Indul a tavaszi nagytakarítás

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Szent Flórián sem úszta meg szárazon az idei tavaszi nagytakarítás nyitányát, mivel a pécsi tűzoltók nagynyomású mosó segítségével megtisztították a szobrot a róla elnevezett téren. A környezete is megszépült, kedden délelőtt szorgos kezek gyomláltak és söpörtek, valamint mulccsal töltötték fel a tér fáinak a tövét. Az akció március végéig tart. (Tekintse meg írásunk végén képgalériánkat!)


A BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft, és a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. közös akciójáról van szó – tájékoztatta lapunkat Nagy Ervin a BIOKOM városgondozási részlegének vezetője. A nagytakarítás kertészeti és egyéb olyan jelegű munkákból áll, amely segítségével a város közterületei ismét régi fényükben ragyoghatnak. A seprés során 155 ezer négyzetméter járda területet tisztítanak meg a dolgozók, valamint jó néhány tonna kiszórt síkosságmentesítő zúzalékot szednek össze, amelyet a hulladéktárolókba szállítanak. Sajnos nincs mód ennek az anyagnak az újrahasznosítására, mivel túlságosan szennyezett ahhoz. Az összes terület, amelyet rendbetesznek eléri a 2,5 millió négyzetmétert és nagyjából 255 köbméter szemét gyűlik össze a hónap végéig, hiszen eddig tart a nagytakarítás.
A növényzet gondozása, ápolása is a feladatuk lesz, 350 parkokban és utcákban található fát metszenek meg, ezen kívül pedig 3516 négyzetméter sövény visszavágása, rendbetétele is rájuk vár, csakúgy, mint itt is a Flórián téren a szobor tövében található cserje esetében is.

A járdák, utak és a növényzet gondozásán kívül a parkokban található bútorok karbantartását is most végzik el, ezen kívül pedig a szemetes edények állapotát is felmérik, szükség szerint cserélik, javítják azokat.

Márciusban megújul a Flórián téren kívül a Hősök tere, a Puskin tér, a Fekete Gyémánt tér, Komjáth Aladár utca, Lánc utca, Zója utca, Pöttyös játszótér, Péchy Blanka tér, Szivárvány Gyermekház környezete, Templom tér, Honvéd tér, testvérvárosok tere, Kodolányi park, és a Tildy templom környezete.

Nagy Ervin hangsúlyozta, hogy várják a civilek, a lakosság segítségét is ezeken a helyeken, előre jelzik, hogy mikor kezdődik a takarítás és lehetőség lesz  a részvételre minden önkéntesnek.

A takarítással egyidőben a városi tűzoltóság is megjelent, hogy védőszentjük Szent Flórián szobrát megtisztítsák. A művelethez két tűzoltóautóval vonultak ki, a kisebbikben helyezkedett el a nagynyomású mosó, amelynek segítségével a kőszobrot alaposan lecsutakolták. A beáztatás után kefékkel, egy a helyszínen rögtönzött létráról kapott alapos fejmosást a szent, melyet rezzenéstelen tekintettel tűrt, csak a napfényben csillant meg kősisakján a víz.



Szorgos kezek szedték a szemetet, söpörték a járdát




A fák tövéből eltávolították a felesleges földet




Mulcs került a kialakított tálcába




A munkálatokat elismerően nézte Lóczi Szidónia a BIOKOM  kommunikációs vezetője (balról), Sztojkovics Éva önkormányzati képviselő és Nagy Ervin szintén a BIOKOM-tól




Flórián, még tisztálkodás előtt




Munkában  a nagynyomású mosó




Egy kis kézi segítség, a rejtett zugokban

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés