Kezdőlap > Kultúra > Színház > Csirkefej másodszor a Harmadikban

Csirkefej másodszor a Harmadikban

2022. december 06. kedd, 16:13 Színház
PDF

Bő három évtizeddel ezelőtt, a Vincze János által rendezett Csirkefej revelatív erejű színrevitelével alapozta meg igazán máig ható országos hírnevét és elismertségét a Pécsi Harmadik Színház; ettől a bemutatótól számítják a teátrum megszületését. (Képünkön: A Csirkefej c. előadás plakátjának részlete, tervezte: Pinczehelyi Sándor).

Spiró György és a Pécsi Harmadik Színház kapcsolata 1988-ban, a Csirkefej című dráma bemutatásával kezdődött, s az elmúlt évtizedekben Vincze János és színháza számára az egyik legfontosabb szakmai kötelékké vált.

A Kossuth-díjas író két művének ősbemutatóját bízta a Jászai-díjas rendezőre: a Kvartettét 1997-ben, a Szappanoperáét 1999-ben. Előbbivel elnyerték az 1997. évi Stúdió- és Alternatív Színházi Fesztivál Fődíját és az 1998-as Országos Színházi Találkozó Legjobb előadás díját. A produkció 234 előadást ért meg. Magyarország képviseletében részt vettek vele a Kortárs Magyar Drámák Bemutatósorozatán Helsinkiben és Lahtiban, továbbá vendégjáték-sorozaton Erdélyben, az Egyesült Államokban és Kanadában. A Szappanopera meghívást kapott 2000-ben az Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, 2001-ben pedig Bukarestben a Magyar Színházi Napokon játszották. Ezeket követte két, ugyancsak sikeres bemutató: Spiró György Prah című drámáját 2007-ben, a Príma környéket 2013-ban állította színpadra Vincze János.

Spiró Györgyöt mint a közérzetek és közállapotok krónikását, a tönkrement és tönkrevert társadalom, a morális válság, a brutalizált kultúra, a romlási folyamat rögzítőjét emlegetik gyakorta. A Csirkefej megdöbbentő erővel mutatja föl azt, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit. Ezért tűzik műsorukra 34 év elteltével ismét a Pécsi Harmadik Színházban, ezúttal is Vincze János rendezésében. A főbb szerepeket játszó Bacskó Tünde, Tatai Gergő és László Csaba, továbbá Tamás Éva, a Jászai-díjas Bánky Gábor, Frank Ildikó, Fischer Norbert, Götz Attila, Bera Márk, Hollósi Orsolya, Somogyi Bianka és Zengő Ágnes látható az előadásban. A bemutatót december 13-án tartják, a további időpontokról a színház honlapján tájékozódhatnak.

alt

A plakátot tervezte Pinczehelyi Sándor grafikusművész

Forrás: PHSZ

Hirdetés
Hirdetés