Közterek, ahogy mi látjuk

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Lassan végéhez közeledik Pécsett az EKF éve, a megújult köztereket már régóta használjuk, ideje van egy kis visszatekintésnek. A téravatók zenés-táncos forgatagából szakadjunk ki egy kicsit, és nézzük meg ez alatt a pár hónap alatt milyen tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak -  mi térhasználók. A sorozat első eleme szándékosan nem a város főterével kezd, az legyen "csemege" később. Nézzük milyen most ősszel a Köztársaság tér, ebben a  szomorú, esős időben!
Szép, gondozott pázsit a Köztársaság téren (képünkön).


A térre az úttesten keresztül érkezünk minden irányból, ez a feljáró éppen északon található. Megfigyelhetjük, hogy a kivitelező nem igen tudta kezelni az út és a járda találkozását. Bizonytalan, maszatolós munka, egy kis régi szegélykő és némi öreg beton találkozik az új burkolattal, amelynek hatalmas erőssége, hogy nem szürke! Ha valaki arra gondol, hogy ez biztosan az akadálymentesítés miatt ilyen szépen lejt, akkor ki kell ábrándítsam, nincs két egyforma feljárat, és csak két ilyen komfortos  csatlakozás van például kerekesszékeseknek. Ugye nem vagyunk követelőzőek, ha egy idén elkészült köztértől ezt  mindenhol elvárjuk?



A kertészek szép munkát végeztek az egész téren, dicséret illeti őket. A virágokat úgy választották ki, hogy még ilyenkor ősszel is pompázzon néhány az arra járók örömére. Változatos cserjék, szép fák teszik ezt a teret a város egyik legkellemesebb parkjává. Viszonylag kevés a beton, sok a zöld, hatalmasak a fák, amelyek már régebben is itt álltak. Példásan keveset vágtak ki, bár azt a párat ma sem tudom miért kellett. likvidálni. Persze legalább ültettek helyettük szép nagy földlabdás példányokat. Számomra a kertészeti megoldások a legsikerültebb elemei a térnek.





Ez a második olyan lejárat, amelyik akadálymentesnek tűnik, de az igazság az, hogy semmi tudatosság nem volt a kialakításában. Ez a bejárat véletlenül került egy szintbe az úttesttel, itt ugyanis hiányzott a szegélykő. Érdemes megfigyelni a sarok kialakítását, vagyis annak a hiányát. Már az átadáskor is ilyen volt, biztos itt fogyott ki a térkő, vagy már nem volt idő keverni egy fándli maltert. Netán még mindig töri a fejét a hidegburkoló, hogy miképp lehetne azt a Bermuda-háromszöget eltüntetni.



A következő képen a tócsában megcsillanó fény jelzi  a tér egyik legnagyobb problémáját, a vízelvezetés szinte teljesen hiányos az úttesteken. Körbejárva összesen három víznyelőre bukkantam, abból egy az itt látható pocsolya előtt olyan magasan, hogy a víz nem fog soha odafolyni. A másik kettőből is igazán egy van jó helyen, nincs is a közelében víz.  A parkolóhelyeket is itt festették fel egyszer a múltban, a sofőrök nagy örömére száraz lábbal nem lehet kiszállni a kocsiból. Most csak kisebb eső volt, de egy nagyobb felhőszakadás után bizony összefüggő a víz a szegély mellett. A képen még az is látható, hogy nem jelzik az autósoknak, hogy a bejárat elé nem kellene állni. Most ugyan kevés autó áll a téren, de máskor nehéz bejutni köztük babakocsival. (Érdemes megfigyelni azt is, hogy a parkolóhelyek takarítása példás. Miért is fizetünk a Gámánnak)?



Hatalmas ötlet, hogy fűszernövényt is ültetnek a magasított ágyásokba! Nagyszerű illata van a rozmaringnak és viszonylag kevés gondozást igényel. A padról jut eszembe, a téren mindenütt hiánytalan és ép a térbútor, de még a hulladék tárolók is a helyükön állnak. Nem láttam eldobált szemetet, ami jó hír, annál is inkább, mivel több iskola is van a környéken. hiába a környezet is nevel, nem csak a pedagógusok!



Az ivókút is működik a téren, bár ez a termék nem a Zsolnay gyár egyik legsikerültebb alkotása. Tényleg, miért ilyen ötlettelenek és randák ezek? Vagy fogjuk fel pozitívan, nem egy műremek, de legalább van.



Még áll a tábla, de az idő vas foga (vagy másé) kikezdte ezt a jó szándékú útmutatást. Persze nem lehet kőbe vésni, mint Mózes, de azért így is derék, hogy még nem vitték el. A játszótéren a kismamák így könnyen megtalálják a legfontosabb telefonszámokat.


Összefoglalva: a tér Pécs egyik legkellemesebb, csendes pontján található. Kicsi a forgalom, bár általában alig lehet parkolóhelyet találni (annak ellenére, hogy fizetős), a gyermekklinika és az iskolák miatt. Sok a zöld és nagyon szépen gondozott a park, a padokra árnyékot vetnek a hatalmas, öreg fák, ami nyáron nagyon kellemes. Már nem fért be a szökőkút képe, amely nagyon hangulatos, este különböző fénynek teszik a látványt még szebbé. A játszótér is modern, minden biztonsági előírásnak megfelel, és ami a legfontosabb még nem tettek semmit tönkre, ami talán a térfigyelő kamerának is köszönhető. Graffitizhető felület is akad, de egyelőre itt sem látunk firkálást. Egy tízes skálán nyolc pontot adnék a térnek, használati értékét és esztétikáját tekintve. Ami lehúzza az értékelést, az egyértelműen a bejáratok és az úttest átgondolatlan kapcsolata (nem akadálymentes)  és a téren körbefutó út vízelvezetési problémája. Talán fel kellett volna venni a kapcsolatot az út tulajdonosával (véletlenül tudom, hogy a városé az út) és rendezni kellett volna ezt a kérdést. Gyanítom, így utólag, már nehezebb lesz megoldani, vagy éppen lehetetlen.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-10-20 21:14
Ugye javítható még?
Alig telt el néhány hónap, vagyis még garanciális kell, legyen.
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-10-20 07:52
Sztem a két hozzászóló tök jól látja a helyzetet, a cikkíróval együtt. Jó a tér,de gyalázat a körülötte lévő út vízelvezetése! Tisztelt illetékesek, lehetne lépni valamit!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-10-19 19:53
Az ivókút, ha nem dől le olyan könnyen, mint a korábbi vörös-barnák, akkor jó.

Tényleg jó a tér, de a vízelvezetés és akadálymentesít és nagyon fontos, hogy oké legyen!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-10-19 19:45
A kerekesszékesek re, babakocsira új tereknél elengedhetetlen ül gondolni kell.
A vízlefolyókra is, mert jönnek a nagy esők!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés