Ficzek Ferenc alkotásai láthatóak a Nádor Galériában

Ficzek Ferenc alkotásai láthatóak a Nádor Galériában

Képzőművészet
PDF
Bár élete rövid volt, ahhoz képest Ficzek Ferenc gazdag alkotói pályát futott be. Mindez újra akkor derült ki, amikor a Nádor Galériában megnyitották azt a kiállítást, amit az alkotó műveiből állítottak össze. Az eseményen megjelent Szíjjártó Kálmán egykori barát, alkotótárs, aki művésztársa fiával, a szintén Ficzek Ferenc nevet viselő fiatalember társaságában méltatta a tizenhárom éve elhunyt képzőművész alkotásait, amelyek megidézték a múltat, az élet egy darabját, ami már csak emlékképekben él tovább.
A hokedli, mint egyszerű tárgy (képünkön az egyik mű), visszatérő momentum Ficzek Ferencnél.

A pénteken, az önkormányzati kampány hajrájában, illetve a miniszterelnöki látogatás mellett kissé háttérbe szorult megnyitón azért sokan tették tiszteletüket, a pécsi Széchenyi téren, a Nádor Galériában. A képek Ficzek Ferencnek állítottak emléket, annak a művésznek, aki 1947-ben született, aztán 1987-ben már távozott is az élők sorából. Negyven esztendő, ennyi jutott neki a földi létben.

Szerencsére a válogatóknak nem volt egyszerű dolguk, amikor egy pályafutás fontos, meghatározó munkáinak lényeges elemeiből akartak keresztmetszetet adni. Mert a lajstromok szerint, csak grafikából 1350 maradt hátra, igaz, közöttük apró naplórajzok is vannak.

A szerző gyermeke, Ficzek Ferenc elmondta, eredetileg egy könyvet szeretett volna kiadni, édesapja munkásságáról. A mostani bemutatóra nem nagyon kereste a lehetőséget, ám ha már adódott egy esély, hát azt megragadta. Azért egy kisebb katalógus is megszületett, emlékidézőként.

A képzÅ‘művészetek kedvelÅ‘inek, minden kritikai megjegyzés nélkül, tiszta szívvel ajánlhatjuk, térjenek be a Nádor Galériába, tekintsék meg azt, ami most ott látható. A tárlat október utolsó napjáig látogatható, vagyis még senki sem maradt le semmirÅ‘l, illetve csak a megnyitóról, ami még nem olyan nagy baj!    

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-10-05 21:32
Éppen ma láttam.

Kerestem a vendégkönyvet, de azt nem találtam.

A vásznas alkotások tetszettek leginkább.

Halász Károly Paksról itt volt?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés