Kezdőlap > Kultúra > Zene > Mit keres Johann Sebastian Bach és a Pannon Filharmonikusok a vasútállomáson?

Mit keres Johann Sebastian Bach és a Pannon Filharmonikusok a vasútállomáson?

2020. március 10. kedd, 14:15 Zene
PDF
A Pannon Filharmonikusok Pécsett öt helyszínen, öt különböző formációval vesz részt a Bach Mindenkinek Fesztiválon. Johann Sebastian Bach születésének évfordulója alkalmából idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre 2020. március 16-a és 21-e között a Bach Mindenkinek Fesztivál. 

A 2015-ös indulás óta, amikor Budapest belvárosának 5 helyszínén csendültek fel a barokk zene óriásának dallamai, a kezdeményezés hihetetlen gyorsasággal az ország, sőt a Kárpát-medence legkiterjedtebb, összességében több tízezer látogatót vonzó, nívó díjjal kitüntetett klasszikus zenei fesztiváljává fejlődött. Az idén már több mint száz határokon belüli és túli település rangos koncerttermeiben, templomaiban, oktatási intézményeiben és nyitott helyszínein lépnek fel a szólisták és a zenekarok, összesen mintegy 400 programot adva a népszerű fesztivál közönségének.
A Pannon Filharmonikusok Pécs öt különböző pontján, helyszínén nyújtja át Bachnak, a barokk zene géniuszának varázslatát a fesztivál hete alatt: a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Ifjúság úti aulájában, a Tudásközpontban, a PTE Általános Orvostudományi Kar aulájában, valamint a Postapalotában és a vasútállomáson. 

Egy szimfonikus zenekar ugyanis olyan kincset őriz, amit szeretne megmutatni azoknak is, akiknek nem szokásuk koncertterembe járni, nem ismerik, vagy túl komolynak gondolják a klasszikus zene világát, így kevesen ismerik például Bach muzsikájának humoros oldalát. A Pannon Filharmonikusok fellépései között három olyan műsor is van, melyen különböző könnyedebb szvit tételek hangzanak el (h-moll szvit, angol és francia szvit részletek). A szvit a barokk korban különböző táncok sorozatát jelentette. Általában egy méltóságteljes bevezető tételből és rövid, különböző tempójú, hangnemű és karakterű tánctételekből állt a barokk szvit. Ezek általában korabeli népek/nemzetek népi táncainak stilizált feldolgozásai voltak. Sok gyors, könnyed és humoros tánctétel volt a barokk szvitekben.

A Pannon Filharmonikusok hangsúlyosan jelen van a gyermekes családok életében, egyik küldetésének azt tartja, hogy felhívja a szülők figyelmét a zenei nevelés fontosságára. E fesztivál keretében a vasútállomáson várakozó, postán ügyintéző, jövő-menő felnőttek lelkét szeretnék egy pillanatra megállítani. Bach zenéje tökéletesen alkalmas arra, hogy akár pár perc alatt megérintsen minket a világnak azzal a láthatatlan dimenziójával, ami sokkal több annál, mint ami körülvesz bennünket.

Március 16-án, hétfőn 12:00 órakor a nyitókoncerten a Pannon Filharmonikusok művészei is közreműködnek a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Ifjúság úti aulájában.

A Bach maraton zárókoncertjére március 21-én kerül sor a pécsi Csontváry Múzeumban, a hét összes fellépőjének a szereplésével.


PFZ

Hirdetés
Hirdetés