Kezdőlap > Kultúra > Zene > Hallójárat a Zeneszüreten

Hallójárat a Zeneszüreten

2014. október 22. szerda, 16:54 Bereczki Lajos Zene
PDF
A némileg ellentmondó cím igazán akkor érthető, ha részt vettünk a Filharmónia Zeneszüret Fesztiváljának szerda délutáni megnyitóján. Pontosabban az ezt követő varázslatos, bájos programon, melyre egy nagy zöld busz szállította a Zsolnay Negyedbe az érdeklődőket. Már a járművön - amely akár szó szerint a hallójárat nevet is viselhetné – egy fúvós trió szórakoztatta a nagyérdeműt egészen a végállomásig.


Nevezhetnénk kísérő, netán off programnak a mai Zeneszüret eseményét, a lényegen nem változtatna, érzékeny és kreatív programon vehetett részt az eseményre vállalkozó minden pécsi polgár. A sajtótájékoztató helyszínét egy sötét, irányfényekkel jelzett folyosón hagyhattuk el, ahol apró világítótestekkel a kezükben, egy gyermekkórus tagjai énekeltek szívhez szóló dallamokat.  


Sejtelmes, sötét folyosó apró fényekkel és csillogó hangokkal


A tetőlépcsőn át léptünk ki a szabadba, itt, a már említett almazöld járaton folytatták a zenészek hallójárataink tesztelését. Ehhez három fiatalembertől kaptunk segítséget, akik kellemes fúvószenével szórakoztatták az utasokat, a Zsolnay Negyed nevű végállomásig. 


Hallójárat és fúvóshármas


A zord időjárásban is szívmelengető esemény után a Művészeti Kar dékáni hivatala előtt újabb fúvós produkció várta a teljes programról mit sem tudó (lévén meglepetés - szerk.) nagyérdeműt.


Az első meglepetés a Zsolnay Negyedben


Itt először egy szaxofonos hölgy csodálatos játékát élvezhettük, majd ezt követően egy újabb helyszínen zenétől talán mentes, de ritmustól túlfűtött táncot láthattunk. A néptáncos fiú és a balettos lány különös kettőse, a tánc ritmusa, a kettősség végletes fenntartása adott a produkciónak érdekes felhangot. 


Ritmus és tánc a Hallójáratban


Ezt követően egy tehetséges fiatal zongorista mutatott be két szenvedélyes zongoradarabot, mellyel le is zárult  a „Hallójárat” programja. 


Érzékeny, dinamikus zongorajátékot hallhattunk

A Zeneszüret a koncerteken túl, számos - esetleg a komolyzenével csak most ismerkedő - pécsi számára tartogat olyan programokat, amelyek más és más módon kapcsolódnak a muzsikához. Holnap estére ajánljuk mindenkinek a Trafikban megrendezendő gasztroestet. A fesztivál központi alakja Fischer Annie, az esten az ő receptjeiből készült ételeket szolgálják fel, amit egy minikoncert követ. Végül a művésznő személyes tárgyainak árverésén vehetnek részt az érdeklődők. Azt hiszem erről tényleg nem érdemes lemaradni. 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés