Fényutazás – Mengyán András kiállítása

Kezdőlap > Közélet > Fényutazás – Mengyán András kiállítása

Fényutazás – Mengyán András kiállítása

2018. június 22. péntek, 15:34 Rövid Hírek
PDF

A Pécsi Galériában június 28-án 17 órakor  Fényutazás címmel nyílik kiállítása Mengyán Andrásnak. A kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész .

Mengyán András Munkácsy Mihály-díjas festő, designer munkái 2011-ben már szerepeltek a Pécsi Galériában. A mostani kiállításnak Mengyán új munkái és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. által rendezett Zsolnay Fényfesztivál is aktualitást ad, amit 2018-ban harmadik alkalommal rendeznek meg a városban. Mengyán kiállítása a Fesztivál egyik kiemelt programja kíván lenni. A világhírű képzőművész-designer szakmai előélete vitathatatlan, a fény, mint médium, a legkülönbözőbb módon jelenik meg munkáiban. Olyan neves elődökkel dolgozott, mint Kepes György, aki a műfaj egyik legjelentősebb képviselőjének számít. Mengyán többek között közreműködött az egri Kepes Központ létrehozásában. Ez az együttműködés mély inspirációt jelentett további művészetében a geometrikus formák és térábrázolások látvány-központú, a modern technikák különféle eszközeit is alkalmazó, rendszerszintű szemléletében.

A kiállításon szereplő művek a fény anyagként való kezelésével és formálásával foglalkozik, új lehetőségeket kínálva a vizuális műfajok részére. A kétszer tíz perces lézer animációt Mizsei Zoltán zeneszerző munkája kíséri, a kiállításon ezt a kompozíciót is látni lehet majd. A Pécsi Galéria tereiben kiállított munkák, mint önálló kiállítás is megállja a helyét, a Fényfesztivál részeként pedig kontextusba helyezi a képzőművészet aktuális, kiemelkedő fényművészet egyik kortárs képviselőjét is. A jelenlegi kiállítás célja, nem utolsó sorban egy, a Zsolnay Fényfesztivált kísérő, olyan kortárs képzőművészeket felvonultató sorozat elindítása, akik a fényt, mint médiumot használják. A kiállítás megtekínthető július 15-ig.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés