Kezdőlap > Kultúra > Zene > Barokkban is a legjobb

Barokkban is a legjobb

2017. október 16. hétfő, 17:21 Zene
PDF
A Pannon Filharmonikusok és a Fesztiválkórus produkciója nyerte el a nagyhírű varasdi barokk fesztiválon a legjobb teljesítményért járó díjat. 

Magyarország volt a díszvendége az idén 47. alkalommal megrendezett Varasdi Barokk Esték nemzetközi horvát komolyzenei fesztiválnak, amelyet szeptember 22. és október 2. között tartottak. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közreműködésével fellépő együttest Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere dirigálta a fesztivál első hétvégéjén, mely produkciónak a fesztivál zsűrije a legjobb teljesítményért járó Ivan Lukačić-díjat ítélte oda. A díjat 2017. október 12-én, a zenekar hangversenyén a Kodály Központban Horváth Zsolt, az együttes igazgatója vette át.

A barokk pompáját felidéző koncertek és események évente közel tízezer látogatót vonzanak. A Pannon Filharmonikusok a két éve tudatosan felvállalt, a barokk stílus korhű előadásmódját előtérbe helyező szakmai műhelymunkájának köszönhetően kapott meghívást a rangos nemzetközi fesztiválra, melyben kiemelt szerepe volt a 2015-ban alapított Fesztiválkórus két művészei vezető – Dobos László és Vass András – nagyszerű felkészítő munkájának. A Pannon Filharmonikusok és ezzel együtt a további magyar fellépők méltó bemutatkozását a fesztiválon a zágrábi magyar nagykövetség, valamint Magyar József, Magyarország zágrábi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tette lehetővé a követség nagyvonalú anyagi támogatásával. 

A fesztivált követően a zsűri a legjobb teljesítményért járó Ivan Lukačić-díjat ítélte oda az együttesnek. Az előadást, valamint Bogányi Tibor vezető karmestert a zsűri elnöke, professzor Zdenka Weber az alábbi szavakkal méltatta: 
„Bogányi Tibor mester hatalmas tapasztalata a barokk repertoár értelmezésében a műsoron szereplő valamennyi mű előadásában kibontakozott. Az énekes szólisták, és a különösen kifejező és kiemelkedő szólamok vezetésekor, valamint a kórus- és a hangszeregyüttessel való egységes együttműködés létrehozásakor is. A gyorsabb tételek lendülete és mozgékonysága, valamint a lassabb tételek elmélkedő hangulata, az egyes szavak jelentését zeneileg leíró figuralizmusok ismételgetése, a barokk kor népszerű művészi kifejezőeszközeihez tartozó visszhang-effektus, a Harmonia Caelestis Saule, Saule című tételének végén elhangzó diadalmas trombiták hangja, Buxtehude kantátáiban megszólaló finom, disszonáns, és ezért progresszív pillanatok – ezek mind-mind a magyar zenészek kiválóságának, valamint a barokk zene előadásához szükséges tájékozottságuknak bizonyítékai.”
A díj átadására a Pannon Filharmonikusok hangversenyén, 2017. október 12-én a Kodály Központban került sor. A legjobb teljesítményért járó díjat Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója vette át Magyar József zágrábi magyar nagykövettől, valamint a Varasdi Barokk Esték művészeti igazgatójától, Davor Bobićot-tól. 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés