Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Ezer élmény és kaland – közeleg a Múzeumok Éjszakája

Ezer élmény és kaland – közeleg a Múzeumok Éjszakája

2016. június 23. csütörtök, 11:35 Képzőművészet
PDF

Tárlatvezetések, előadások, gyermekprogramok, kreatív foglalkozások, gasztronómiai meglepetések, közönségtalálkozó, tűzugrás. Ahogy minden évben, idén is érdemes lesz a Janus Pannonius Múzeum programkínálatából választani. Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján minden korosztály könnyen megtalálja a számára legérdekesebb helyszínt és elfoglaltságot.

 Az idei programsor a Hősök, újítók, felfedezők tematikájára épül. A Káptalan utcában Zsolnay Vilmossal tehetünk egy képzeletbeli sétát a keramikusművész, nagyiparos virágoskertjében (Zsolnayt Tillai Gábor főmuzeológus jeleníti meg). Ha már az újítás került a középpontba, lesz kreatív foglalkozás a Zsolnay Múzeumban (csempefestés), akárcsak a Vasarelyben, ahol kreatív selfie-t készíthetünk op-art stílusban. Szintén a Vasarely Múzeumban 22.00 órától koncept-improvizációs koncert veszi kezdetét Pap Márk és Irsik Bence, valamint a PTE-MK elektronikus zenei szak hallgatóinak közreműködésével. A zenélésbe a hallgatóság is bekapcsolódhat.

 A Martyn Múzeumban 19.00 és 21.00 órától Marcus Aureliusról szóló interaktív előadás, beszélgetés, filmvetítés,  valamint kézműves foglalkozás (műkő dombormű festés) várja az érdeklődőket. Ugyanott közönségtalálkozó keretében látjuk vendégül Ráday Mihály Kossuth-, Europa Nostra-díjas operatőr-szerkesztő-rendezőt, akivel a pécsi belváros múltjáról, a megmentett és pusztuló értékekről, televíziózásról, könyvekről, a jelenben zajló budapesti múzeumi és más építkezésekről, városfejlesztésről beszélgetünk.

 A Reneszánsz Kőtárban a nemrég zárult „Nagyító alatt a pénz” - Érem- és kincsleletek Baranya megyében című időszaki tárlat tematikájához kapcsolódva kipróbálhatjuk a pénzverést (18.00), valamint előadásokat hallgathatunk meg a témában (17.30, 19.00). A Múzeum Galériában a június 17-én megnyílt A fehér arany – királyi, főnemesi lakomák herendi porcelán díszei című kiállításhoz kapcsolódóan herendi porcelánfestő bemutató, test- és körömdíszítés csábítja az érdeklődőket betérésre.

 A Természettudományi Múzeumban kora délutántól egészen éjfélig az egész család számára kínál színvonalas elfoglaltságot. A múzeumudvaron 17.00-20.30-ig folyamatosan foglalkozásokon vehetnek részt: lesz „mini-kiállítás” és játszóház, játék, sőt a részvevők Kisbenedek Tibor muzeológus segítségével (az Ősmaradványok a Mecsekben és környékén című aktuális időszaki tárlat apropóján) ősmaradvány-leletek nyomába erednek a múzeum raktárában. 20.30-tól érdekes előadásokat hallgathatunk meg, a sort Gyenizse Péter zárja, aki az élővilág nagy kihalásairól és a kozmikus katasztrófákról ad izgalmas és illusztrációkban gazdag képet. A programsort 23.00 órától tűzzsonglőrök, majd 23.30-tól Szent-Iván éji tűzugrás zárja.

 A Néprajzi Múzeumban szintén lesz interaktív gyermekműsor (17.00), könyvbemutató táncos műsorral (Balogh JánosGunszt Andrea: Hegyaljától Tótországig – 18.00), hagyományos és rendhagyó tárlatvezetések. A kézműves vásár (17.00-24.00) és játszóház (18.00-22.00) mellett kreatív foglalkozások is színesítik a programsort, sőt, aki szeretne, még gazdasszonynak is beöltözhet (20.00).

A Várostörténeti Múzeumban a 125 éves a Mecsek Egyesület című időszaki kiállításhoz kapcsolódva tartanak előadásokat a falujáró túrákról (19.15), valamint a mecseki források történetéről és építéséről (20.00). Idén is benevezhetünk a ParticiPécs nevű interaktív stratégiai élőtársasjátékba (19.00–20.00) a KultúrAktív Egyesület jóvoltából. 21.00 órától pedig a Tarnai Acoustic Project ad koncertet.

A Vasváry-házban a kesztyűé lesz a főszerep – a nemrég megjelent Kesztyűkönyv ihletése miatt. Az érdeklődők megismerhetik a kötetben megjelent régi divatos kesztyűmodelleket, valamint a KARMA Pécsi Kesztyű 2016-2017-es kollekciójának legújabb darabjait. A rendhagyó divatbemutató mellett a szervezők többféle játékkal ösztönöznek a részvételre.

Ahogy minden esztendőben, idén is lesz fáklyás túra a Jakab-hegyre Gábor Olivér régész vezetésével. A részvevők 17.30-kor találkoznak az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél. A szervezők kérik, hogy enni- és innivalót, zseblámpát vagy fáklyát mindenki hozzon magával.

Szintén hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakája programsorozat ideje alatt a látogatók utazhatnak a népszerű városnéző kisvonattal az egyik helyszínről a másikra. 2016-ban sem lesz másként: a hangulatos (700 forintért igénybe vehető) járat 18.00 és 23.00 óra között óránként indul a Káptalan utcából.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés