Újjászületett a Mecseki Parkerdő fahídja

Közélet
PDF
A Mecseki Parkerdő mecsekszentkúti területén a kirándulók egy új fahidat vehettek birtokukba a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. munkájának köszönhetően. A természettel harmonizáló formában megépített híd egy több évtizeden át meglévő, de mára már elkorhadt, szerkezetileg megrongálódott, balesetveszélyes hidat váltott ki.


Az új híd tervezésénél és kivitelezésénél elsődleges szempontot jelentett a meglévő természeti értékek védelme, megépítésekor a terület terhelésének minimalizálása volt a cél, mivel a munkaterület a Nyugat Mecsek Tájvédelmi Körzetben helyezkedik el, ezáltal országos védettséget élvez.

Külön alvállalkozó igénybevétele nélkül, a város asztalos üzemében készültek el a híd elemei és itt történt meg a híd vázszerkezetének összeállítása is. Szintén üzemi keretek között került sor az elemek impregnálására, felületkezelésére. Az elkészült hídelemek a Remete rét felé vezető szerpentines műúton, tehergépjárműveken jutottak el a parkerdő határáig.

A környezet fokozott kímélése és megőrzése érdekében kézi erővel vitték az erdőn keresztül az összeszerelés helyére a BIOKOM Kft. munkatársai az új híd alkotóelemeit. Csak a kellő mennyiségű manuális erő igénybevételével volt elkerülhető a védet területen egy közelítőút kialakítása.

A nyolc méteres fesztávot meghaladó híd betontalapzatot kapott, amire időtállóan és stabilan támaszkodhatnak a főgerendák.

A természetkímélő és szakszerű kivitelezésnek köszönhetően az arra túrázó nem ütközik a nagyszabású munkavégzés természetet átszabó nyomaiba, mindenféle előjel nélkül, lenyűgöző módon tárul elé az új völgyhíd látványa.

Az országos, piros jelzésű turista főútvonalon nem csak a környéken lakók, hanem a messzebbről hozzánk látogatók is biztonsággal átkelhetnek a parkerdő új viaduktján.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-03-10 20:32
Most még nem jártam arra, de a képről úgy tűnik szép lett a híd és erős. A kerékpárosok is örülhetnek - köszi.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-03-07 16:31
Most kellene folytatni a felújítást, lenne mit tenni még máshol is! Amúgy köszönet a hídért!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés