Kezdőlap > Kultúra > Kiemelt cikkek > A rómaiaktól a digitalizálásig - országos helyismereti konferencia a Csorba Győző Könyvtárban

A rómaiaktól a digitalizálásig - országos helyismereti konferencia a Csorba Győző Könyvtárban

2023. november 08. szerda, 12:18 Kiemelt cikkek
PDF

A Csorba Győző Könyvtár, a Pécs Története Alapítvány és az MTA PAB Város- és Helytörténeti Munkabizottsága idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Pécs-Baranya évszázadai című országos helyismereti konferenciát, melynek a Csorba Győző Könyvtár ad otthont november 9-10-én. A két nap során az érdeklődők változatos régészeti, társadalom- és művelődéstörténeti, építészeti, szociológiai és néprajzi vonatkozású előadásokat hallgathatnak meg. (Képünkön: Az egykori Majláth, ma Kossuth tér 1912-ben, forrás: CSGYK Helyismereti Gyűjtemény, Fotótár).

 

A program körképet nyújt a térségünk történetét, kulturális örökségét érintő legfrissebb kutatások eredményeiről. A konferencia két napja során nem kevesebb, mint 38 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Az időbeli horizont a késő római kortól napjaink történetéig terjed, a súlypontot a korábbi évekhez hasonlóan a modernkori fejlemények jelentik. Különösen hiánypótlóak a nagyharsányi és a pellérdi római villák régészetéről, a 19. századi püspökök mecénási tevékenységéről, vagy éppen a Kádár-korszakbeli pécsi lakásviszonyok sajátosságairól szóló előadások. Egy-egy prezentáció erejéig képet kaphatunk Baranya mára már elbontott újkori műemlékeiről, a II. világháború hadtörténetének eddig ismeretlen helyi vonatkozásairól, és a Mecseki Láthatatlanok kutatásának legújabb eredményeiről – hogy csak néhányat emeljünk ki az egyaránt érdekesnek ígérkező témák közül.

Külön is érdemes megemlíteni a második nap megrendezésre kerülő közgyűjteményi szekciót, melynek fő témája a digitalizáció, a digitális tartalomszolgáltatás és örökségvédelem. A nagyon kurrens kérdéskört olyan jelentős cégek és szervezetek szakemberei mutatják be, mint az Arcanum, a Qulto, a Fortepan, és természetesen az Országos Széchényi Könyvtár. A program rendkívül színes, ám nagyon jól strukturált, és ennek köszönhetően szakemberek és laikusok számára egyaránt jól áttekinthető és követhető.

A szakmai programhoz a Baranya megye története képekben című kiállítás kapcsolódik. A tárlaton három, az 1960-as és 1970-es években készült metszetgyűjteményből készült válogatást mutatnak be. A kor kiváló alkotóinak - mások között Bizse János, Erdős János, H. Barakonyi Klára, Kelle Sándor, Kolbe Mihály és Soltra Elemér - munkái a megye múltjának egy-egy mozzanatát ábrázolják, amelyek máig meghatározzák Baranya arculatát és identitását.

A programfüzet elérhető a Csorba Győző Könyvtár honlapján és az Academia.edu adatbázisban.

A konferencia helyszíne: Pécs, Tudásközpont (Universitas u. 2/a), konferenciaterem

Időpontja: 2023. november 9-10. (csütörtök – péntek)

A programot a Csorba Győző Könyvtár Youtube-csatornáján élőben közvetítik.

Hirdetés
Hirdetés