Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Jön az I. Pécsi Fotótavasz!

Jön az I. Pécsi Fotótavasz!

2023. április 18. kedd, 08:17 Képzőművészet
PDF

A következő hetekben minden a fotókról szól a Pécsi Galériákban, ugyanis április 21-én indul az első Pécsi Fotótavasz, amit a jövőben minden évben megrendeznek. Három helyszínen – a Zsolnay Negyed udvarán, az m21 Galériában és a belvárosi Martyn Ferenc Galériában – láthatók fotókiállítások, a legjobb sajtófotóktól a fiatal tehetségeken át Szász János hagyatékáig. (Fotó: Szilágy Anna)

A Fotótavasz Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói című kiállítással indul április 21-én az m21 Galériában, valamint a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szabadtéri bemutatkozásával a Zsolnay Negyed udvarán.

A magyar sajtófotó kiállítást 1981 óta szervezik pályázati formában, amelynek létrehozója, szellemi atyja és 30 éven át szervezője Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter volt, aki szinte haláláig minden évben megszervezte a Magyar Sajtófotó Pályázatot és Kiállítást, nem kis érdemeket szerezve a műfaj népszerűsítésében.

A kiállítás kurátora és rendezője Bánkuti András, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

A kiállításon a fotóriporterek munkáján keresztül a magyar sajtófotó valamennyi műfaja megjelenik.

A Művészetek és Irodalom Háza emeletén található Martyn Ferenc Galériájában április 21-én Farkas B. Szabina fiatal fotóművész munkáiból nyílik kiállítás, amelynek címe Inside out, a humánum lenyomata.

Munkáiban leginkább az ember és környezete jelenik meg, beleértve minden lehetséges hatást, amit egymásra gyakorolnak. Az emberek által használt vagy készített objektumok, a természet az ember érintésével, vagy a városok az emberi létezés teljes hiányával.

A kiállítás jól illeszkedik a Pécsi Fotótavasz céljához, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert alkotók mellett a fiatal tehetségek számára biztosítson bemutatkozási és fejlődési lehetőséget.

A Fotótavasz kiemelkedő rendezvénye Az elvonatkoztatás fokozatai címmel Szász János pécsi fotóművész retrospektív tárlata, amely április 28-tól látható az m21 Galériában. A kiállítás kurátora Csizek Gabriella, a Capa Központ munkatársa.

Dr. Szász János fotóművész hagyatéka a művész 2005-ös halála utána került napvilágra a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően. Számos nagyvárosban mutatták be az életművet: London, Stuttgart, Bécs, Új-Delhi és Berlin mellett a világ két kiemelkedő fotógalériája, a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, illetve a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni a művész képeivel.

Az m21 Galéria kiállításán az életmű minden tematikáját és korszakát felölelő, 100 db fotográfia eddig páratlan betekintést nyújt a művész világába, új tónusokkal gazdagítja a róla kialakított képet.

Részletek: www.pecsigaleriak.hu   

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés