Közterek, ahogy mi látjuk 2.

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A Tettye tér  egyike Pécs legszebb közterületeinek, egy csodálatos sziklaképződmény aljából indul és lépcsőzetesen, teraszokat alkotva fut le a hegyoldalon. Park, játszótér, focipálya szökőkutak, palota rom, barlang és még felsorolni is sok, hogy mi minden van ott. A megújult közterek sorából egy kicsit kilóg, ugyanis a Szatmári-féle palota romjai a nagy igyekezetben, a felújítás közben kissé megrogytak, jelenleg összepántolva várják a mielőbbi felújítást, amely a közbeszerzés miatt még egy kis ideig várat magára.
Képünkön a park egy részlete látható. Gondozott és szép.

Kettős a kép, amely fogad bennünket a Tettye téren. Rögtön szembetűnik a palota romja, amit gondosan elkerítettek és felirat tudatja az arra járóval, ide belépni életveszélyes és tilos! Másrészt ezen a legfelső "platón" gondozott park fogad bennünket, melyet még most is,  novemberhez közeledve szorgos kezek gondoznak. Füvet nyírnak, gyomlálnak, tehát van gazdája ennek a területnek és ez örvendetes.
Lépjünk be a térre (északi oldal)! Örömmel újságolhatom, hogy a Köztársaság térrel ellentétben ez a megújult köztér akadálymentes. Nem véletlenül, hanem teljesen tudatosan, ezt felvételünk is igazolja.



Vak és gyengén látó embertársaink is eligazítást kapnak a kövezeten található minták alapján. Ez bizony egy újabb pirospont! Én viszont azt is láttam, amit ők nem, szürke járólapok vannak mindenütt. Még jó, hogy a gyalogutakat ezen a részen kavicsággyal oldották meg. Barátságosan ropog a talpunk alatt. Ez szintén jó ötlet volt.
Nem messze ettől  a bejárattól áll egy ivókút, most már gondosan téliesítve, betakarva, a gyengébbek kedvéért rá is írták, hogy "lezárva". Ez a Zsolnay  gyár nem túl szerencsés szériája, írtunk már róla, tovább nem kívánom kritizálni a szebb időket megélt manufaktúra termékét. A legnagyobb erénye ennek a kútnak az, hogy van. Mmég néhány "ikertestvérével" lejjebb is találkozhatunk.




A köztéri szemetes edények egyik szebb példánya található a buszmegálló mellett, bizonyára azok kedvéért tették oda, akik nem értek rá elolvasni a városi rendeletet. Ha ugyanis elolvasták volna tudnák, hogy a buszmegállóban és a közelében nem lehet dohányozni. Mindenesetre a szemetesedény, amely az egész tér területén bőségesen található jópofa, de a fa burkolaton alul már most látszik, hogy feladja hamarosan a harcot. Ebből a szempontból lehetett volna jobb választás is.




Újabb meglepetés, vakok számára (nem győzöm dicsérni a tervezőt) is olvasható tábla jelzi, hogy éppen hol tartózkodunk. (Az előbb megdicsért kavicsos sétánynak egy hibája van, nehezen mennek végig nem látó embertársaink  rajta és nem érzékelik a veszélyes lépcsőket, akadályokat stb.) Minden egyes funkcionálisan elkülönülő résznél találkozunk ilyen táblával, gratulálunk!



A romoknál meglepő látványban volt részem, egy öreg autóban üldögélő ember keltette fel érdeklődésemet. Gondolom ő felügyel arra, hogy illetéktelenek ne mehessenek a veszélyessé vált építmény közelébe. Én így gondolom, de lehet, hogy garázsként használja az illető. Jelzés, vagy felirat nem volt az öreg verdán.



A romok alatti területen vizes pihenőhely várja tavasztól őszig az erre járókat. Most már nem csobog a víz, sajnos itt látható az egyetlen megrongált burkolat a téren. Én optimista vagyok, örülök, hogy "csak" itt rongáltak. Graffitit nem láttam és ez  is már fél siker. Mindenesetre ki kell javítani ezt a hibát, mert a vandálok számára egy ilyen hely felhívás keringőre.




A szökőkút környezete kissé lehangoló, mivel a veszélyeztetett romok  miatt nem volt még idő a rendbetételére ezért elüt a park többi részétől. A hatalmas fatuskót ezért el lehetett volna már vinni. (Hoppá, lejjebb egy újabb ivókút)!




Vessünk egy pillantást a "bűnösre", a palota romjaira. Bármilyen furcsa egy építészeti megerősítés, betonozás és rézsű kialakítás miatt került veszélybe, legalább is mindaz, ami megmaradt belőle. A falak kezdtek repedezni és a széthullás veszélye fenyegetett. A pécsi tűzoltók ideiglenesen összepányvázták, később pedig fém pántokat kaptak a falak. A közbeszerzési törvény által előírt szerinti (kissé lassú) tempó miatt még nem álltak neki a végleges megerősítésnek, de állítólag még idén megkezdődnek ezek a munkálatok is. Így ezen  nyáron a  szabadtéri színházi játékok egyik kedvelt helyszíne nem fogadott nézőket, de talán már jövőre itt  is nézhetünk kiváló előadásokat.





Kissé lejjebb egy hirdetőtáblába botlok, egyelőre üres, ötletnek nem rossz,  kismamák megunt gyermekjátékokat és ruhákat csereberélhetnek, vagy bármi mást, amit otthon már nem szívesen látnak, de más még használhatná. Modern a formája, ráadásul időjárásálló,  zárt doboz. Kinél lesz a kulcsa? 



A második teraszhoz gépjárművel is el lehet jutni, sőt (újabb jó pont) mozgássérülteknek szánt parkoló is van! A park szintjei között viszont nincs átjárás kerekes székkel, ez kicsit levon az örömünkből.



Lejjebb játszótér, focipálya, csúszdák és még sok meglepetés fogadja a gyerekeket. Jól felépített, minden korosztálynak megfelelő játékok várják a lurkókat. A játszóterek biztonságosak, minden épségben, még így pár hónappal az átadás után is. A fényképezőgép lencséje be sem tudja egyszerre fogni a teret.



Összességében egy fantasztikus, több szinten elhelyezkedő és több célra használható közteret kaptak a pécsiek. Méretei is impozánsak, bár a jelenleg még veszélyes palota rom sokat ront az összképen, de megérthető és tolerálható a dolog. Kíváncsiak voltunk az átadást követő néhány hónap után mi a helyzet a megújult közterekkel Pécsett. Örömmel tapasztaljuk, hogy a Tettyén nagyjából minden rendben van. Egy rongálás híján a bútorok és az egyéb építmények épek. Ezt a rongált felületet pedig a tél beállta előtt ki kellene javítani!
A kertész fantáziáját nem mozgatta meg a terület, pedig az adottságok eleve kiválóak voltak. Kicsit szegényes a cserje és a virág kínálat. Így ősz vége felé is lehetne néhány most virágzó növény, de ebben most nem gyönyörködhetünk. (Igaz, közel van  a Pintér kert, de azért az más.) A területet ottjártamkor éppen gondozták, levelet szedtek és füvet nyírtak. Ez nagyon derék, de itt-ott a kövek közt  megjelentek a gyomok, erre tavasszal figyelni kell.Remélem a romok helyzete hamarosan megoldódik és jövőre már a nyári színházi játékok során ott is láthatunk néhány felejthetetlen előadást. Egy tízes skálán egy nyolcast megérdemelne nálam ez a tér!













Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-10-28 12:29
Ha jól tudom nyilvános WC az nincs a téren. Ez egyébként Pécsett sok helyen hiányzik. Hiánya néha szorító!!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-10-27 19:46
A park szép, még az elképzelés is, de arra hogyan nem gondoltak, hogy ha a rom mellől elveszem a földet, a rom ledőlhet?

Azt hallottam, hogy a korábbi Szatyor Győző faragta faszobrok, faház, anélkül lett eltüntetve, hogy arról a faragást készítő Szatyor Győzőt értesítették volna, egyeztettek volna vele, ill. úgy tüntettek el mindent, hogy az alkotónak még tüzelésre sem ajánlották fel az alkotásait.

(Nem mintha tüzelésre kellett volna felhasználni!)

Lehetséges ilyen mulasztás?
Udvariatlanság, tapintatlanság?
Ki intézte ezt, kinek a mulasztása, ha Szatyor Győző nem kapott értesítést a szobrok és faház elviteléről?
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-10-27 17:47
Mi a helyzet a partfallal, a rom további süllyedésével? A park tényleg szép.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-10-27 14:57
Szép park düledező romokkal és kissé rendetlen növényzettel, a többi OK.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés