Kezdőlap > Kultúra > Tánc > A pécsiek több mint fele megkaphatta a koronavírus elleni védőoltást

A pécsiek több mint fele megkaphatta a koronavírus elleni védőoltást

2021. május 01. szombat, 18:48 Rövid Hírek
PDF
A városok önkormányzatait nem látják el információval arról, hogy miként halad a koronavírus elleni védőoltások beadása. Pécs szociális ügyekért felelős alpolgármestere ezért személyesen fordult a város háziorvosaihoz adatokért. Az eredmény vegyes, mind az oltottságot, mind a válaszadási hajlandóságot illetően. 

A koronavírus járvány kezdetétől problémát jelentett, hogy a megyei jogú városok vezetői nem kaptak a kormánytól adatokat arról, hogy a településükön hány fertőzött beteget ápolnak kórházban. Javában zajlik a védőoltások beadása, de az információk erről sem jutnak el az önkormányzatokhoz. Egy szerdai sajtóhírből az derült ki, hogy sem a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ, sem az Országos Kórházi Főigazgatóság nem rendelkezik ilyen adatokkal. 

A kórházban ápoltak, a betegségen átesettek és az oltottak száma is fontos információ lenne minden városvezetőnek. Ezek az adatok sok segítséget nyújthatnak abban, hogy például a helyi maszkhasználatra vagy egyes közterületek látogatására vonatkozóan megalapozott döntést tudjanak hozni az önkormányzatok a jövőben. 

Annak érdekében, hogy Pécs vezetése tisztább képet kapjon a járványról, Nyőgéri Lajos, Pécs szociális ügyekért felelős alpolgármestere levélben fordult a pécsi háziorvosokhoz. Azt kérte tőlük: szolgáltassanak adatot arról, hogy pácienseik hány százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, és mekkora hányaduk esett át a betegségen. 

A pécsi háziorvosoknak pontosan a fele válaszolt a városvezetés megkeresésére, a többiek nem érezték fontosnak, hogy így segítsék az önkormányzat járvány elleni védekezését. Azon orvosok adataiból, akik ezen a módon is támogatták az önkormányzat munkáját, az derül ki, hogy átlagosan pácienseik csaknem 53%-a kapta meg a védőoltást, és 9%-uk esett át a betegségen. 

Egyetlen olyan körzet van, ahol az oda tartozók mindössze 10 százaléka kapta meg az oltást, és két olyan, ahol az arány a 70%-ot is meghaladja. A legtöbb körzetben a páciensek több mint fele oltatta be magát az április 22-i adatok szerint.

Pécs önkormányzata ezúton is köszönetét fejezi ki az adatokat szolgáltató háziorvosoknak, akik áldozatos munkájuk mellett ezen a módon a város járvány elleni védekezését is segítették.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata


Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés