Kezdőlap > Közélet > Megújult a Tettyei Mésztufa-barlang

Megújult a Tettyei Mésztufa-barlang

2018. március 24. szombat, 17:02 Közélet
PDF

Új természetvédelmi témájú kiállítás létesült a pécsi Tettyei Mésztufa-barlangban, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása” elnevezésű projekt keretében. (Fotó: DDNP)

A projekt elsődlegesen az élettelen természeti értékek megőrzésére, a bemutatásuk lehetőségeinek javítására irányul. Ez barlangokat és földtani alapszelvényeket jelent. A projekt két legjelentősebb helyszíne az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang. Ezen kívül fejlesztések történnek a Szársomlyó-hegyen, a villányi Templomhegyen, a valamint további helyszíneken a Mecsek és a Villányi-hegység területén.

A projekt megvalósítása 2016 telén kezdődött meg. Azon a télen az Abaligeti-barlangban és a Tettyei Mésztufa-barlangban a korábbi villamosrendszer helyett törpefeszültségű villamos hálózat került kialakításra, a világítótesteket energiahatékony, LED-es világítás váltotta fel. A szükséges helyeken megerősítésre kerültek a látogatók által járható szakaszokon a kőzetek, Abaligeten pedig ezen kívül barlangi monitoring rendszer került kiépítésre, amely a kőzetmozgást, a barlangi levegőt és a barlangi patak, valamint a barlangbejárat környezetének fizikai tulajdonságait méri és mutatja be a látogatók számára. A felújítási tevékenységek összesen 775 m szakaszt érintettek.

2018. március 23-án került átadásra Dr. Őri László alpolgármester, Csizi Péter országgyűlési képviselő, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Závoczky Szabolcs igazgató (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság) jelenlétében a Tettyei Mésztufa-barlangban kialakított, korszerű információs eszközökkel felszerelt természetvédelmi témájú kiállítás, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása is.
Több beszerzésre is sor került a projekt részeként. Az egyes fejlesztendő területek megközelítéséhez és az ott végzett monitoring tevékenység elvégzéséhez beszerzésre került egy terepjáró gépjármű, több a denevérmonitoring tevékenységhez, valamint a barlangok működtetéséhez és bemutatásához szükséges eszköz is.

A projektből hátralévő időben még megvalósításra kerül a Villányi Templomhegy Természetvédelmi Területen található Ammonitesz-tanösvény korszerűsítése, a cserkúti Czana-domb, valamint a magyaregregyi Vár-völgyi tanösvény felújítása – ezek összesen 5 földtani alapszelvényt érintenek. Ezen kívül további 11, a Mecsekben, valamint a Villányi-hegység területén található védelem alatt álló barlang lezárására is sor kerül és az Abaligeti-barlang bejáratát is felújítjuk.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 169,20 millió Ft támogatással.

Forrás: DDNP

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés