Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében – könyvbemutató

Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében – könyvbemutató

2018. január 15. hétfő, 16:50 Rövid Hírek
PDF

"Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében" címmel jelenik meg Komlós Attila könyve, melynek bemutatójára 2018. január 17-én 18 órától kerül sor a Tudásközpont konferenciatermében.

Komlós Attila újonnan megjelent könyvének célja az, hogy a kortársak szemüvegén keresztül mutassa be az utókornak, a jelen emberének Gebauer Ernő munkásságát. Több szemszögből is lehetőségünk nyílik arra, hogy megismerjük egyrészt az életpályát, az alkotások létrejöttének körülményeit, másrészt a festő személyiségét, művészetfelfogását, értékrendjét. A könyv szerkesztésének alapját Mendöl Zsuzsanna művészettörténész Gebauer-adattára képezi. A kötetben olvasható cikkek időrendi sorrendben követik egymást megjelenésük szerint, így a pálya íve, a mester művészi fejlődése jól nyomon követhető. Az újságcikkek között szerepelnek kiállításokról, újonnan elkészült művekről, előadásokról írt tudósítások; részletekbe menő műelemzések; a mesterrel készült interjúk, beszélgetések; továbbá a művész halála után megjelent szakmai méltatások és visszaemlékezések.

Gebauer Ernő festőművész (1882–1962) elsősorban pécsi és dél-dunántúli templomokban készült vallási témájú freskói és seccói révén vált ismertté. Gebauer nem véletlenül kapta „A templomfestő” ragadványnevet. Művészi munkássága azonban a templomfestészeten jóval túlmutat. Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, vagy az egykori „Nagycsemege” – falain láthatók. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai, könyvborítói és -illusztrációi, plakáttervei, ex-librisei, valamint bankjegytervei alkotó tevékenységének további fontos elemei. A festészet mellett oktatott is; bár hivatásos pedagógus nem kívánt lenni, életét mégis végigkísérték a tanítványok.

A könyvbemutató Gebauer Ernő születésének napra pontosan 136. évfordulóján kerül megrendezésre.

A könyvtári program látogatása ingyenes!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés