XI. POSZT: megújulás és hagyomány

Bereczki Lajos Színház
PDF
Idén is Pécsett versenyeznek az ország minden pontjáról benevezett színházi előadások június 9 és 18 között. Rengeteg off program, új helyszínek és 15 versenydarab várja Thália szerelmeseit. Valószínűleg most is egy nap alatt elfogynak a jegyek, ezért aki ott szeretne lenni kedvenc előadásán, annak már korán be kell állni a sorba a jegypénztárnál. (Kis képünkön balról Csizmadia Tibor, Nagy Csaba, Stenczer Béla, Márta István, és Rázga Miklós látható.)


Az idei POSZT sok újdonsággal várja az érdeklődőket – tudtuk meg a csütörtök délelőtti tájékoztatón. Például új művészeti vezető kezdi el idén  a munkát, mivel Jordán Tamás lemondásával megüresedett ez a tisztség, ezt mostantól Márta István tölti be. Korábban már eldőlt, hogy Simon István nyugdíjazásával pedig Stenczer Béla lesz a fesztivál igazgatója. Így a két állandó és nélkülözhetetlen „eleme” a POSZT-nak úgy tűnik összeállt.

  A mai eseményen rajtuk kívül részt vett Szilágyi Lenke fotóművész, aki a darabokat válogató hármas képviseletében jelent meg. Rázga Miklós nemrég kinevezett pécsi színházigazgató, a fesztivál házigazdája, Máté Péter pedig mint az off programok szervezéséért felelős személy ült a népes társaságban. A szakmai szervezet képviseletében Csizmadia Tibor  a Magyar Színházi Társaság elnöke és Vajda Márta, ugyanennek a szervezetnek az ügyvezető titkára is jelen volt.

Sok információt kaptunk a hatfős stábtól, így kiderült, hogy a POSZT-nak új fesztiválközpontja lesz, a színház parkolóját alakítják át úgy, hogy több száz főt tudjon befogadni, természetesen büfével együtt. Szerephez jutnak idén olyan helyszínek is, amelyeket eddig nem használtak ilyen célra, például a Park Mozi, ahol szabadtéri előadást tartanak, de az Expo Center is a fesztivál előadásainak helyszíneként debütál. Lesz egy, pontosabban két előadás, amely a POSZT-ot megelőzi pár nappal, a sepsiszentgyörgyi színház látogat Pécsre egy produkcióval, amely hozzáértők szerint különleges élmény lesz. A helyszíneknél maradva a fiatalság, az „Ifigéniusz” is új helyen gyűlhet össze, ők a Király utcai volt zálogház üzlethelységét kapják meg a Holding jóvoltából. Mivel a Kodály Központ tavaly még nem lehetett rangos helyszíne a találkozónak, ezért először idén lép be ebbe a körbe. A híres, de már régen feloszlott East együttes újra összeáll - ami egyébként a volt pécsi rádiós Koszits Attila érdeme - mivel ő győzte meg a fiúkat arról, hogy ismét a színpadon a helyük, ráadásul Pécsett. A két részből álló koncert első felében a régi színpadi produkciókhoz írt zenéket hallhatjuk, míg a másodikban a régi East slágerek csendülnek fel. A Kodály Központ orgonáját és hangzását teszteli Varnus Xavér is, aki szintén itt lép fel egy másik napon.



Nagy Csaba Pécs alpolgármestere húzza ki a kalapból a közönség zsűri egyik tagjának nevét


Lesz kirakatverseny, amely a dekoratőröket álltja csatasorba, de a Kossuth téren - amely szintén új helyszín - még flash mob is készül. Itt egyébként számos koncert és más, sok-sok embert megmozgató rendezvény lesz. Tömegtánc, tömegéneklés, tömegverselés, az lesz. Remélni merjük csak, hogy tömegverekedés viszont nem. Big band-ek, színész zenekarok lépnek fel, az egyik ilyen izgalmas nevű formáció lesz például a Közéleti Karaeoke.

Az ünnepélyes kezdés június 9-én 17 órakor lesz a Színház téren, ahol Törőcsik Mari, a nemzet színésze megnyitja az ország legrangosabb színházi találkozóját. Az eseményen a Csík Zenekar és Lovasi András is szerepel.

Fájdalom, de a 15 beválogatott darab között sok a fővárosi és ennek megfelelően kevesebb a vidéki produkció. A három válogató Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus, és Urbán Balázs színikritikus átlag 160 előadást tekintett meg és egyfajta pontértékelés után kerültek be a darabok a legjobb 15 közé. Márta István egy kissé feddő hangú érdeklődőnek elmondta, hogy változtatnak jövőre a válogatás rendszerén, mivel ő is fájlalja, hogy a tizenegy év alatt nem volt például vidéki tagja a válogatók „csapatának”. A mostani POSZT még a Jordán Tamás és Simon István által meghatározott úton halad, bár Márta szerint nagy változásokra eztán sem lesz szükség, mert ami jó, azt meg kell őrizni.




Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-04-01 09:10
Fantasztikus a POSZT, remélem még sokáig lesz itt ez a fesztivál.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés