl többi nagyvárosához képest

Pécs ingatlanpiaca szinte kullog a Dunántúl többi nagyvárosához képest

2018. január 02. kedd, 13:55 Közélet
PDF

A magyar ingatlanpiacon idén sem állt meg a drágulás, vagyis a felfelé ívelÅ‘ tendencia három éve töretlen. Az elÅ‘zÅ‘ évekkel ellentétben, egyik megyében sem csökkentek az átlagárak, ami azt jelenti, hogy záródott a területek közötti árolló. A felzárkózás tehát megkezdÅ‘dött ugyan, de az egyes térségeken belül és a nagyvárosok között még mindig nagy különbségek érezhetÅ‘ek. 


 

Még látszik az eltérés a drágulás ütemében


A növekedés tekintetében Közép-Magyarország áll az élen, ahol éves viszonylatban közel 12%-kal bővültek az átlagárak. Ezt követi a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl 9-10%-os emelkedéssel, míg Észak-Magyarországon kevesebb mint 6% volt a változás mértéke. Idén a megyeszékhelyek közül Győrben stagnáltak az meghirdetett ingatlanok árai, de a 267 ezer Ft/m2-es átlaggal a legdrágább megyeközpontnak számít. A 250 ezres négyzetméterenkénti átlagárat Debrecen és Kecskemét is meghaladja. Elsősorban Kecskemét példáján látszik, milyen ereje van egy nemzetközi vállalat megjelenésének, mert a város ennek köszönhetően zárkózott fel néhány év leforgása alatt az élmezőnybe. A lista végén kap helyet Salgótarján, itt az átlagos négyzetméterenkénti árak még mindig nem érik el a 100 ezer forintot.


Brutálisak az eltérések Dunántúlon


Az árváltozások egy adott országrészen belül is meglehetősen eltérő képet mutatnak, ami többek között a Dunántúlon mutatkozik meg. Január óta a térségben átlagosan 10-12%-kal emelkedtek a négyzetméterenkénti árak, ehhez képest Kaposváron, Sopronban kisebb – 4%-os ­–, Zalaegerszegen pedig országos szinten is kiemelkedő mértékű – 32%-os – volt a drágulás, ami több mint 80 ezer Ft/m2-es növekedést takar.

     

Az átlagos ingatlanárak változása egyes dunántúli városokban 2017. január és november között

 

A városok közötti áremelkedés üteme és a jelenlegi árszínvonal által kialakított ranglista jelentősen eltér egymástól. Ezt a képet tovább árnyalja a típus. A magánházak szegmensében a térségben 200-250 ezer Ft/m2 átlagár jelenti a középkategóriát, ami a Veszprémben, Szombathelyen és Pécsen eladó családi házaknál tapasztalható. Sopronban ehhez viszonyítva 35%-kal magasabb, vagyis 320 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők.

 

A családi házak átlagárai egyes dunántúli városokban (Ft/m2, 2017. novemberi adatok alapján)

 

A lakások piacán a családi házakkal összevetve magasabb árszínvonal érvényesül, ezen belül különbség van a tégla-, illetve a panelépítésűek között. Dunántúli viszonylatban mindkét típus esetén kiemelkednek az átlagárak Sopronban, a téglalakások esetén a dobogó fennmaradó helyeit Veszprém és Zalaegerszeg, a paneleknél pedig Székesfehérvár, illetve Veszprém foglalja el. Ehhez képest a lista másik végén elhelyezkedő Kaposváron, illetve Szekszárdon 40-50%-kal kedvezőbb átlagárak tapasztalhatóak.

  

Az eladásra kínált lakások átlagárai egyes dunántúli városokban (Ft/m2, 2017. novemberi adatok alapján)

 

De mi lesz az áfával?


Az újlakásokkal kapcsolatban égető kérdésként merül fel, mi lesz, amikor megszűnik a kedvezményes áfa. A 10+10 milliós CSOK-kal együtt bevezetett 5%-os áfakulcs elérte a célját: tavaly 2,5-szeresére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, amely idén az átadott otthonok formájában realizálódott. A tendenciának megálljt parancsolhat a várhatóan 2019 után visszaállított helyzet. A szakértők véleménye szerint két megoldás lehet a hirtelen változás következményeinek enyhítésére. Az egyik a nettó vételár csökkentése, a másik pedig megrendelőkre való áthárítás.

 


Forrás: Ingatlannet.hu

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés