Kezdőlap > Kultúra > Színház > POSZT: "Kezdődjék a játék!"

POSZT: "Kezdődjék a játék!"

2016. június 10. péntek, 07:31 Major Zoltán Színház
PDF

A Színház téren június 9-én délután öt után elrajtolt a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A megnyitón elhangzott: a POSZT kibővült és újjászületett, és az állami támogatásnak is köszönhetően biztos talajon áll. A találkozót a fesztivál díszvendége, Piros Ildikó (képünkön az elő-megnyitón a lakatfal előtt) is köszöntötte. (Fotók: Mizerák Andrea)

 

 

A POSZT egy elő-megnyitóval kezdődött a Sétatéren, ahol a versenyprogramba beválogatott előadások képviselői, a város és POSZT vezetői, illetve a fesztivál díszvendége, Piros Ildikó egy vidám hangulatú ceremónia keretében elhelyezték lakatjaikat a lakatfalon.  A hivatalos megnyitó a hagyományokhoz híven a Színház téren volt, a köszöntők előtt és után a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar játszott, Bókai Zoltán zenekarvezető  vezényletével.

A 16. POSZT megnyitóbeszédeinek sorát Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kezdte. Az államtitkár azzal kezdte, hogy mindaz, amiért a Pécsi Országos Színházi Találkozó a tavalyi évben kiállt, az elmúlt esztendőben megvalósultak. „Azt mondtuk tavaly, hogy a POSZT él és élni akar, és meg fog újulni. És lám, a POSZT megújult. Azt mondtuk tavaly, hogy megpróbáljuk elérni, hogy növekedjen a POSZT állami támogatása, és örömmel jelenthetem, hogy a tavalyi 60,5 millió helyett most már 65,5 millió Ft az állami támogatás. És ezt meghaladó mértékben természetesen a város is ott áll a POSZT mögött.” A POSZT biztos pénzügyi alapjait biztosítja az a 250 millió forintos vidéki fesztiválkeret és ebből a legmagasabban támogatott fesztiválok között ott szerepel a POSZT. Hozzátette, a jövő hétfőn elfogadandó 2017. évi költségvetési törvényben ez a vidéki, 250 milliós fesztiválkeret megduplázódik, és fél milliárd forint fog rendelkezésre állni.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az értékek mentén beszélt a POSZT-ról. „Az életben nagyon sok olyan érték van, amit az ember próbál megvédeni, vagy még értékesebbé tenni. Így vagyunk a POSZT-tal is, hiszen olyan kincset, értéket tudunk magunkénak itt Pécsett, amivel van, aki teljesen tisztában van, van, aki kevésbé, de azt, hogy ez egy fontos dolog a város életében, azt mindenki tudja.” Hozzátette, hogy tavaly aggódott a POSZT jövője iránt, a háttérben olyan mély konfliktusok kezdtek kirajzolódni és hatni, és olyan ellentétekre kellett az embernek rájönnie, amit korábban nem ismert. A polgármester szerint a legtöbb probléma mára megoldódott.  „Egy új vezetés vette át a POSZT irányítását, konszenzusos módon, egyetértésben, a két színházi szervezet támogatva egymást ebben részt vesz. És ilyen értelemben a szakma is egy picit jobban ki tud bontakozni, tehát a POSZT valóban arról szól, amiről szólnia kell. Hogy mit tud a magyar színház ezekben az években, ezekben a napokban felmutatni és erről milyen módon tud Pécsett tanúbizonyságot tenni.” Szavait azzal zárta, hogy Pécs egy befogadó város, várta és várja a POSZT-ot, végül kifejezte örömét, hogy a POSZT új időszakát kezdi meg ebben az évben és bízik benne, hogy nagyon sok éven keresztül ez a lendület visz majd bennünket.

A találkozónak minden évben van egy díszvendége, 2016-ban ebben a szerepben Piros Ildikó Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színésznőt köszönthettük, aki Pécset és a POSZT-ot köszöntötte: „Pécs immár 16. alkalommal várja, hogy az országos és a határon túli színházak behúzzák ekhósszekerüket, amin az idén is sok meglepetés van. Ez a kis ország büszke lehet, hogy ennyi színházat működtet, és színesebbnél színesebb programokkal kápráztatja évről-évre a közönséget. Színház nem létezik néző nélkül, élet nem létezik játék nélkül. A színház egy olyan szolgálat, amely ha csak pár órára is, de segít kilépni a saját életünkből, hogy nézők és játszók a mások életén keresztül felmutassanak történeteket, sorsokat. Megoldást ugyan nem ad, hiszen a síró-nevető maszk is azt mutatja, hogy a drámába  bebújik a szatíra, és a vígjáték sokszor szomorú véget ér, mint William Shakespeare-nél. Nagy kitüntetésnek veszem, hogy megbíztatok és díszvendége lehetek a fesztiválnak. Köszönöm mindnyájatoknak, és bár majd’ ötven éve vagyok játszótársatok, mégis gyermeki kíváncsisággal veszek részt és nézlek titeket a következő tíz napban. Rengeteg nézőt, óriási tapsot, boldogságot kívánok Nektek, kezdődjék a játék!”

Néhány évvel ezelőtt a POSZT vezetése bevezetett egy szimbolikus mozzanatot: a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a megnyitón a mindenkori ügyvezetőnek átadja a színház kulcsát, amit a 10 napos találkozó után visszakér. Ez most sem volt másként, Rázga Miklós, mint a versenyelőadások helyszíngazdája átnyújtotta a kulcsot Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező és lebonyolító cég ügyvezetőjének. Rázga hozzátette: Magyar „vigyázzon erre a POSZT-ra, hiszen a nevében is benne van, hogy ez egy országos színházi találkozó, ahol mindenfajta konfliktusok és felturbózott ellentétek ellenére a színészek, színházi szakemberek itt nagyon szeretnek találkozni, a találkozó névre vigyázzunk!” Magyar Attila zárszóként elmondta: „Arra teszünk kísérletet, hogy a színházi szakma legnagyobb szolgálatán túl a közönség felé is megpróbálunk nyitni, egy kicsit a turisztika irányába is megpróbálunk kapukat kitárni. Éppen ezért, a Pécsi Nemzeti Színház játszási hagyományait megőrizve, ahol a versenyprogram idei évben 16 előadása versenyez, de kibővítve a Kodály Központtal, és a Zsolnay Negyeddel, mint helyszínnel, egy újszerű, érdekes fesztiválhangulatot szeretnénk Önök elé varázsolni.”

Az ünnepség végén sor került a konkrét megnyitóra, a polgármester megnyitotta a 16. POSZT-ot, amely idén 16 versenyelőadást, a Zsolnay Negyedben (POSZT Fesztivál) és a Kodály Központban (A POSZT bemutatja) számtalan OFF programot vonultat fel.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés