Makett, ami majdnem mindent megmutat

Közélet
PDF
Első látásra akár hobbi is lehetne a dolog, ám annál sokkal többről van szó. A profi építészek makettkészítése egyrészt komoly kézügyességet kíván, másrészt viszont látványos a végeredménye. Ezért is oktatják komolyan, Pécsett.






A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai karának vezetője szerint sok-sok későbbi tudás alapjáról van szó, ebben az esetben.

– Az építészszakma egyik fundamentuma az ilyen irányú jártasság – mondta el dr. Rohoska Csaba (képünkön) tanszékvezető, egyben egyetemi docens. – A méretarányos installációk több szempontból is érdekesek, hasznosak. Hiszen ezzel az eszközzel a nem szakmabeliek is könnyebben megérthetik, milyen tervek megvalósulása várható. Esetleg megmutathatnak olyan dimenziókat is a modellek, amik a rajzokról nem tükröződnek egyértelműen.

– Mindez aprólékosságot, türelmet feltételez azoktól, akik ilyenre adják a fejüket.
– Valóban, de itt már el kell különíteni olyan személyeket, akik csupán hallgatói szinten végzik a feladatot, míg mások már hivatásszerűen erre szakosodtak, a mérnöki munkák során.

– Ami azért érdekes, mert ezek közül a legkiválóbbakat, afféle művészeti alkotásként ki is lehet állítani.
– Ez pedig azért fontos, hiszen nem minden elképzelés valósulhat meg, de gondolatébresztőnek, emlékek megőrzésének kiváló módszer. Egyesek presztízsszerű okokból készíttetnek kicsiny, ám élethű másolatokat, a beruházásaikról.

– Ennek ismeretében kijelenthetjük, a számítógép nem helyettesítheti a megfogató tárgyakat?
– Részben kiszoríthatja, bár a műanyag, a papír, a fa mégsem mehet ki soha, teljesen a divatból. Ez azért az utóbbi időben szinte végérvényesen bebizonyosodott. Ami helyes is, bár változik a világ, a látásmód, de azért vannak régebbi értékek, amiket megőrizhet a mérnöki munka.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-03-08 15:30
Kockafejűek! :P
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés