Kezdőlap > Közélet > Ivóvíz: házhozszállítás 1892 óta

Ivóvíz: házhozszállítás 1892 óta

2021. március 22. hétfő, 12:05 Közélet
PDF
Március 22-e a víz világnapja. A nemzetközi zöld napot a koronavírus-járvány miatt második alkalommal vagyunk kénytelenek a négy fal között ünnepelni. Arra viszont ebben a nehéz helyzetben is lehetőségünk van, hogy felhívjuk a figyelmet a háztartásokban, az egészségügyben, élelmezésben, gazdaságban és a kultúrában egyaránt nélkülözhetetlen vízre, amelynek értéke jóval többet jelent annak áránál. A világnap idei mottója is ezt igyekszik tudatosítani: A víz érték. Becsüld meg! 

Az elmúlt egy évben egyre nagyobb szerepet kap a házhozszállítás, a megrendelt ruháért, elektronikai cikkért, kész ételért csak a küszöbig kell elmennünk. De vajon a zuhany megeresztése közben, vagy amikor felhajtunk egy pohár teát, eszünkbe jut-e, hogy ugyanezt tesszük: házhoz szállíttatunk. 
Pécs víziközmű-szolgáltatója 1892 óta végzi a kiváló minőségű tettyei karsztvíz (majd az 1900-as évektől tortyogói és pellérdi mélyfúrású kutakból származó víz) házhoz szállítását, biztosítva ezzel mindenkinek a vezetékes víz jelentette kényelmet. És a közműszolgáltatásnak itt nincs vége: nem csak „hozzuk”, de a lefolyókon, csatornákon távozó szennyvíz formájában „visszük” is a vizet.
A házhozszállítás folyamata a megújuló energiaforrások használatát is érinti: az összegyűjtött és elszállított használt vízből keletkező szennyvíziszapból a Pécs határában lévő szennyvíztisztító telepen működő biogázüzem zöldenergiát termel, amely a közműves víz- és csatornaellátás rendszereit, a víz házhozszállítását működteti.

Pécsett és a környező településeken 850 kilométernyi vízvezeték, 51 termelőkút és 55 víztározó, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 310 munkatársa és az évente egy milliárd forintot meghaladó értékű felújítások biztosítják, hogy minden nap biztonságos, tiszta ivóvíz álljon rendelkezésre az otthonokban, munkahelyeken – használhassuk kézmosáshoz, gyógyításhoz, vagy éppen a húsvét előtti takarításhoz, a sonka- és tojásfőzéshez, locsolkodáshoz, friss virághoz és a kölni utáni hajmosáshoz. Hogy jobbá tegye a körülményeket, amelyek közt dolgozunk és élünk.

2021. március 22. 

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 

Hirdetés
Hirdetés