Felesleges utcai zsörtölődés

Közélet
PDF
Sétálunk, sétálunk, aztán csak mérgelődünk! Mert van miért, ha valaki Pécs belvárosában megpróbál egy kissé turistaként szétnézni. Nem merő rosszindulatból, de könnyű csúnyaságokat találni (képünkön Memi pasa fürdőjének hiáyos lépcsője).





Persze, ha valaki évtizedek óta a baranyai megyeszékhelyen él, sőt, volt szerencséje ide születni, akkor soha nem lehet afféle látogató, De mégis, talán bele tudja magát élni a vendég szerepébe.



Tartós hullám a Ferencesek utcájában, ami nem múlik el

Már többször, több helyen, sokan tették szóvá, milyen „érdekes”, hogy a pécsi Ferencesek utcájának nyugati végén egy jól látható, tapasztalható hullámvasúton haladhatnak az autósok gyalogosok. A helyszín az elmúlt évben, az Európa Kulturális Fővárosa építészeti programsorozat keretében megújuló közterületek során kapott új kövezetet. De az egyik rész hibásra sikerült, annak kijavítása azóta sem készült el.



Memi pasa fürdőjét elmosta az évtizedes eső, hó

Továbbhaladva, Memi pasa fürdője riasztja a látogatót. Nem törökkori emlékről van szó, inkább modernkori romhalmazról beszélhetünk. Egykor, még 1979-ben, a Baranya Megyei Tanács pénzéből építették ki. Azóta sok-sok idő telt el, most inkább kelti negatív hírét a városnak, mint hirdetné dicsőségét. Természetesen a válasz egyszerű, forráshiány, ennyi, semmi több, ezért nem lehet megszépíteni.



Egy örökös kirakójáték, aminek nincsen megoldása a Jókai téren

Már szinte unalomig elcsépelt dolog, de menthetetlen, biztosan „szétporlik” a Jókai tér. Bár voltak olyan kísérletek, amelyek arra irányultak, hogy megmentsék a teret az enyészettől. Ez talán a világ első olyan területe, ami rögtön antikra sikerült, már alig hónapokkal az átadása után úgy nézett ki, mintha évszázados múlttal dicsekedhetne.

A Széchenyi téren áthaladva következetesen nem kerestünk hibákat. Mert akadnak, annyi bizonyos, ám inkább továbbhaladtunk a hossztengely mentén, a Király utcában. Ahol, a Színház téren is kopott kő várja a sétálgatókat. Ezek nagyjából kiállták az idő próbáját, de egyszerűen elöregedtek, összetörtek. Rongálásnak nyoma sincsen, vélhetően az időjárás, a hó, a fagy, az eső tette meg a „dolgát”.  

Tovább ballagni egyszerűen felesleges lett volna. Ennyi lehangoló benyomás után már bátram megállapíthattuk, az EKF után ránk férne egy másik nagy esemény. Akkor talán eltűnhetne néhány városi heg. Erre azonban az elkövetkezőkben nincsen esély, ezért aztán nem marad más hátra, mint a zsörtölődés.   



 
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés