Az év albuma a Kodály Központban

Zene
PDF
A Pannon Filharmonikusok és a Fekete-Kovács Kvintett közös lemezének lemezbemutató hangversenyére várjuk a szimfonikus zene és a jazz műfajának kedvelőit is. Az év jazz albuma díjat elnyerte lemez a koncert előtt és a szünetben megvásárolható a helyszínen.



A hangverseny karmestere Kovács László, hegedűszólistaként közreműködik Bujtor Balázs.

2011. március 22. kedd, 19.30 óra Kodály Központ

Műsor:

Fekete-Kovács Kornél: 8:45 AM/PM
Fekete-Kovács Kornél: Childhood ‘round 2000.
Fekete-Kovács Kornél: Secret Code
Fekete-Kovács Kornél: Roaming
Fekete-Kovács Kornél: Stayin’ Alone
Fekete-Kovács Kornél: Händel With Care
G.F.Händel - Fekete-Kovács Kornél: Antonio

Közreműködik a Fekete-Kovács Kvintett
Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt
Bolla Gábor - szaxofon
Szakcsi Lakatos Róbert – zongora
Soós Márton – nagybőgő

Mohay András - dob

Fekete-Kovács Kvintett
Az együttes 2005 őszén alakult, eredetileg egy filmzenei felvétel okán. Vezetője Fekete-Kovács Kornél, elsősorban nagyzenekari munkáiról ismert kétszeres Artisjus-, eMeRTon-, Orszáczky- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző - trombitaművész. Az általa irányított nagyzenekar, a Modern Art Orchestra mellett a Fekete-Kovács Kvintett, a combo jazz-ből táplálkozó ambícióinak megvalósítására alakult.

Az együttes tagjainak nyitottsága más zenei irányzatok felé, felismerhető jegyeket eredményez a kvintett hangzásában. A mainstream jazzmuzsika egy kissé fanyarabb, európaibb megfogalmazása jellemzi ezt zenei világot, ami gyakorta a kortárs klasszikus zene elemeit is használja. A zenéjükben a megkomponáltság és szerkesztettség mellett erős jelenléttel bír az interakció és a spontán, improvizatív játékmód, több esetben a freejazz határait is érintve.

Az együttes tagjai:
Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt
Bolla Gábor - szaxofon
Szakcsi Lakatos Róbert – zongora
Soós Márton – nagybőgő
Mohay András - dob

Előzmények:

A zeneszerző és hangszeres szólista Fekete-Kovács Kornél szerzeményeit eddig első sorban jazz nagyzenekarra, azaz big bandre hangszerelve ismerhette meg a nagyközönség. A számos „egészestés“, és kisebb kompozíció után, most a crossover műfaj felé irányult, azon belül is természetesen a szimfonikuszenekari hangzás irányába zeneszerzői figyelme.
A szimfonikus jazz nem ismeretlen fogalom a zenehallgatók számára. Magyarországon és világszerte egyaránt népszerű előadási módja ez a jazzmuzsikának, mindemellett a klasszikus zene, és a mai jazz ötvözése már nem nevezhető hétköznapi formának. Ez az, amit Fekete-Kovács Kornél céljai közt elsőként nevezett meg.
A több mint 90 percnyi zenei anyag Fekete-Kovács Kornél saját kompozícióiból áll.
Hosszú zeneszerzői folyamat, és előkészítő munka után, 2009 novemberének végén az anyag felvételre került. A produkció 2011-ben már CD lemezen is meghallgatható. A BMC kiadásában megjelent album, a produkció egy közel 70 perces részét örökíti meg a Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Kovács László dirigálása mellett.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés