Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Őszi kalandok a pécsi múzeumokban

Őszi kalandok a pécsi múzeumokban

2017. október 04. szerda, 18:20 Képzőművészet
PDF

Pécsett is – miként az országban – kezdetét veszi a Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 25 és november 12 között. A tárlatvezetésektől az ételkóstolóig, a családi naptól az adventi gyertyagyújtásig hosszú és változatos a programkínálat.

A szervezők – mint minden évben – idén is úgy állították össze az eseménysort, hogy az a legkülönfélébb érdeklődésű, életkorú emberek egyaránt megtalálják benne a számukra érdekes elfoglaltságot. Fellebben a fátyol az idén (immár a Janus Pannonius Múzeum új kiállítóhelyeként újranyitott) Szerecsen Patika (Pécs, Apáca u. 1.) titkairól (október 6–7.), s bejárást tehetünk a nagyközönség elől elzárt I. számú Cella Trichora ókeresztény műemléknél régész szakember vezetésével (szeptember 25–28., október 16-20.).

A Kincsek a Nílus partjáról című egyiptomi kiállításon lesz családi nap (október 7.), amelyen gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás, egyiptomi ételek kóstolója, kerámiafestés, szitanyomás egyiptomi mintákkal, tárlatvezetés, előadás várja az érdeklődőket. Túrázhatunk Mindszenty József esztergomi érsek, hercegprímás, bíborosra emlékezve Püspökszentlászlóra (október 14.), vagy egy héttel később a Mecsekben (október 21.).

A Csodaszarvas-napok (október 30–31.) éppúgy (többek között) a természet megismerésére csábítanak, mint a Gombász hétvége (október 26–29.), amelyen a Mecsek és környéke gombavilágát ismerheti meg a nagyközönség testközelből, frissen gyűjtött gombák, terepi kirándulások, ismeretterjesztő előadások által.

Természetesen fontos szerepet kap majd a képzőművészet is: a Csontváry Múzeumban (Janus Pannonius u. 11.) szitanyomó workshop keretében (október 7.) a látogatóknak lehetőségük nyílik egyiptomi motívumok szitanyomatának elkészítésére az általuk hozott pólókra, illetve a helyszínen vásárolható táskákra és pólókra. Ugyanott egy hét múlva (október 14.) bárki bekapcsolódhat egy akcióba: a részvevők nagyméretű festményt készítenek közösen, s azt próbálják kitalálni, vajon Csontváry hogyan festette volna meg hatalmas vásznára a piramisokat?

Az Őszi Fesztivál pécsi eseménysorának méltó zárása advent első vasárnapján az első gyertya meggyújtása a JPM Néprajzi Osztályán (Rákóczi út 15.). A program célja, hogy a görög-katolikus hagyomány szerint, a keleti egyház hathetes adventi szokásaihoz illeszkedve az ünnepre való felkészülést, a hit és a hagyomány megélését és a közösség lelki megerősítését segítse.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja pécsi programsora megtalálható a Janus Pannonius Múzeum honlapján (www.jpm.hu), az intézmény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/januspannoniusmuzeum) pedig a legfrissebb hírek, ajánlók olvashatók.

Forrás: JPM

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés