Kezdőlap > Közélet > Thai képek, magyar „ecsettel” – fotókiállítás Pécsett

Thai képek, magyar „ecsettel” – fotókiállítás Pécsett

2018. szeptember 19. szerda, 09:16 Rövid Hírek
PDF

Misztikusnak, különlegesnek egyaránt mondható a Távol-Kelet világa és a buddhizmus egy európai ember számára. Karnics Tibor fotóművész sem gondolta másként, amikor hét évig thaiföldi falvakban élt, majd a vallás felé fordulva buddhista szerzetesnek állt. Beavatás – Thaiföldi titkai címmel szeptember 27-én 17.00 órakor nyílik fotókiállítása a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.).

Karnics Tibor festőművész, fotós (1964–) képzőművészeti tanulmányokat folytatott. A nyolcvanas évek végétől nagyméretű, elsősorban air brush technikával készült geometrikus képeket alkot. Érdeklődése akkortól a távol-kelet elé fordult, megszakításokkal hét évig élt thaiföldi falvakban, városokban. Utazásai során számos fotósorozatot készített.

Elsősorban a buddhista vallás és kultúra foglalkoztatta, ezért szerzetesnek állt. Magyarországra hazatérve a Thaiföldi Királyság Nagykövetségének fotósa lett. Thaiföldi útjának hatására festészete fordulatot vett, és azóta spirituális, tiszta színekkel megfestett képeket készít. Számos nemzetközi és hazai grafikai pályázat nyertese. Jelentősebb önálló kiállításait Frankfurtban, Bangkokban és Budapesten láthatta a közönség.

Beavatás – Thaiföldi titkai című tárlatán 30-40 fénykép segítségével láttatja a Távol-Keletet, a fotókat vitrinekbe helyezett különleges, szakrális tárgyak egészítik ki, és egy film a titkok világába kalauzol el. Kitűnő portréinak alanyai egy tekintettel vagy egy gesztussal is sokkal többet elmondanak magukról, mint ha akár hosszan beszélnének életükről.

A kiállítás szeptember 27-én 17.00 órakor nyílik meg a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.), s 2018. december 1-ig, keddtől szombatig 10 és 16 óra között, csütörtökön 18 óráig tekinthető meg.

Forrás: JPM

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés