Kezdőlap > Kultúra > Zene > A lengyel kultúrát népszerűsíti a Pannon Filharmonikusok

A lengyel kultúrát népszerűsíti a Pannon Filharmonikusok

Zene
PDF

Ismét nemzetközi partnerségbe kezd a Pannon Filharmonikusok: a Zágrábi Filharmonikusok után ezúttal a lengyel Elblag Kamarazenekarral működnek együtt. A projekt a Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériumának támogatásával a „Lengyel Kultúra Népszerűsítése Külföldön 2017 - Promesa” program keretében valósul meg. 

 

A tavaly ősszel lezajlott déli kulturális övezetbeli koncertsorozata után újra nemzetközi együttműködésbe fog a Pannon Filharmonikusok. A pécsi zenekar ez alkalommal a lengyel Elblag Kamarazenekarral működik együtt, projektjük célja a lengyel kultúra magyarországi népszerűsítése. Az Elblag Kamarazenekar 2007 októberében alakult. Kamara- és szimfonikus zenét is játszanak, mindig szem előtt tartva közönségük igényeit. A fiatal zenekar Lengyelország-szerte, de külföldön is ismert, központjuk az észak lengyelországi városban, Elblagban található. 

Az együttműködés keretében a két zenekar 2017 októberében együtt lép színpadra Pécsett, a Kodály Központban. Műsorukat lengyel és magyar kortárs zeneszerzők műveire építették: a koncerten többek között elhangzik a főként filmzenéiről ismert Wojciech Kilar „Versenymű zongorára és zenekarra című alkotása, valamint a különleges zenei nyelvezetű Witold Lutoslawski „Kis szvit kamarazenekarra” című műve is hallható lesz. A hangversenyen felcsendül Bartók Béla, s a kortárs magyar zene egyik leghíresebb alkotása is: a „Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, melyet a Pannon Filharmonikusok és az Elblag Kamarazenekar muzsikusai közösen adnak elő.

„A projektet a Lengyel Köztársaság Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma finanszírozza.”

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés