Agyi pacemakerrel az epilepszia ellen

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Ha nem is világszenzáció, de azért jelentős előrelépés könyvelhető el a hazai epilepsziások életminőségének javításában. Pécsett a Neurológiai Klinikán  egy új készülék beültetésével a rohamok szüntethetők meg, amelyek a legtöbb gondot okozták a betegeknek. (A képen az elektróda célterülete látható.)




Nem minden epilepsziás veszíti el az eszméletét és fekszik hosszú percekig rángógörcsben – mondta dr. Janszky József professzor, a keddi sajtótájékoztatón. Az agy rendellenes működésének következtében akár csak másodpercekre is leáll az illető cselekvése, és ez bizony nem engedi meg, hogy például autót vezessen, vagy olyan munkát végezzen, ahol ez a kis kiesés is komoly veszélyt jelenthet önmagára, vagy másokra nézve. Európában három millió ilyen beteg van, Magyarországon is több ezren szenvednek az epilepsziától, melyet gyógyszerrel, vagy műtétileg kezeltek eddig. Ezekkel a módszerrel is értek el eredményeket, de az a most hazánkban és Közép-Kelet Európában elsőként alkalmazott stimulátor beültetés forradalmasítja a gyógyítást.



Tamás Viktor a készüléket forgalmazó cég vezetője, mellette dr. Endrei Dóra foglalt helyet


A készülék vezérlő és tápegységét a kulcscsont alá, a bőr alatt helyezik el, míg egy ezzel kapcsolatban álló vékony vezetéket a nyakon keresztül a hajas fejbőrig vezetnek fel. Ezt követően a koponyán keresztül bejuttatják a talamuszba az elektródát. A készülék programozását egy szakember végzi el eztán, ami szintén meglehetősen sokáig, mintegy negyven óráig tart. Az agyi pacemaker elektromos jeleket továbbít egy percen keresztül a beteg agyába, melyet öt perc szünet követ. Ilyen ciklikus működéssel érik el azt, hogy az epilepsziás roham ne alakuljon ki. A telep élettartama 10 év, így nem kell sűrűn cserélgetni a tápegységet.



dr. Janszky József és dr. Balás István beszélt az epilepsziáról és a készülék működéséről


A világon mindössze 20 ilyen műtétet végeztek, Magyarországon pedig Pécs lesz az ilyen típusú műtéteknek a központja – tudtuk meg dr. Endrei Dórától, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjának orvosigazgatójától, aki szintén jelen volt az eseményen. Nagy örömmel jelentették be, hogy március másodikán és harmadikán egy fiatal hölgy és egy férfi kapott ilyen készüléket, a műtétet végző dr. Balás István adjunktus szerint teljesen sikeres volt a beavatkozás és az egyikük már holnap haza is mehet.
A beültetést leginkább azoknál kívánják elvégezni, akiket gyógyszeresen, vagy műtéti úton nem lehetett meggyógyítani. Az eljárás még nem tömeges, részben a magas költségek miatt, másrészt pedig azért, mert a műtétet végző szakemberek mostanra sajátították el, a készüléket gyártó amerikai cég segítségével az eljárást. Mára azonban öt külföldi sebész is tartózkodik a klinikán, akik szintén ezt a módszert kívánják hazájukban alkalmazni.



Mélyen az agyban az elektróda vége


Nem véletlen, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint ezzel 56 százalékkal csökken a rohamok száma két éven belül, a betegek 13 százaléka pedig fél évig, vagy annál is tovább tünetmentes volt. Tamás Viktor, az amerikai központú cég magyar leányvállalatának vezetője lapunknak elmondta, hogy már régen együttműködnek a pécsi klinikával és a kiváló szakembergárda miatt gondolták úgy, hogy ebben a diagnosztikai centrumot is tartalmazó klinikai komplexumban vezetik be az új, gyógyító eljárást. Jó hír tehát, hogy az együttműködés révén egy ilyen súlyos betegséget is képesek hatékonyan kezelni, és ez itt Pécsett történik.

Hozzászólások

 
0 #5 Guest 2011-03-13 08:04
Jogos a két pont! Szörnyű betegség, minden megoldás érdekes lehet!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-03-10 20:07
Akinek él, vagy élt a környezetében ilyen beteg az tudja igazán értékelni ezt az eljárást. Egyébként semmi zombi dolog nincs benne, ma már mindenhova eljutnak lézerrel, hajszálvékony csövek mehetnek erekben, gondolataival kommunikál számítógépen egy világhírű tudós...Örüljünk az új lehetőségeknek.
Idézet
 
 
+1 #3 Guest 2011-03-09 13:17
Tisztára zombi-gyár! Nagyon durva ez az elektródás izé!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-03-09 11:18
Kicsit horror a történet! :cry:
Idézet
 
 
+1 #1 Guest 2011-03-08 18:10
A rohamok nagy gondot okoznak a betegeknek és a társadalom is kirekeszti őket.Ezért nagy lépés egy ilyen készülék.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés