Kezdőlap > Kultúra > Színház
Színház

Aranyszívű Juliska – egy különleges női mese

2024. október 18. péntek, 14:30 Major Zoltán Színház
PDF

Aranykecske, Káposztakirály, Szőlőtőke. Három szereplő a Bóbita Bábszínház idei évadának első bemutatójából. Az Aranyszívű Juliska több szempontból is különleges előadás. Népmese, de nem a klasszikus dramaturgiát követi, és újító megoldások jellemzik mind a történet, mind a megvalósítás szempontjából. Sramó Gáborral, a rendezővel a darab hátteréről beszélgettünk, amelynek már a keletkezéstörténete is eléggé egyedi. (Fotók forrása: Bóbita Bábszínház)

 

 

Kós Lajos munkássága a teljes bábszínházi szakma öröksége

2024. szeptember 21. szombat, 16:13 Major Zoltán Színház
PDF

Kós Lajos, a Bóbita Bábszínház alapítója éppen idén lenne száz éves. Ebből az alkalomból nyílt nagyszabású kiállítás szeptember 14-én a Bóbita bábmúzeumában „Kós Lajos 100” címmel, amelynek tárgyai a bábszínház saját gyűjteménye mellett az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) Bábtárából is származnak. A megnyitóra az OSZMI volt muzeológusa, Somogyi Zsolt írt köszöntő gondolatokat, amelyet közreadunk, illetve néhány kérdést is feltettünk Kós Lajos munkásságával és a kiállítással kapcsolatban a szakembernek. (Fotók: Mizerák Andrea)

 

Három évtizede a Bóbita élén

2024. szeptember 06. péntek, 11:38 Major Zoltán Színház
PDF

Negyven éve tagja a Bóbita Bábszínháznak, harminc éve vezeti az intézményt, közel nyolcvan előadást rendezett, számos előadásban játszott, több mint tíz éve tanít. Sramó Gábor szeptember 1-jén, Pécs város napján Pro Civitate Díjat kapott több évtizedes kiemelkedő bábművészeti munkássága elismeréseként. Múltidézésre kértük, idézze fel az elmúlt évtizedekből számára, és a Bóbita életében legfontosabb eseményeket! (Fotók forrása: Bóbita Bábszínház)

 

Három bemutatóra és két új kiállításra készül a Bóbita az új évadában

2024. augusztus 25. vasárnap, 08:24 Major Zoltán Színház
PDF

Augusztus 21-én egy társulati üléssel elkezdődött a Bóbita Bábszínház 2024/25-ös évadja. Sramó Gáborral, a Bóbita Bábszínház igazgatójával beszélgettünk utána arról, hogy milyen bemutatókkal és kiállításokkal készülnek az új évadra, illetve visszatekintettünk az elmúlt évadra és az eseménydús nyárra is. (Képünkön: jelenet a Pityi Palkó című előadásból, amely több nyári fesztiválon is látható volt. Fotó forrása: Bóbita Bábszínház)

 


1. oldal / 14
Hirdetés
Hirdetés