Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > UTCÁRA FEL! - urban art fesztivál Pécsen

UTCÁRA FEL! - urban art fesztivál Pécsen

2024. május 23. csütörtök, 12:35 Képzőművészet
PDF

Urban art fesztivál várja a városi művészet kedvelőit Pécsett május 24-től szeptember 22-ig. Neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be a Street Up nemzetközi kiállításon a Zsolnay Kulturális Negyedben. Art of skate címmel gördeszka kiállítás látható a belvárosi Pécsi Galériában, emellett hip-hop és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok, előadások, tárlatvezetések színesítik a fesztivál szeptemberig tartó programját.

A 21. században a street art, mint önálló művészeti ág már megkerülhetetlen. 2024-ben a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szeretné bővíteni a műfaji palettáját.

Nyár elején átfogó urban art kiállítássorozattal és fesztivállal igyekszik bemutatni a ’70-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait, mind az m21, mind a Pécsi Galériában május 24. és szeptember 22. között.

A rendezvény egyik kiemelkedő tárlata az ART OF SKATE – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás, amely a gördeszkázás történetét és művészetét mutatja be az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben. A tárlat mintegy 150 művészi alkotással készült gördeszkát, a gördeszkás életérzés relikviáit, a hozzá kapcsolódó divatot és művészeti alkotásokat, fotókat és kulturális jelenségeket mutat be. A kiállítást 2022-ben több mint 50.000 érdeklődő látta Párizsban. Kurátora Philippe Danjean független kurátor, művészeti szakember és elismert urban art gyűjtő. A kiállítás május 24-től szeptember 15-ig látogatható a Pécsi Galériában.

A Zsolnay Negyedben található m21 Galériában a fesztivál címadó kiállítása, a street art munkákat bemutató STREET UP című kiállítás látható május 30-tól szeptember 22-ig, amely a nemzetközi független kurátor Yasha Young közreműködésével jött létre. Az általa a kiállításban képviselt 5 művész, a nemzetközi street art elismert és keresett alkotói: Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint a street art könyvek legtöbbet emlegetett alkotója Millo Olaszországból.

A galéria hívására érkezik a kiállításra a francia Erell, aki a tavalyi pécsi LOKART különdíjasa, a francia-osztrák alkotópár Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic, akik valamennyien a street art fesztiválok (így az évenként megrendezendő Bécsi Street Art Fesztivál) ismert és kedvelt alkotói, valamint a venezuelai Zeus Salas.

A nemzetközi mezőny mellett a kiállításon ugyancsak bemutatkoznak a magyar street art kiemelkedő alkotói: Fork Imre, Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, valamint Napush és FSing.

Fork Imre a hazai graffiti művészet kultikus figurája, a júliusi Zsolnay Fényfesztiválon a Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója is lesz. A pécsi street-artot Renesound munkái képviselik.

A városi jelekből konceptuális művészeti alkotásokat létrehozó francia Société Réaliste, Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy alkotóközösségének konceptuális munkái az urban arthoz hasonlóan a társadalmi nyilvánosság jeleit veszik górcső alá és értelmezik újra. Az ő műveik jelölik ki az urban art lehetséges végpontját és találkozását a kortárs képzőművészettel.

A Zsolnay Örökségkezelő Vizuális Művészeti Centrumának célja, hogy a városi művészet periférikus műfajait megismertesse a nagyközönséggel. Így az idei kiállításon szavazhatnak arról a látogatók, mely műveket látnák szívesen a galéria falain túl a következő Street UP eseményen.

Részletek: https://www.pecsigaleriak.hu/     

                  
Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés