Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > „Ajtónyitások” és árnyékok a kávéházi estén

„Ajtónyitások” és árnyékok a kávéházi estén

2017. május 24. szerda, 20:02 Rövid Hírek
PDF

Ismét izgalmas témát helyez középpontba a Kávéházi esték pécsi műbarátoknak című sorozat következő epizódja. Május 25-én, csütörtökön, 18 órakor a Nappali Kávézóban (Pécs, Király u. 23-25.) Ficzek Ferenc (Pécs, 1947 – Pécs, 1987) „Ajtónyitás” című (1975, ezüst zselatin nyomat, 60x100 cm) magántulajdonban lévő alkotása ihleti a beszélgetést.
Az alkotó eddig csak szűk szakmai körökben, a magyarországi neoavantgárd pécsi pereméről ismert művészete – a Pécsi Műhely többi tagjával együtt – napjainkban nyeri el méltó helyét a modern európai művészet nemzetközileg is elismert életművei között. A Ludwig Múzeum „Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968-1980” című, június 25-ig nyitva tartó nagy retrospektív tárlata, vagy a budapesti acb Kortárs Művészeti Galéria Ficzek Ferenc műveit bemutató budapesti, bécsi és nemrég Londonban megrendezett kiállítása ennek az elismertségnek az állomásait jelzik.

A rendezvényen (május 25., 18.00, Nappali Kávázó) a művészről és a képről, az árnyék esztétikáiról, „ajtónyitásokról” Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel, míg a kép kapcsán Körtvélyesi László fotóművész beszél a fényképezésről és készülő önéletrajzi könyvéről.

Forrás: JPM

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés