Kezdőlap > Kultúra > Zene > 4G: Grieg, G-dúr, g-moll

4G: Grieg, G-dúr, g-moll

2018. április 24. kedd, 18:05 Zene
PDF
4G sebességgel közeledik a Pannon Filharmonikusok Pannonicum sorozatának záró koncertje. Május 5-én a 4G sebessége söpör vérig a Kodály Központ széksorai között, de egyáltalán nem a mobiltechnológia terén megszokott formában! Grieg Holberg-szvitje, Ravel G-dúr zongoraversenye, majd Grieg g-moll vonósnégyese hangzik el, melyet a koncert dirigense, Vass András saját átiratában hallgathat meg a közönség a Pannon Filharmonikus előadásában. 

A Pannonicum-bérletsorozat záró hangversenyén Grieg népszerű Holberg-szvitje vezeti fel Ravel zongoraversenyét, mely a kitűnő horvát zongoraművész, Dejan Lazić előadásában szólal meg. 
„A fizikában tény, hogy az energiát sem alkotni, sem elpusztítani nem lehet, ez az energiamegmaradás törvénye. A zenében úgy tűnik, hogy az energiaáramlás jelen van és mint előadónak, engedned kell ezt megtörténni. Ez természetesen a legnehezebb rész: nem lehet, és nem szabad erőltetni. Amikor viszont megtörténik, ez a legnagyszerűbb élmény, amit egy művész átélhet.” – nyilatkozta Dejan Lazić a flow-élménnyel kapcsolatban. 

A horvát születésű, de ma Amsterdamban élő Dejan Lazić Sao Paulotól Tokióig koncertezett nagy sikerrel, több mint 50 lemezt készített és számos neves díj birtokosa – bizonyosan nem jár úgy Ravel G-dúr zongoraversenyével, mint a szerző, aki eredetileg saját magának írta, de végül túl nehéznek bizonyult számára.
A koncert második felében egy dús hangzásokban, széles gesztusokban gazdag g-moll vonósnégyes zárja az előadást. A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András azonban újragondolta a darabot, melynek köszönhetően most első ízben szimfonikus zenekari változatban hangzik el a mű. 
A vonósnégyes szimfonikus zenekari változatának átiratáról, annak előkészületeiről, a folyamat összetettségéről egy videóinterjúban számolt be Vass András, mely a pfz.hu oldalon és a Pannon Filharmonikusok youtube csatornáján (IDE kattintva) nézhető meg. 
Vass András már az interjú elején kiemelte: A vonósnégyes nagyon érdekes műfaj, talán a kamarazene repertoáron belül a legigényesebb. Szorosan összefügg a vonósnégyes a szimfonikus zeneirodalommal oly módon, hogy az összes létező zeneszerző, aki azon a téren nagyot alkotott, az szinte kivétel nélkül a vonósnégyes kategóriában megtette ugyanezt.
A bérletzáró hangverseny utolsó műve tehát mindenképp különleges élményt ígér azoknak, akik május 5-én meghallgatják a Pannon Filharmonikusokat. 
Ahogy azt a PFZ törzsközönsége talán már hallotta is, a következő évadban a Pannonicum-bérlet tematikus, zártkörű klubestekkel és kulináris kalandozásokkal bővül. A bérletes koncerteket követő exkluzív, gasztronómiai és zenei csemegék, a villásreggelik a Király utcai Reggeliben és a vezetett házbejárás a Kodály Központban kizárólag a PannoniCLUB tagjai számára lesznek elérhetők. Minderről bővebb információ a zenekar oldalán olvasható. 


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés