PTE a "rezidens ügyről"

Közélet
PDF

Az elmúlt napok során a PTE Gyerekklinikájáról távozó rezidensek kapcsán olyan állítások jelentek meg a médiában, amelyek alkalmasak a közvélemény félretájékoztatására, nem tényszerűek. Annak érdekében, hogy a kialakult helyzetben mindenki tisztán lásson, szükségesnek látjuk az alábbiak közlését. (Képünk illusztráció!)

 



A napvilágot látott állításokkal szemben a rezidensek nem kerültek „eltanácsolásra” a PTE Gyerekklinikájáról. A három rezidens a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjával 2010. november elsejétől állt közalkalmazotti viszonyban, ám kinevezésüket többszöri egyeztetést követően sem írták alá. A munkáltató ezt követően írásban szólította fel őket a kinevezés aláírására – ezen felhívás határideje még nem járt le.

Az alá nem írt szerződés időtartama a vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően került kialakításra, megegyezik a szakképzés idejével, azaz a PTE nem „röghöz kívánta kötni” a rezidenseket, hanem a fennálló jogszabályi környezetnek megfelelően járt el. Ezzel garanciát vállalt arra, hogy a megkezdett szakképzésük teljes ideje alatt fizetett állást biztosít a rezidenseknek, hogy a szakképesítésüket biztosan megszerezhessék. Nem felel meg a valóságnak az az állítás, amely szerint a PTE, ha egy rezidens élethelyzete úgy hozza, nem tenné lehetővé a rezidens számára a szakterületváltást. Az egyetem több alkalommal is kijelentette, hogy nem látja akadályát a szakváltásnak és minderre példák is akadnak.

A Pécsi Tudományegyetem mindent megtett annak érdekében, hogy a hiányszakmák esetében a munkabéren felül folyósítandó 50 százalékos támogatást megadja az arra jogosult rezidenseknek. Az illetékes minisztérium csak 2011. januárjában írta alá a támogatás utalásához szükséges szerződést. Ezután az addig elmaradt támogatást a PTE visszamenőlegesen is folyósította.  Az egyetem elkötelezettségét az is mutatja, hogy a támogatások folyósítását a lehető legrövidebb adminisztratív átfutási időkkel eszközölte: a minisztériumtól január 6-án megérkező november-december havi támogatást 2011. február első felében kapták meg a rezidensek egy összegben, a januári járandóságot február 24-én, három nappal annak leutalása után, míg a februárra járó összeg folyósítása épp folyamatban van, miután az a múlt héten érkezett meg az egyetemre.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinikáján a nap 24 órájában magasan képzett szakemberek vannak jelen, akikhez a rezidensek bizalommal fordulhatnak szakmai segítségért. A szakképzés irányítására szakmai irányítót (mentor) rendelt a klinika igazgatója 2010. novemberében, melyről 2010. december 3-án értesítette a Szak- és Továbbképző Igazgatóságot.  A három rezidens kijelölt mentorai az MTA doktori fokozatával rendelkező egyetemi tanárok és egy habilitált egyetemi docens. A rezidensek képzését közvetlenül irányító tapasztalt szakképzett orvosok (tutorok) a munkavégzés helyszínének osztályairól kerültek ki. Az érintett rezidensek a havonta küldött igazoló jelentéseiken sajátkezű aláírásukkal tanúsították, hogy több szakvizsgával és megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező tutorok irányították szakmai fejlődésüket.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a PTE ÁOK helyteleníti a fiatal orvosok röghöz kötésének bármilyen formáját, emellett azt is pontosan érzékeli, hogy a fokozódó orvos-elvándorlás milyen tragikus következményekkel járhat a magyar egészségügyre nézve. Éppen ezért arra kérünk minden érintettet és az üggyel kapcsolatban megszólalót, hogy észrevételeit a tényszerűségre alapozza.


Pécs, 2011. március 29.


                                                                                                                       Dr. Miseta Attila
                                                                                                                              dékán



 

Hozzászólások

 
0 #9 Guest 2011-04-06 07:13
Nekik még futja dohányra! Illetve,ez tényleg érdekes. Nálunk talán lecsengőben a jelenség, ott meg talán feljövőben, ahonnan a külföldi rezidensek jönnek. Nálunk a lakosság 48 százaléka füstöl. Iszonyú!
Idézet
 
 
0 #8 Guest 2011-04-04 20:51
Miért, hogy a külföldi rezidensek, medikusok sokkal dohányosabbak, mint a magyarok?
Idézet
 
 
0 #7 Guest 2011-04-02 20:37
Javítani nem szégyen.

Hibát hagyni: szemét! Nem?
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2011-04-02 20:34
Javítok: ...rossz megoldás.)
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2011-04-02 20:32
Akiknél mindegy, hogy 1 "s", vagy 2 "s", félő, hogy mindegy az is: 1 vágás, v. 2 vágás, 1 tbl. v. 2 tbl., egyszáz-ezer, v. kétszázezer.

Ma csak a patkószög, holnap a patkó, aztán dől az egész, mint a dominó.

Egyetértek vele, hogy van felelősség a világon -látszólag- kisebb dolgokban is.

KÍVÁNCSI VAGYOK, LECSERÉLIK-E A ROSSZ "FELELŐSSÉGŰ" TÁBLÁT A RUHATÁRBAN, VAGY CSAK ELTÜNTETIK.

(Utóbbi is több a semminél, de rossz megoldás.
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-04-01 20:15
A maga területén mindenki vegye ki a részét a jobbításból, mert nemcsak az ominózus ötven, de az elmúlt 21 év is sok hibával foldozódott.

"Nekünk a holnap lesz majd szép."

Nem bánnánk, ha a tegnap és ma is végre az lenne!

Ma én is láttam az ÁOK ruhatár falrengető helyesírási hibáját FELELŐSSÉG kérdésében.

Tényleg furcsa, hogy az ÉRTELMISÉG ilyen könnyedén megy el a legnagyobb hiba mellett is.

Persze, ha sokszor látjuk a rosszat, elbizonytalanod unk, aztán átállunk arra, hogy a "felelősség" szó elég 1 "s"-sel is.

(Helyesírásáról is meg lehet ítélni egy intézményt, nemcsak arról hogyan bánik a rezidenseivel.)
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2011-03-31 21:19
A "fennálló jogszabályi környezettel" is baj van.
Sőt! Azzal van baj igazán.
Rezidenseknek kicsi a lehetőségük a jogszabályi környezetet megváltoztatni.

A PTE ÁOK elöljáróinak viszont kötelességük szorgalmazni a TŰRHETETLENSÉGE K megváltoztatásá t.

Tűrhetetlensége k=fennálló jogszabályok.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-03-31 07:09
Csatlakozva az előttem szólóhoz és a levél tartalmától kicsit elvonatkoztatva :
Ha már valakit a Teremtő dékáni székbe ültetett,akkor jó lenne, (nem csak a ruhatárban), hanem a sajtónak kiküldött levelekben is odafigyelni anyanyelvünk szabályaira!Ne használjunk rettenetes és magyartalan szenvedő szerkezeteket: "...rezidensek nem kerültek „eltanácsolásra ”... , vagy:"kormányrendelet rendelkezéseine k megfelelően került kialakításra..." Brr! Rettenetes. De teljesen indokolatlan a királyi többes használata egy olyan levélben, amelyet egy személy írt alá, nem pedig egy intézmény nevében írták: "Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a..."
A lényeget pedig tömören megfogalmazta az előttem kommentelő: orvosok nélkül maradtunk!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-03-30 20:15
Dékán Úr!

A tényszerűség, hogy orvos nélkül maradunk!

Értem én, fontos a "helyi mundér", de nem ez a fő-baj.

Azt is tudomásul vesszük, hogy a kormányzati hibákat nem kérhetjük számon a PTE ÁOK-n.

Viszont a Szigeti út 12. ruhatárában a "felelőség" szó helyesírása hosszú "s"-sel lenne csak jó: felelősség!

Senkinek nem tűnt még fel?

Azért a hallgatók fele csak magyar!

Az oktatók 99%-a is.

Ezt azért lehetett volna már javítani, ha a rezidensek fizetését még nemigen sikerült is!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés