Programozott egészségpályák - környezeti hatások a terhesség alatt

Programozott egészségpályák - környezeti hatások a terhesség alatt

-bl- Közélet
PDF

A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának Székházában, az egészségmegőrzésről szóló előadás- sorozat állomásaként hétfőn este tartott előadást a PTE professzora, dr. Sulyok Endre. Véleménye szerint az egészségmegőrzést, már a leendő anyukáknak el kell kezdeniük a várandósság kezdeti szakaszában.

Dr. Sulyok Endre professzor elmondta, hogy igen jelentős felfedezés volt, hogy a terhesség alatti életmód, és a szív-keringési megbetegedések között jelentős összefüggés van.

Ezt a kapcsolatot Parker, angol professzor ismerte fel, még a nyolcvanas években. Azóta nagyszámú klinikai és állatkísérlet igazolta ezt a megállapítást. Véleménye szerint sajnos a méhen belüli kedvezőtlen körülmények olyan hatásokat idéznek elő, amelyek a későbbiekben, akár évtizedek múlva, felnőtt korban, szív és érrendszeri, vagy egyéb megbetegedéseket okoznak.

Azóta nyilvánossá vált, hogy a dohányos nÅ‘knek rosszabb a placenta keringésük, alacsonyabb súllyal születnek a magzatok, de érdekes módon a II. világháború alatti nagy hollandiai éhezés idején született gyerekek  a késÅ‘bbiekben felnÅ‘tt korban elhízással küszködtek, ami szintén számos egészségügyi problémával járt. A mai becslések szerint ma Magyarországon mintegy tízezer újszülött születik, akinek e tekintetben komoly rizikó faktora van. Ez a hazai újszülötteknek mintegy tíz százaléka.
Nemzetközi kutatások szerint az alacsony születési súly csak azokban a családokban okoz kockázatot, ahol a jövedelmi viszonyok gyengék.

Sulyok professzor szerint az orvostársadalom felelÅ‘ssége elsÅ‘sorban a méhen belüli sorvadások és a koraszülések megelÅ‘zése, a fokozottabb terhesgondozás,  és az intenzív újszülött ellátás feltételeinek javításában van.

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés