Programozott egészségpályák - környezeti hatások a terhesség alatt

-bl- Közélet
PDF

A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának Székházában, az egészségmegőrzésről szóló előadás- sorozat állomásaként hétfőn este tartott előadást a PTE professzora, dr. Sulyok Endre. Véleménye szerint az egészségmegőrzést, már a leendő anyukáknak el kell kezdeniük a várandósság kezdeti szakaszában.

Dr. Sulyok Endre professzor elmondta, hogy igen jelentős felfedezés volt, hogy a terhesség alatti életmód, és a szív-keringési megbetegedések között jelentős összefüggés van.

Ezt a kapcsolatot Parker, angol professzor ismerte fel, még a nyolcvanas években. Azóta nagyszámú klinikai és állatkísérlet igazolta ezt a megállapítást. Véleménye szerint sajnos a méhen belüli kedvezőtlen körülmények olyan hatásokat idéznek elő, amelyek a későbbiekben, akár évtizedek múlva, felnőtt korban, szív és érrendszeri, vagy egyéb megbetegedéseket okoznak.

Azóta nyilvánossá vált, hogy a dohányos nőknek rosszabb a placenta keringésük, alacsonyabb súllyal születnek a magzatok, de érdekes módon a II. világháború alatti nagy hollandiai éhezés idején született gyerekek  a későbbiekben felnőtt korban elhízással küszködtek, ami szintén számos egészségügyi problémával járt. A mai becslések szerint ma Magyarországon mintegy tízezer újszülött születik, akinek e tekintetben komoly rizikó faktora van. Ez a hazai újszülötteknek mintegy tíz százaléka.
Nemzetközi kutatások szerint az alacsony születési súly csak azokban a családokban okoz kockázatot, ahol a jövedelmi viszonyok gyengék.

Sulyok professzor szerint az orvostársadalom felelőssége elsősorban a méhen belüli sorvadások és a koraszülések megelőzése, a fokozottabb terhesgondozás,  és az intenzív újszülött ellátás feltételeinek javításában van.

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés