Huszonötször hatszor négy a számtanpélda

Közélet
PDF
A térbeli testeknek három kiterjedésük van, tanultuk egykoron geometriából. Nos, mindez persze igaz a Pécsett, a Zsolnay  utcában lévő új gyalogoshídra is, ami a kulturális negyed északi és déli egysége között feszül, büszkén hirdetve az emberi alkotóképességet. Korábban azt ígértük, utánajárunk, miért lett ekkora a monstrum? Nos, sikerült egy-két dolgot megtudni az ügyben.
A híd (képünkön) jó hosszú, de legalább magas és széles.

A huszonöt méteres paraméterhez különösebb magyarázat nem szükséges. Ekkora hosszúság mindenképpen szükséges, mert a négysávos út feletti fémháló másképpen nem érne át innen oda, pontosabban onnan ide. Ez stimmel, nincs vita!

A szélességgel már akadnak kételyek, hiszen hatméteresre, vagyis cseppet sem keskenyre sikeredett a terv után a kivitelezés. A magasság, amit a négyes adat jelöl, természetesen méterben, nos az meg már egyenesen hihetetlen. De van rá érv.

– Aki megálmodta az egészet, az új jelképet szeretett volna Pécs Megyei Jogú Városnak – jelentette ki Merza Péter, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa beruházásaiért felelős vezetője. Lehet a méreteken vitázni, de már nem érdemes, hiszen azon változtatni nem lehet. Ám legalább messziről is jól látható a műtárgy.

– Ilyen lesz, miképpen az most megtekinthető, egyelőre csak lentről?
– Nem, semmiképpen! Az egész még kap mindkét oldalon egy-egy vastag üvegburkolatot. Szóval, bár ott van a helyén az alkotás, de még nem azt az képét mutatja, amilyen hatást a későbbiekben igyekszik gyakorolni majd.

– Mekkora értéket képvisel a szimbolikus üzenet?
– Külön hiba lenne erről beszélni, bár nyilván van ára! De az egész egy nagyberuházás, csak együttesen van értelme árról beszélni, kiragadva egy elemet nehéz értelmezni a dolgot.

– Mindenesetre nem sajnálták belőle az anyagot…
– Ehhez semmit sem szeretnék hozzátenni, de jó lenne, ha modern jelképként beköltözne az emberek fejébe, hogy aztán tudjanak róla, ilyen is van a baranyai megyeszékhelyen.   

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-10-30 15:47
Nekem baromira tetszik a híd, annyira látványos mindkét irányból, hogy szerencsére már legalább előtte nem a putrisort nézi aki arra megy!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés