Programok a Víz Világnapján

Közélet
PDF
Több mint tizenöt éve ünnepeljük világszerte március 22-én a víz világnapját. Az idei jelmondat – „Víz a városokért, városok a vízért” – arra a kihívásra irányítja rá a figyelmet, amelyet a rohamosan növekvő városi népesség jelent a világ egyre több pontján. Talán soha nem volt olyan fontos a felelős, hatékony vízgazdálkodás, mint napjainkban. (Tekintse meg a cikk után látható képgalériánkat!)



- Néhány figyelemreméltó adat:  A városok lakossága minden másodpercben 2 fővel gyarapodik.
- Minden negyedik városlakó, összesen 800 millió ember otthonából hiányzik a vezetékes víz és a csatorna a fejlődő országokban, a szennyvizek több mint 80%-át pedig kezeletlenül engedik vissza a folyókba, tavakba. Minden egyes nap 2 millió tonna emberi szennyeződés kerül a vízfolyásokba
- A nyomornegyedekben élő szegény emberek akár 50-szer többet fizetnek egy liter vízért, mint gazdagabb szomszédjaik, mert gyakran vízárusoktól kénytelenek beszerezni az ivóvizet.
- A városokban sokszor közel annyi víz veszik el a vízvezetékekből, mint amennyi eljut a csapokig. A legnagyobb városokban 200-500 millió köbméter ivóvíz szivárog el egy-egy év alatt. Ez milliók vízellátását fedezhetné minden egyes metropoliszban.

Európa egyik legnagyobb édesvízkincse rejlik Magyarország felszíne alatt, Pécsett számunkra természetes, hogy szennyvizünk biztonságos módon elvezetett, és amikor megnyitjuk a csapot, abból egészséges, tiszta (javarészt felszín alatti vízbázisokból származó) ivóvíz folyik, bármikor. Ünnepnapokon és éjszaka is, akár a TV-torony legfelső szintjén is – de ennek biztosítása komoly erőfeszítéseket és munkát igényel.
A globális vízháztartás átalakulása a Föld minden országára és ökoszisztémájára hatással lesz, már a mi életünkben is. Példa lehet erre a tavalyi év, amelyben aszály, nagy károkat okozó esőzés és árvíz is előfordult. A Tettye Forrásház Zrt. az ellátási területén jelentkező vízigényeket minden körülmények közt, így a 2010 nyarán elrendelt hőségriadó alatt is ki tudta elégíteni. A kora nyári esőzések idején a szennyvízkezelő rendszer soha nem látott mennyiségű vizet vezetett el, de a kritikus terhelés alatt is ellátta feladatát, ami csak gondos karbantartással, felújításokkal őrizhető meg.

A hatékony, felelős vízgazdálkodás valamennyiünk közös érdeke, és bár elsősorban a vízszolgáltató feladata, mindenkinek részt kell vállalnia benne. Hogy az elkövetkező generációk számára is természetes lesz-e a csapból jövő tiszta víz, azon múlik, hogyan gazdálkodunk meglévő vízkészleteinkkel, hogyan hasznosítjuk vizeinket és előzzük meg elszennyeződésüket.

Széleskörű összefogás:

Az idei évben egy kicsit másként ünnepeljük a víz világnapját. A jeles zöld nap tiszteletére széleskörű együttműködés jött létre környezettudatos pécsi civil szervezetek, intézmények és cégek, köztük a Tettye Forrásház Zrt. részvételével. Egy közös interaktív kiállítással a víz sokszínűségére irányítjuk rá a figyelmet, és arra, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a víz kapcsán a városlakóknak világszerte és itt, Pécsett. A március 22-én indult rendezvény elsősorban a gyermekeket várja egy játékos és informatív felfedezőútra a Tudásközpont Gyermekkönyvtárában. Olyan ismereteket szeretnénk átadni a gyerekeknek, amelyekkel nem biztos, hogy találkoznak az oktatás során (pl. bemutatjuk egy-egy termék vízlábnyomát vagy azt, hogyan lehet a homokzsákokat megfelelően töltve és pakolva megfékezni az áradó víz útját). Az öt napon át tartó programra csaknem nyolcszáz kisdiák jelentkezett előzetesen, a rendezvény március 25-ig díjmentesen látogatható.

Emellett a Tettye Forrásház Zrt. egy példamutató kezdeményezés, a belváros tavát magába foglaló Balokány liget újjáélesztésén fáradozó civil összefogás mellé állt: egy látványos szökőkút formájában társaságunk segítségével újul meg a tavat tápláló Aranyeső-forrás, amelyet március 26-án, jelképes tóátöleléssel adnak át a városlakóknak.

A múlt értékei: míves szódáspalackok kiállítása
A Tettye Forrásház Zrt. meggyőződése, hogy egy cég akkor lehet sikeres, ha miközben törekszik a legkorszerűbb szolgáltatásra, tisztelettel fordul a múlt értékei és hagyományai felé. A szolgáltató ezért szervezett időszakos kiállítást a Tudásközpontban a hazai szikvízfogyasztás legnépszerűbb emlékeiből. A látogatók előtt április 5-ig áll nyitva a tárlat, ahol mintegy 120 darab, szebbnél szebb antik üvegpalack látható. A szegedi Bánffi család, valamint Tibold Zita pécsi gyűjteményéből származó különleges darabok a hungarikumként elismert szódavíz hőskorának tanúi, ezt egészítik ki a pécsi otthonokban megőrzött és a Tettye Forrásház Zrt. felhívására




Nagy siker a szódásüveg kiállítás




Az esemény plakátja





Változatos formavilág, hiába, régen még erre is figyeltek





Játékos ismeretszerzés a vízről




Itt lehetett kipecázni a hulladékot a "tavacskából"




A Tettye Forrásház képviseletében Sándor Zsolt is jelen volt a kiállítás megnyitóján




Kék és árnyalatai, porcelán zárófejjel




A nagyobbak fémhálót is kaptak, hiszen fő a biztonság




A vízben szemmel nem látható élőlények is vannak - most meg lehetett nézni




Régi ásványvizes palackok, kész műalkotások


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés