Kezdőlap > Kultúra > Tánc > Énekes-táncos villámcsődület a Széchenyi téren

Énekes-táncos villámcsődület a Széchenyi téren

2018. szeptember 09. vasárnap, 08:37 Bereczki Lajos Tánc
PDF
Ahogy sok idegen kifejezés, így a „flashmob” is gyökeret vert a magyar nyelvben, annak ellenére, hogy létezik magyar megfelelője is. Vitatkozhatunk arról, hogy jó-e vajon ez, de a végeredményt illetően majdnem mindegy minek nevezzük. Mindenesetre a pécsi Széchenyi téren péntek este egy ilyen produkcióval találkozhatott, aki éppen arra járt. Több száz gyermek mozgott, énekelt színes pólókban egy népszerű mozifilm betétdalára, mindezt a Seven Hills International Film Festival egyik kísérő eseményeként. (A főpróba, B.B. fotója))

Több általános iskola és gimnázium növendéke vett részt a programon, sőt egy kórus tagjai is ott szerepeltek a tér lépcsőin. A felsorolt iskolák nem önkéntes jelentkezés alapján kerültek a programba, meghívásos alapon képviseltették magukat, ami igazán megtisztelő a számukra - tudta meg lapunk az egyik résztvevő általános iskola magyartanárától, Barbalics Beátától. A hosszúhetényiek tanára a színjátszó csoport tagjait, szám szerint 19 gyermeket vitt magával az eseményre. Valójában ez a flashmob kevésbé lehetett spontán, mint egy hasonló megmozdulás, például amit a facebookon hirdetnek meg - mondta a felkészítő pedagógus - ez a produkció jellegéből fakad, hiszen egy adott zeneszámra kellett énekelni és táncolni. A daltanulásban egy másik hosszúhetényi szakember Detrich Zsófia is segített, aki énektanár, de jelentős pécsi kórusmúlttal is bír.  
 

Lelkesen gyakorolták az osztályteremben a hosszúhetényi gyerekek a koreográfiát
 
Az öröménekléshez a könnyen megtanulható, de nagyon látványos koreográfiát Markó Éva nívódíjas táncművész álmodta meg. Ennek a videóját kapta meg minden résztvevő intézmény, amit a gyerekek csoportosan megtanultak. Próbát is tartottak, így biztosítva a végeredmény kidolgozottságát.
 

Készülődés
 
Közel ötszáz pécsi és környékbeli gyermek gyűlt össze pénteken a Széchenyi téren, hogy vidám zenével és tánccal, meglepetésszerűen birtokba vegye a városközpontot. A Seven Hills International Film Festival szervezői által megálmodott óriási villámcsődületben Götz Attila, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze és a résztvevő gyerekek adták elő a Tarzan című mozifilm „Gyermekember” című betétdalát. A résztvevő fiatalok és felkészítőik, illetve a járókelők számára egyaránt felejthetetlen esemény bebizonyította, hogy a közös éneklés gazdagít, felszabadít és örömet szerez.
 

Villámcsődület
 
A flashmobon az alábbi intézmények és kórus tanulói vettek részt:
 
Mátyás Király Utcai Általános Iskola
Testvérvárosok Terei Általános Iskola
PTE 1. sz. Gyakorló Általános Iskola
Kovács Béla Általános Iskola
Leőwey Klára Gimnázium
EJSZ Széchenyi István Gimnáziuma
ANK 1. sz. Általános Iskola
Jókai Mór Általános Iskola
Pannon Gyermekkar
Hosszúhetényi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Sásdi Általános Iskola
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés