Kezdőlap > Közélet > Hosszúhetény egy biztonságos település

Hosszúhetény egy biztonságos település

2020. április 11. szombat, 10:29 Bereczki Lajos Közélet
PDF
A címben szereplő mondatra bizonyára sokan felkapják a fejüket Hosszúhetényben, főképp a napokban történt gépjármű elkötések után. Két fiatal, helyi férfi egy hetényi udvarból vitt el két autót, a harmadik csak azért maradt ott, mert nem lehetett beindítani. Az elkötött járművek megrongálódtak, miután a külterületen hagyták a tolvajok. Egy másik autó is károkat szenvedett az elkövetők „egyedi vezetési stílusa” miatt. (Képünk illusztráció!)

Ritkán lehet olvasni a bűnügyi krónikákban hosszúhetényi esetekről, talán éppen ezért rázta meg ennyire a helyi közösséget a mostani ügy. Sajnos az egyik elkövető esetében nem ez az első gikszer, a „népharag”, most főképp ellene irányult, a közösségi oldalak forrtak a hozzászólók indulataitól, mindenkinek volt ötlete a tettesek kordában tartásához. Valószínűleg az ötlet ehhez kevés, jogszerű megoldást kell találni, ha egyáltalán létezik ilyen. A település polgármesterét, dr. Csörnyei Lászlót kérdeztük az esetről, hiszen a helyi közösség vezetőjeként felelősséggel tartozik a falu lakói iránt.

-  Mennyire jellemző a településre, hogy a bűnesetek száma és súlya növekszik mostanában? 
Alapvetően Hetény egy biztonságos falu, a bűncselekmények száma és súlya nem számottevő, ezért is van az, hogy egy-egy eset különös figyelmet kap. A járványügyi helyzetben pedig az emberek az átlagosnál is feszültebbek, teljesen érthető, hogy érzékenyen reagálnak a magántulajdon ellen irányuló támadásokra. Hosszúhetény a megye legnagyobb lélekszámú községe, nem csak lélekszáma jelentős, hanem a település földrajzi kiterjedése is az, nem beszélve a külterületi ingatlanok magas számáról. Kertek, pincék veszik körül a települést, szinte minden irányból.

- Mennyire tipikus, az hogy a lakosság, vagy egyének és közösségek önhöz fordulnak nyugalmuk megóvása érdekében? Mit tehet az érdekükben? 
Eszközeim polgármesterként korlátozottak, amit tehetünk, hogy biztosítjuk a megfelelő feltételeket a körzeti megbízott munkájához, támogatjuk a polgárőrség munkáját, hozzájárulunk az ehhez szükséges eszközök beszerzéséhez.  Jelenleg a település központjában, a művelődési ház épületével szemben elkezdjük a körzeti megbízott irodájának a felújítását. Amennyiben ez elkészül, a körzeti megbízott olyan munkakörülményekhez jut, amellyel eredményesebben tudja felvenni a harcot, például az olyan elkövetőkkel szemben, mint amilyen ez a mostani volt. Terveink szerint heteken belül megkezdjük egy kamerarendszer kiépítését. Az öt térfigyelő kamera a falu frekventált helyeire kerül, így növelve az itt lakók biztonságát.

- Szükséges-e a rendszeres törvényszegők, rendbontók szociális támogatása, van-e ezzel kapcsolatos gyakorlat, álláspont? 
Gondolom most a jogkövető állampolgárok vesznek egy nagy levegőt, miután elolvassák a választ, de a törvényszegés nem kizáró ok, a szociális rászorultság feltételeinek megléte esetén a törvény írja elő mi jár, ezen sajnos helyileg nem lehet változtatni. Hiába él az elkövető önkormányzati bérleményben, ha azt hivatalosan a szülők bérlik és együtt élnek abban az elkövetővel. Nyilván nem lehet a szülőket büntetni a fiúk tetteiért, bár nyilvánvalóan van szülői felelősségük, hogy mit tesz a gyermekük, akkor is, ha bőven nagykorú már.

-  Milyen vagyonbiztonsági ajánlásai vannak a háztulajdonosok (pincetulajdonosok) felé? Tervezi-e hogy ebben  kérdésben valamilyen írásos anyagot juttat el a lakosság felé?  
- Igen, gondolkodtam már egy ilyen kiadvány létrehozásán, a polgárőrséggel és a rendőrség munkatársaival közösen. Ahogy már említettem, sok a falu külterületén a pinceépület, ezek vagyonbiztonsági szintje zömében nagyon alacsony, ami „felhívás lehet keringőre” a rossz szándékú embereknek. Természetesen a falun belül is át kell gondolni a vagyonbiztonság kérdését. Régen, ha nyitva maradt egy kapu, inkább behoztak rajta valamit, semmint elvittek volna. Ezek az idők elmúltak, így mindenkinek egyéni felelőssége is, hogy miképp vigyáz a javaira. Nem hagyja nyitva az ajtót, nem felejti a kocsiban a kulcsokat, ha elmegy otthonról az ablakokat becsukja, és még sorolhatnám a hasznos tippeket. A jelenlegi helyzeten valószínűleg sokat ront a vírushelyzet okozta gazdasági visszaesés, amely gyökere lehet a bűnözés elszaporodásának. Polgármesterként annyit mondhatok, hogy vigyázzunk értékeinkre, vigyázzunk egymásra!




Hirdetés
Hirdetés