Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Művészettörténeti sorozat Aknai Tamás tolmácsolásában

Művészettörténeti sorozat Aknai Tamás tolmácsolásában

2017. május 01. hétfő, 13:19 Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
A tavalyi nagysikerű, a Tudásközpontban tartott előadássorozat folytatásaként indult április közepén egy újabb művészettörténeti kitekintés, amely az előzővel ellentétben Baranya vidéki városaiba is ellátogat. Aknai Tamás a program előadója, egyetemi tanár (képünkön), a Csorba Győző Könyvtár felkérésének tesz eleget.

Május másodikán, kedden 17:30 órakor a pécsi Tudásközpont konferenciatermében veszi kezdetét az öt előadásból álló rendhagyó, interaktív művészettörténeti sorozat. Aknai Tamás művészettörténész az európai és a magyar művészet egyes kevésbé ismert kérdéseivel foglalkozik a sorozat állomásain. A keddi a „Jó reggelt Miklós és Gusztáv Úr! A külön idejű dolgok és vágyak. Reálidealizmus.” címet viseli - Gustave Courbet és Barabás Miklós kortárs festők művészetét állítva a középpontba. A többi négy előadás hasonlóan frappáns címekkel és lendületes, sokvetítéses tartalommal várja az érdeklődőket.
 
- Kinek az ötlete volt ez a sorozat, amely mindannyiunk örömére újraindul?
- Tavaly a hasonló tartalmú előadássorozat két féléven keresztül zajlott, amely dr. Dravecz Róbert galériatulajdonos és a Csorba Győző Könyvtár közös innovációja volt. Innen jött a gondolat a könyvtár részéről, hogy mi lenne, ha idén is folytatódna ez a sokakat megmozgató, kissé szabadegyetemhez hasonló előadássorozat. Kicsit más megközelítésben, illetve azokat a témákat szem előtt tartva, melyeket múltkor nem sikerült megtárgyalni, vagy nem lettek kellően körbejárva. Most nem markolnánk olyan nagy szeletet a történelmi időből, hanem kisebb részleteket világítanánk meg és próbálnánk a művészettörténet más módszerével, vagy szemléletével élni, az egyidőben látható jelenségek megvilágításával élve. Jobban megmutatnánk ezek különbségeit, az eltéréseket, vagy az azonosságokat éppen ezekkel a különbségekkel, magyarázni tudnánk. Így aztán nagyon sok olyan téma került egymás mellé, melyek a köznyelvben, a beszélgetések során csak ritkán. Például az első előadás esetén azt vizsgálhatjuk meg, hogy egy reformkori magyar művész hogyan gondolkodik, hogyan lát, milyen öröksége van, mit ad tovább az utódainak.
 
- Ez az előadás a tavalyi folytatása lesz időben, itt ért véget akkor a művészet történetének tárgyalása? 
- Nem, tavaly körülbelül 10 előadás volt, melynek végén eljutottunk a XXI. századig, az utolsó előadás címe az volt, hogy „Mi van?” - amely egyben kiprovokálta a választ is. Most, ahogy említettem nem markolnánk ekkorát, a modernizáció küszöbétől indulnánk el és megnéznénk az európai központjait annak. A tavalyi előadások, hogy úgy mondjam a kezdő érdeklődőket célozták meg, nem volt más céljuk, mint az egyetemes művészettörténet korszakainak felidézése, bemutatása. Ezúttal más szemléletmóddal közelítek, az első előadás egy francia és egy magyar művésszel foglalkozik, illetve a köréjük csoportosuló művészek együttesével. Ezt követi a „Zsigmond csibukja. München vagy Párizs?”, amely megszólítja Színyei Merse Zsigmondot (aki Bécsben végezte el az orvosi egyetemet), akit testvére Pál lefestett csibukkal a kezében és ezt az ominózus címet adta képének. A híres festő Majális című képe (1873) Münchenben került először nagyközönség elé és nem volt sikere, mondhatni, hogy csúfosan megbukott vele. Ha ezt a bemutatkozást néhányszáz kilométerrel arrébb, Párizsban teszi meg, akkor ezzel a képével a siker küszöbén álló neves francia művészek társaságába került volna egy csapásra. Ezen az előadáson megnézzük, hogy mi kell a sikerhez Párizsban, és mi kell hozzá Müchenben, vagy Pest-Budán és miért. 
Egy következő előadásom témája, amely Komlón lesz hallható a „Beszéljünk a szurokról!” címmel indít. Ez egy technikai kérdés, de tulajdonképpen egy nagyon erős és bonyolult művelődéstörténeti folyamatról is szó van. Sajnos a művészek nem feltétlenül maradandó technikákhoz nyúlnak időnként. A siker érdekében látványos, gyorsan megvalósítható formákat keresnek, Munkácsy Mihály is közéjük tartozott. Ő is alkalmazta az egyébként kipróbált, de lejárt „szavatosságú” bitumenes alapozást, amely az akkoriban igen kedvelt barna pigmenteket rendkívül szépen és árnyaltan tette megjeleníthetővé, ám az alapozó anyag tulajdonsága révén igen sérülékennyé váltak a képei. Akár a mester műveinek megsemmisüléséhez is vezethet mindez… Az impresszionizmus festői a világos festészetet hirdették meg, ahol szükségtelenek a nagy és nehéz olajos alapozások, ők tisztán, légiesen, olykor az alapozatlan vászonra vitték fel műveiket. Ezek kevésbé sérülékenyek, sőt, nagyon ellenállóak az időnek.
Ezt követően még két előadás lesz, az egyik „A tütü, a trikó és az abszint találkozása a mangófa alatt” címet viseli (Tudásközpont) Aki ismeri a klasszikussá vált szürrealista meghatározását a szépségnek, amely úgy szól, hogy „…szép a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a műtőasztalon…” annak talán beugrik, hogy ennek a grammatikáját, illetve logikáját használja fel a cím. A tütü a párizsi félvilág, a balettáncosok ruhája, a trikó az artistákat jelképezi, a mangófa pedig az egzotikumot, az európai kultúrából való kiszakadás kísérletéről szól - a szórakoztatóipar allegóriái ezek. Művészek meghatározó csoportjai köthetőek ezekhez a metaforákhoz. Miként Csontváry is elkívánkozott a Szentföldre a cédrusok alá, Gaugin ugyanarra a következtetésre jutott és vele együtt sokan mások is. Megnézzük ennek okait és következményeit egyaránt.
 
- Idén, ahogy már említette Komlót, más vidéki városok is belépnek a helyszínek közé. Miért döntöttek így? 
- A Csorba Győző Könyvtár nagyon bölcsen kiajánlotta a különböző településeken található könyvtárainak ezt a lehetőséget, ezek közül válogattak Sásdon, Komlón, Bólyban és Szigetváron. Utóbbi azért volt érdekes, mert a Műemlékek Világnapján április 18-án az építészeti formákról és az építészetet vezérlő ideákról tudtunk beszélgetni a XIX. és XX. század építészete kapcsán. 
 
- Néhány előadás után bizonyára látható, hogy fogadta a közönség, milyen a visszhangja?
- Például Szigetváron egy szűkebb érdeklődő csoport jött össze, ami a Tudásközpont több százas érdeklődőinek csupán töredéke volt. Ez nem baj, hiszen minden formának megvan a  maga varázsa, intimitása. Nem beszélve arról, hogy mennyivel interaktívabb, személyesebb lesz ilyenkor egy előadás. Maradva a baranyai kisvárosnál, itt lehetséges kapcsolódni a hely építészeti múltjához és jelenéhez is, ha csak a Makovecz által tervezett Vigadóra, vagy a Termálfürdő épületegyüttesére gondolunk. Egy rendkívül összetett építészeti karakterű városban a stiláris alaphangulatot az eklektika, talán egy kissé a szecesszió határozza meg a történelmi emlékek mellett. Jól esett találkozni a modernitással is a hagyományok jelenléte mellett. 
 
- Emlékszem, hogy tavaly az előadásokon lehetett közbevágni, kérdezni, hozzászólni. Ez most is így van? 
- Ez szinte „kötelező”, bár nem egyszerű megszólaltatni az embereket. Itt ismeretek felszabadításáról, átadásáról van szó, ahol a metodikához hozzászólhatnak. Bár kisszámú elemet hasonlítunk össze az előadások során, azért mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a maga közegéből, vagy a környezetéből felidézzen a rendszerhez, vagy a képlethez illő kiegészítő adatokat.
 
- Értelemszerűen sok kép kell egy ilyen előadáshoz, gondolom az most is így van?
- Alkalmakként 120-160 dokumentumot vetítünk le. Mindenképpen fontos a vizualitás, hiszen a témához másképp nehezen nyúlhatnánk.
 
- A bevezetőben már említettük, de ismételjük meg újra, hogy május 2-án kedden, a pécsi Tudásközpontban láthatjuk-hallhatjuk Aknai Tamást, a téma pedig …
- a „Jó reggelt Miklós és Gusztáv Úr!” című előadásomat hallhatják az érdeklődők, amelyen Barabás Miklós és Gustave Courbet művészetéről beszélek.
 
- A sorozat június 27-én zárul Pécsett, akkor miről hallhatunk? 
- Ezen a napon a Tudásközpont nagy előadójában a”Kik laknak a rue Hégésippe Moreau 15-ben?” címmel egy nagyon érdekfeszítő előadásra kerül sor, melynek során a hivatkozott párizsi ház lakóit mutatom be. Ebben a házban lakott és alkotott Munkácsy Mihály, aki itt „szobáztatta” Rippl-Rónait és Paál Lászlót, de az udvar végében volt Cézanne műterme, amelyben később a magyar Nicolas Schöffer dolgozott. Szóval sok szép és izgalmas téma kerül a sorozatban terítékre, azért biztatok minden érdeklődőt Pécsett és vidéken, hogy jöjjön és kapcsolódjon be a művészettörténet egy-egy pillanatát és szereplőit felvillantó együttgondolkodásba!
 

Hozzászólások 

 
0 #400 Mohamed 2019-04-19 21:56
This piece of writing will assist the internet users for setting up new webpage or even a blog from start to end.


my homepage: clayvoss97.jigsy.com/.../... clayvoss97.jigsy.com/.../...
Idézet
 
 
0 #399 Suzanne 2019-04-19 21:48
I am perpetually thought about this, thank you for
posting.

Have a look at my web blog; Karina: dickinsonbritt3517.page.tl/.../
Idézet
 
 
0 #398 Nichole 2019-04-19 21:42
I am lucky that I discovered this site, exactly the right info that I was
looking for!

Look into my page: my.getjealous.com/.../ my.getjealous.com/.../
Idézet
 
 
0 #397 Rosalie 2019-04-19 21:26
I like this weblog it's a master piece! Glad I noticed this on google.


Look into my homepage :: barbeepovlsen93.unblog.fr/.../... barbeepovlsen93.unblog.fr/.../...
Idézet
 
 
0 #396 Robin 2019-04-19 21:07
Amazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a
entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!


my web-site Jermaine: www.smore.com/.../
Idézet
 
 
0 #395 Marilynn 2019-04-17 20:11
I?m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that?s
equally educative and engaging, and let me
tell you, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that too few
folks are speaking intelligently about. Now i'm very
happy I came across this during my search for something
concerning this.

My web-site :: Top Shelf
Bread: Superexamplenoncontext.com
Idézet
 
 
0 #394 Warren 2019-04-16 07:04
May I just say what a comfort to uncover a person that actually understands what they are talking about over the internet.

You actually understand how to bring a problem to light
and make it important. A lot more people have to look
at this and understand this side of your story.

I was surprised that you aren't more popular given that
you definitely have the gift.

My page ... Voltaru Garcinia Australia: youtu.be/1UGBC6nQ2wk
Idézet
 
 
0 #393 Jimmy 2019-04-16 00:46
I like this internet site because so much utile material on here :D.My web site - Ideal Diet 365
Reviews: youtu.be/RDzJCdlFDSw
Idézet
 
 
0 #392 Christian 2019-04-13 14:16
Great post, I conceive blog owners should acquire a lot from this web site its
very user genial. So much good information on here :D.


My blog post - Enzolast Pills: youtu.be/t7T1gZ2jIxU
Idézet
 
 
0 #391 Samara 2019-04-13 02:21
We're a group of volunteers and opening a brand new scheme in our
community. Your web site provided us with helpful information to work on. You
have performed an impressive process and our entire neighborhood shall be thankful to you.


Feel free to visit my site :: Keto Viante
Australia: youtu.be/D0liNbfYSK8
Idézet
 
 
0 #390 Ingrid 2019-04-13 00:33
whoah this weblog is wonderful i like reading your articles.
Keep up the great work! You know, many people are hunting around for this info,
you can aid them greatly.

My blog post ... Adrenastack Muscle Builder: youtu.be/5BKwUSeHirA
Idézet
 
 
0 #389 Leola 2019-04-13 00:02
What's up friends, its fantastic post about cultureand entirely explained, keep it up all the time.


Also visit my web blog; FoliNu Pills: youtu.be/P9PdMUzSd9g
Idézet
 
 
0 #388 Cindy 2019-04-12 22:44
Right here is the perfect blog for anyone who
would like to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that
I actually will need to?HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for decades.
Great stuff, just excellent!

Feel free to surf to my web site ... Brain Organix Pills: 80nian.vip/.../
Idézet
 
 
0 #387 Ericka 2019-04-12 19:30
I'm amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that's equally educative and engaging, and let me tell you, you
have hit the nail on the head. The problem
is an issue that too few people are speaking intelligently about.
I'm very happy I found this during my search for something
relating to this.

Check out my webpage Bitcoin Rush Reviews: tdp-academy.com/.../...
Idézet
 
 
0 #386 Dominik 2019-04-12 19:09
No matter if some one searches for his essential thing, thus he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained over
here.

Also visit my page K1 Keto Australia: youtu.be/hJOUJrLaBhI
Idézet
 
 
0 #385 Noreen 2019-04-12 15:27
I was just searching for this information for a while. After six hours of
continuous Googleing, at last I got it in your web site.
I wonder what's the lack of Google strategy that don't rank this type of informative sites in top of the list.
Normally the top web sites are full of garbage.

Feel free to visit my web blog :: Ultra Labs Keto: www.free-dc.org/.../
Idézet
 
 
0 #384 Edgar 2019-04-12 13:08
Its not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this website dailly and get nice data from here every
day.

Here is my blog; Bioinvitagen: bitlu.themeliska.com/.../
Idézet
 
 
0 #383 Angus 2019-04-12 11:42
A lot of thanks for all your efforts on this web page.
My mom really likes setting aside time for internet research and it's really easy
to understand why. Many of us notice all concerning the compelling way
you produce advantageous guides via the web site and as well inspire participation from people on that
point and my simple princess is certainly becoming
educated a great deal. Take advantage of the rest of the year.
You are conducting a powerful job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I'm extremely inspired along with your writing talents as
smartly as with the structure to your weblog. Is this a
paid theme or did you customize it your self? Anyway keep up
the nice quality writing, it's rare to see a nice weblog like this
one today.

Here is my website selectessenceforskolindiet.com/.../ newstargeted.com/.../...
Idézet
 
 
0 #382 Jarred 2019-04-12 10:19
Real excellent info can be found on web site.

Here is my web site KC3000: libbloggersassociation.org/.../...
Idézet
 
 
0 #381 Cruz 2019-04-12 10:16
Thanks a ton for being my personal tutor on this
matter. I enjoyed the article very much and most of
all cherished how you handled the areas I thought to be controversial.
You happen to be always extremely kind towards readers much like me and help
me in my living. Thank you.

Look into my blog post; Nitroalis RX Male Enhancement Review: libbloggersassociation.org/.../...
Idézet
 
 
0 #380 Meagan 2019-04-12 09:28
Greetings! This is my first visit to your blog!

We are a group of volunteers and starting a new project in a
community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful
job!

my page: Kodaraid
Muscle Builder: youtu.be/bnpC06BCXu8
Idézet
 
 
0 #379 Loretta 2019-04-12 08:43
Hello there! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?

My website discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit
from each other. If you're interested feel free to shoot me an e-mail.
I look forward to hearing from you! Wonderful blog
by the way!

Feel free to surf to my blog post :: Select Essence Forskolin Reviews: sopcich.com/.../Default.aspx
Idézet
 
 
0 #378 Laurinda 2019-04-12 06:09
Hi, Neat post. There's a problem together with your
site in internet explorer, could check this... IE still is the marketplace chief and a big portion of other folks will pass over your great writing due to this problem.


My blog post ... brainorganixpil ls.com: xplorefitness.com/.../...
Idézet
 
 
0 #377 Carma 2019-04-12 06:04
Thank you for being the teacher on this area. I actually enjoyed your article a lot and most of all cherished the way in which you handled the aspect I
thought to be controversial. You're always incredibly kind to
readers like me and let me in my lifestyle. Thank you.Here is my site; momentrim.net/: carhubsales.com.au/.../13785
Idézet
 
 
0 #376 Emery 2019-04-12 04:06
You are my inhalation, I possess few web logs and infrequently run out from post :
).

Feel free to surf to my website - glamourskincream.com/: shorl.com/drifunibodiku
Idézet
 
 
0 #375 Julio 2019-04-12 03:16
Wow, this paragraph is nice, my younger sister
is analyzing these things, thus I am going to convey her.


Also visit my webpage: Garcinia Enhanced Slim Diet: thesilver.org/.../
Idézet
 
 
0 #374 Tristan 2019-04-12 02:11
I leave a response whenever I appreciate a post on a site or
I have something to add to the conversation. Usually it is caused
by the passion displayed in the post I browsed.
And on this article Művészettörténe ti sorozat Aknai Tamás tolmácsolásában . I was excited enough to post a thought :-) I
do have a couple of questions for you if you tend not to mind.

Is it just me or do a few of the remarks look as if they
are written by brain dead individuals? :-P And, if
you are posting at other places, I would like to keep up with you.

Would you list every one of your communal sites like your
Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Feel free to visit my web page Keto
Enhanced Slim Reviews: slnk.info/920ar
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés