Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Urban art, fotótavasz, kerámia triennálé - a Pécsi Galériák évadát a műfaji sokszínűség jellemzi!

Urban art, fotótavasz, kerámia triennálé - a Pécsi Galériák évadát a műfaji sokszínűség jellemzi!

2024. február 16. péntek, 10:59 Képzőművészet
PDF

Vasárnap bezárt az elmúlt négy év leglátogatottabb kiállítása, a Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítás a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, amely először adott átfogó képet a Pécsen született, világhírűvé vált designer és építész életművéről. Ám a kiállításkedvelők továbbra sem fognak unatkozni, mutatjuk a 2024-es kiállítási programot! (Fotó: Tóth László)

Fesztivállal egybekötött kiállítások:

Az idei évben a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szeretné bővíteni a műfaji palettát. Május 30. és június 22. között átfogó urban art kiállítássorozattal és fesztivállal igyekszik bemutatni a ’70-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait, mind az m21, mind a Pécsi Galériában, illetve külső helyszíneken. A programsorozat egyik kiemelkedő és meghatározó eleme lesz a New York-i MOMA-ban, a párizsi Pompidou Központban is nagy sikerrel bemutatkozott francia művész, Jacques Villeglé (1926-2022) kiállítása, amely június 20-án nyílik az m21 Galériában.

Idén ismét lesz GraphicPécs grafikai fesztivál, amely november 7-én a két évvel ezelőttihez hasonló átfogó kiállítással kezdődik az m21 Galériában, Rock, Pop, Undergroud címmel. A tárlat a könnyűzene és a különféle ellenkulturális, politikai mozgalmak viszonyát vizsgálja plakátokon, lemezborítókon, zenei újságokon, fanzineken keresztül. A Pécsi Galériában ezzel párhuzamosan a pécsi és haza undergroundhoz kapcsolódó grafikai munkák lesznek láthatók a ’80 évek elejétől.

További tárlatok:

A Pécsi Galériában február 9-től március 9-ig látható Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászházaspár közös kiállítása, Territory címmel.

Február 15-én a Martyn Galériában Csizy László legújabb számítógépes grafikáit, Az újra felfedezett vonalakat ismerhetik meg az érdeklődők.

Március 9-től az Országos Kerámia Triennálé keretében a kortárs kerámiaművészet autonóm művészeti alkotásait és designtárgyait láthatják az érdeklődők az m21 Galériában.

Az évenként megrendezésre kerülő Pécsi Fotótavasz idei kiemelkedő eseménye a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának átfogó bemutatkozása, amely március 23-án nyílik a Pécsi Galériában, sok kiváló pécsi fotóművész érintettségével. 

Az eseménysorozat részeként a Művészetek és Irodalom Házában mutatkozik be a Gandhi Fotóklub és a Gandhi Gimnázium Művészeti Iskolája, „A fény útján” című kiállításukkal.

A Művészetek és Irodalom Háza Játéktere továbbra is a kísérletező kedvű fiatal művészek installációit mutatja be.

Visszatekintés a 2023-ban nyílt tárlatokra:

Február 1-jén, vasárnap bezárt a nagy érdeklődésre való tekintettel januárban meghosszabbított Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítás a Zsolnay Negyed m21 Galériában. A kiállítást három hónapon át óriási érdeklődés övezte, az elmúlt négy év leglátogatottabb kiállítása volt, amely először adott átfogó képet a Pécsen született, világhírűvé vált designer és építész életművéről.

A Széchenyi téri Pécsi Galériában és Martyn Galériában bemutatkozó pécsi művészek (Palatinus Dóra, Burkus Judit, Vercz Szilvia, Bükösdi Kálmán, Dechandt Antal, Szilágyi Szilárd Silaro, a Bázis Szobrászegyesület, Valkó László) kiállításai mellett a divat, a design és a képzőművészet határterületeit is felfedezhették a látogatók, a hágai Virtual Shoe Múzeum nagysikerű kiállításán, a nyáron megrendezett Cipőfantáziákon.

Az m21 Galériában az év elején ismét megrendezésre került a Színerő szimpózium, amely Keserü Ilona festőművész, professor emerita, a Művészeti Kar egyik alapító tagjának kezdeményezésére jött létre először 2006-ban. A szimpóziumon huszonnégy meghívott magyar és külföldi művész vett részt, közülük többen a Művészeti Kar jelenlegi oktatói és doktorandusz hallgatói.

Ezzel szinte párhuzamosan az ’50-es évek óta Párizsban élő magyar festőművész Anna Márk, azaz Márk Anna alkotásaival ismerkedhettünk meg. A kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Központtal együttműködésben jött létre.

A tavasz az első Pécsi Fotótavasz jegyében telt: nagyon sokan voltak kíváncsiak a magyar sajtófotó elmúlt 40 évét bemutató kiállításra az m21 Galériában; és a 2022-es év sajtófotóira a Zsolnay Negyed udvarán. Szász János pécsi fotóművész első retrospektív kiállítása pedig a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki.

A nyár kiemelkedő eseménye az immáron országos, sőt nemzetközivé vált LOKART Fesztivál volt, amely 10 helyszínen mintegy 100 művész és művészeti alkotócsoport műveivel robbant be a szakmai közéletbe.

Részletek: https://www.pecsigaleriak.hu/

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés