Kezdőlap > Kultúra > Kiemelt cikkek > Nyolc nap múlva indul a 9. Ördögkatlan

Nyolc nap múlva indul a 9. Ördögkatlan

2016. július 24. vasárnap, 15:05 Kiemelt cikkek
PDF

2008-ban gondolta úgy Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyonis normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól. (Fotók: Mizerák Andrea)

És augusztus 2 és 6 közt itt a kilencedik alkalom! Őrizzük immár létező hagyományainkat, és közben mindig kitalálunk újdonságokat. Alapvető célunk változatlan: a művészeti ágak legjobbjait hívjuk meg a négy katlanfaluba, s általuk teremtünk lehetőséget arra, hogy sokezren találkozhassunk, és "jók legyünk öt napig”.

 

alt

 

Több mint 600 program várja azokat, akik idén (is) az Ördögkatlan Fesztivált választják augusztus első hetére. Most is Díszvendég lesz például Udvaros Dorottya és Kovács Gerzson Péter, és ez a címke természetesen produkciókat is takar; az idén különös figyelemmel fordulunk a fiatal alkotók felé, hívjuk a budapesti és a kaposvári színihallgatókat (Zsótér-féle Sirály, Vidnyánszky-féle Psyché), a pécsi művészeti kar kiállítóit; megtörténik eddigi legnagyobb vállalkozásunk: Bartók Concerto-ja hangzik el Beremenden (Dinyés Dániel és a Hungarian Studio Orchestra) és hozzá világpremierként az Ördögkatlanra készíti el a Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba vezetésével a Forte Társulat. Sajnos már nem lehetett az Ördögkatlan Díszvendége Esterházy Péter, az íróra augusztus 4-én 20:30-tól a kisharsányi templomkertben emlékezünk. Both Miklós a nagyharsányi Ősi Pincészet udvarát változtatja át a Titokzatos Ukrajna udvarává, ahol ukrán asszonyok dalait hallgathatjuk meg, ukrán vacsorát kóstolhatunk. központi program lesz a Saul fia: szabadtéri vetítés Beremenden a Megbékélés Kápolnájánál, kiállítás, és reményeink szerint az alkotók közül is felbukkan egy-kettő-három…; Az biztos, hogy Röhrig Géza költői minőségében vesz részt a Katlanon, augusztus 6-án, a Vylyan Teraszon. „Húsz éves lenne” címmel nem feledkezünk meg az Ördögkatlan egyik elindítójáról, az immár a múlthoz tartozó Bárka Színházról; megtámadja a Katlant az Óbudai Danubia Mozart-kommandója (és persze Dinyés Daniék is Mozarttal jönnek, de immár nem beavatnak a Cosi fan tutte-be, hanem bemutatják azt); és persze színház színház hátán: Katona József Színház, Tatabánya, Kaposvár, Nézőművészeti, Orlai-produkciók…; Hrabal és Örkény portréja mellé Weöres kerül, és jön az „élő irodalom” is: Forgách, Háy (többek közt új könyve, az Ország, város, fiú, lány ürügyén), Kemény, Grecsó és persze Rájátszás…; a kisharsányi Teleki-kertben argentin cirkuszisták lesznek nap mint nap; a Mediawave után új nevet tanulunk: a Kovács Udvarházat Göttinger Paliék vezetésével elfoglalja a Caminus – és nagyon jó lesz!; teli leszünk családi- és gyerekprogramokkal Rutkai Boritól az Almáig, Csokikoncerttől a Bóbitáig; és itt jönnének az állandó fellépők (barátok, perszehogy), akiket nem tudunk mindet felsorolni, de Quimbyre, Kiscsillagra, 30y-ra Besh o droMra és társaikra gondolunk, no meg a Faluturistákra (ezúttal Beremenden, ahol idén először számít a sorszám, mert traktoros faluturistáskodásra tessék készülni) és a k2-re, Berecz Andrásra és  Lajkó Félixre… és a sor végére írjuk oda: Wombooo!

 

alt

 

 

Nagyharsány, Kisharsány, Beremend, a Vylyan Terasz és a Mokos Pincészet mellett új belépő helyszínünk lesz: Villánykövesd. Itt a műemlékileg védett pincesor néhány pincéjét fogják fiatal művészek egyedivé varázsolni, Az én pincém megnyitóját augusztus 3-án tartják. Nagyharsányban újra helyszín lesz a Szoborpark, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Total Art Egyesület és a Vadonlesők jóvoltából Ördögtúrákon vehetünk részt, a Pécsi Műhely szellemiségében land art alkotódélutánokon alkothatunk, animációkat készíthetünk, illetve vadonlesők lehetünk, pólót szitáztathatunk Beck Zoliékkal. Az este pedig a színházé: láthatjuk a Zsótér-féle Sirályt, illetve a Vidnyánszky rendezte Psychét. Még mindig Nagyharsánynál maradva, másodszor nyitja meg kapuit az Arlica-Ibero Hacienda. Négy nap, négyféle kultúra - közülük három erősen kapcsolódik egymáshoz: spanyol-portugál-karibi programok koncertektől a gasztronómiáig, kézműves foglalkozásoktól a brazil tánctanfolyamig, fáklyás “olimpikonoktól” a lekvárkóstolásig… mindenfélét kínálnak. A horvát-napot a helyszín ihleti, azaz Marko Aralica kertje.

Ötnapos mulatságra hívunk hát mindenkit, aki normális és aki nemnormális, és aki a szívét hozza közénk, az Ördögkatlan egyre bővülő emberséges közegébe.

Besencei gyerekek az Ördögkatlanon? Ha segítünk, ők is Katlanozhatnak!

És még sok-sok további részlet a 9. Ördögkatlan Fesztiválról: www.ordogkatlan.hu.

Forrás: Ördögkatlan Sajtó


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés