Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Új, hiánypótló kötet jelent meg Bárdi Lászlótól

Új, hiánypótló kötet jelent meg Bárdi Lászlótól

Irodalom
PDF
Közel harminc kínai kutatóútja alapján írta meg „Őstörténetünk ösvényein” című képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált kötetét Bárdi László neves kelet-kutató egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának alapítója. A munka nóvumokat is felmutat a magyarság őstörténetét és a keleti rokonságát illetően. 

A könyvet pénteken kora este mutatták be a Művészetek és Irodalom Házában telt ház előtt. A szerzővel Rezsőházy Rudolf, a Belga Királyi Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja beszélgetett.

A rendezvényen köszöntőjében Őri László alpolgármester a 85 éves kutatót méltatva elmondta: 
Kína, Belső-Ázsia, és Távol-Kelet kultúrája ugyan első ránézésre az általunk ismert európai kultúra szokásaitól nagyban eltér, mégis Bárdi László kutatómunkájának is köszönhetően kiderült, hogy a gyökereink azonosak. 

Pécs alpolgármestere szerint az elmúlt évszázadban számos idegen ideológia jegyében próbálták alakítani a magyarok identitását, ebben az időszakban pedig kiemelten fontos tudományos munkát végzett Bárdi László, aki nagy bátorsággal és kitartással kutatta  Körösi Csoma nyomdokain haladva Belső-Ázsia és a magyarság kapcsolatát.

Őri László hangsúlyozta, hogy 2010-ben, Pécs nem pusztán egyedi épített kulturális értékei miatt viselhette az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet, hanem annak a szellemi közegnek köszönhetően is amely a kulturális, szellemi javakat gazdagítja továbbadja.

- Ez a pécsi szellemi közösség, amely minden körülmények között fontosnak tartotta a nemzeti értékeinket, a hagyományaink megőrzését a gyökerek megerősítését. Ennek a közegnek a motorja és élő lelkiismerete Bárdi László, városunk díszpolgára akinek egy életen át tartó kutatómunkájáért a város köszönettel tartozik – szögezte le az alpolgármester.



A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés