Kezdőlap > Jegyzet > A derü percei > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Ivóvíz- és szennyvízbekötési munkák kezdődnek a Tüzér utcában

2021. június 10. csütörtök, 15:30 Rövid Hírek
PDF
A Pécsi Tudományegyetem megbízásából 2021. június 17-étől várhatóan három héten keresztül végzik a Fogászati Elméleti Tömb épületének ivóvíz- és szennyvízbekötési munkáit Pécsett a Tüzér utcában.

Annak érdekében, hogy a járműforgalmat a lehető legkisebb mértékben zavarják - figyelembe véve a Szigeti úton folyó ivóvíz-rekonstrukciós munkálatokat és az azokat kísérő forgalomkorlátozást is - a gerincvezetékre való rákötés nem nyíltárkos, hanem telken belülről induló fúrásos technológiával készül. A Tüzér utcában a Szigeti úti csomóponttól mintegy 60 méterre délre a nyugati oldalon ezzel együtt is forgalomkorlátozásra kell számítani.

A munkálatok első részében a nyugati oldali külső sávot, majd ezt követően a belső sávot zárják le, tehát déli irányba a kivitelező egy forgalmi sávot mindig biztosítani fog.

A keleti oldali forgalmi sávokban a munkaterületen nem lesz korlátozás, viszont a Szigeti úti víziközmű-rekonstrukció miatt a Tüzér utcából június 16-ától nem lehet balra kanyarodni a Szigeti út és a Kürt utca irányába.


Pécs MJV Önkormányzata 

Indul a kerékpárszállítási tesztüzem a pécsi buszokon

2021. május 22. szombat, 09:51 Rövid Hírek
PDF
Külön díj fizetése nélkül vehetik igénybe a pécsi utasok a Tüke Busz Zrt. kerékpárszállítási szolgáltatását. A tesztüzem június 5-én indul, és a szabad- és munkaszüneti napokon, a menetrendben kerékpár ikonnal megjelölt mecseki járatok esetében lesz elérhető. 

A tervek szerint a pécsiek és a városba látogató turisták a 34-es Dömörkapuhoz, valamint a 35-ös Misinatetőre közlekedő, kerékpár piktogrammal megjelölt Credo autóbuszokon, rögzítő eszköz segítségével szállíthatják kerékpárjukat. Személyenként egy kerékpár szállítható majd az autóbuszon, az utasnak természetesen rendelkeznie kell érvényes menetjeggyel, vagy bérlettel. A kerékpárosnak az első ajtónál kell majd igazolnia utazási jogosultságát, míg a kerékpárral a második ajtónál szabad majd felszállni az autóbuszra. 

- Célunk, hogy ezzel is ösztönözzük a kerékpáros közlekedést, és elősegítsük az aktív, mecseki kirándulásokat. Azt, hogy erre jelentős igény mutatkozik, bizonyítja a Misinatető hasznosítására kiírt és nagy lakossági érdeklődéssel kísért ötletpályázat is, amelyen az Aktív Misina koncepció lett a győztes. A közösségi közlekedés szolgáltatásainak bővítésével ezt a valós, régóta ismert és egyre fokozódó igényt szeretnénk kielégíteni – mondta el Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.    

A kerékpár autóbuszra történő feljuttatása, levétele, biztonságos rögzítése és őrzése az utas feladata, neki kell gondoskodnia a bicikli biztonságos és balesetmentes szállításáról. A kerékpárt az utazás teljes időtartama alatt úgy kell tartani, hogy az autóbuszon utazók biztonságát, ruházatuk tisztaságát, valamint a jármű épségét ne veszélyeztessék. 

A szállítható kerékpár a kereskedelemben kapható kerékpár tömegénél nem lehet nehezebb, mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert. Olyan kerékpár nem szállítható, amely speciális kialakítású (cargo, tandem, belső égésű motoros stb.), amelyen csomagok vannak rögzítve, vagy kialakítása miatt nem rögzíthető. 

A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben továbbra is előnyt élveznek, ha azonos helyen szállnak fel. Ellenkező esetben a korábbi megállóhelyen felszállókat szállítja el a társaság. 

Fontos információ, hogy az autóbuszvezető megtilthatja a kerékpárral történő felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén, és minden esetben figyelembe fogja venni a busz befogadóképességét. 

A kerékpárszállítási tesztüzem várhatóan július közepéig tart majd, az addig gyűjtött tapasztalatokat ezután a Tüka Busz Zrt. szakemberei értékelik. Ha az új szolgáltatás fogadtatása kedvező, akkor megvizsgálják, hogy a kerékpárszállítást hogyan lehet valamennyi mecseki járatra kiterjeszteni a későbbiekben.
 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata


 

Túlárazott, nem teljesült, de kifizetett szűrések – újabb feljelentés a PSN Zrt-nél

2021. május 22. szombat, 09:48 Rövid Hírek
PDF
Újabb feljelentés született a pécsi önkormányzati cégeket és intézményeket érintő átvilágítás és az azt követő adatelemzés nyomán. Az ügy az előző városvezetés idején, Vári Attila vezetése alatt történt, most jelentősen túlárazott, részben el nem végzett, ám maradéktalanul kifizetett EKG-szűrések miatt tett feljelentést a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. jelenlegi vezetője. 

Az előző, fideszes városvezetés idején több alkalommal írt ki közbeszerzést a Vári Attila vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt. sportolók telemetriás EKG szűrése, intelligens EKG adatbázis létrehozása és továbbfejlesztése céljából. 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is az EKG Telemetrik Kft. lett a nyertes, az utolsó két évben nem is jelentkezett más cég a feladatra.

A három évben összesen 46 millió forintot fizetett ki a PSN Zrt. az EKG Telemetrik Kft-nek a vizsgálatok elvégzéséért. A méréseket valójában elvégző orvos ezeket alkalmanként 700 forintért végezte, míg az őt megbízó EKG Telemetrik Kft. ennek mintegy tízszeresét, 6000, illetve 7200 forintot számlázott ki az önkormányzat sportcége felé.

Az átvilágítás feltárta, hogy a szerződésben vállalt szűréseknek csak egy részét végezte el a vállalkozó. 2015-ben csupán az előirányzott vizsgálatok mintegy negyedét végezték el, 2017-ben pedig 1600-zal kevesebbet, mint ami a szerződésben szerepelt. Az önkormányzat sportcége ennek ellenére minden évben a teljes megállapodott összeget kifizette az EKG Telemetriknek. Ismertté vált továbbá az is, hogy az EKG Telemetrik ügyvezetői-tulajdonosi köre üzleti kapcsolatban állt a PSN  Zrt. volt vezérigazgatójával, Vári Attilával.

A fentiek – az üzleti kapcsolat, a túlárazott vizsgálatok, amelyeket teljes mértékben kifizettek, de nem végeztek el – miatt a PSN Zrt. jelenlegi vezetője feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata​
 

Gyermekével ünnepelhette az anyák napját Mária Terézia a pécsi Városházán

Bereczki Lajos Rövid Hírek
PDF
Különleges gesztussal tették egyedivé nagylelkű felajánlók és Pécs város vezetői az idei anyák napját: ebből az alkalomból édesanyja, Mária Terézia portréja mellé került fia, II. József gyönyörűen restaurált portréja a pécsi Városháza Kék szalonnak nevezett tárgyalótermében.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Bognár Szilvia, a város kultúráért felelős alpolgármestere, Vajda Tamás, a Janus Pannonius Múzeum festményrestaurátora, dr. Nagy Gábor pécsi orvos ezredes, hadtörténész és radiológus, valamint Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti osztályának vezetője leplezték le a pécsi Városháza Kék szalonjában II. József magyar király portréját.

A 18. században festett portré az édesanyját, Mária Terézia királynőt ábrázoló festmény mellé került az idei anyák napja alkalmából a pécsi Városháza legnagyobb tárgyalótermében. Érdekesség, hogy a Mária Teréziát ábrázoló festményt maga a királynő adományozta Pécsnek abból az alkalomból, hogy a város elnyerte a Szabad Királyi Rangot.

Ahogy a királynőt, úgy a fiát ábrázoló festmény felkutatásában és restaurálásában is nagy szerepet vállalt dr. Nagy Gábor orvos ezredes, aki kezdeményezője és szponzora is volt a kép restaurálásának. Az értékes, de már rossz állapotban lévő festmény felújításának fáradtságos munkáját és a költségek jelentős részét is Vajda Tamás vállalta magára.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere az esemény kapcsán úgy fogalmazott: „Kivételes kincsekkel, történetekkel és szakemberekkel bír városunk, és ez a meghitt ünnepség is rávilágított arra, hogy milyen összetartó erőt jelenthetnek ők a pécsi közösségnek.”

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

 


1. oldal / 2

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés