Neves sztárvendég Pécsett

Zene
PDF

Április 7-én, azaz ma este a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok vendége lesz a világszerte elimert zeneszerző, Krzysztof Penderecki. A művész a KORtársak elnevezésű sorozat vendégeként lép fel a hangversenyteremben.



A modern lengyel zene fél évszázada a világ zenei életének élvonalába tartozó nagy mestere, Krzysztof Penderecki (1933–), akárcsak szintén világhírűvé lett kortársa, Henryk Mikołaj Górecki (1933–) az 1970-es évek második felében fordított végleg hátat az avantgárdnak. Ezzel a múlt tradícióit felvállaló lépéssel pedig példaadói lettek az európai neoáramlatnak, melyben különösen a balti szerzők váltak követőikké.
Penderecki nagy áttörését az 1980-ban komponált 2. (Karácsony) szimfónia jelentette, melyben amellett, hogy a késő romantikus zene – Bruckner, Reger, Wagner nyomán kialakított – tradícióit is felvállalta, hatalmas meglepetést keltve három kulcsfontosságú helyen a Stille Nacht kezdetű karácsonyi dalt is felidézi. Az azóta komponált Penderecki-szimfóniák sora is igazolta, hogy ez az újra megtalált „romantikus hang” a közönség és részben a szakma elismerését is kivívta, így nem csoda, hogy a mester maga is szívesen vállalkozott fordulatot jelentő műve elvezénylésére.

Penderecki, a karmester elsősorban saját műveinek hivatott tolmácsolója, de a néhány szerző között, akiknek műveit szívesen és hitelesen vezényli, a legkiemeltebb helyen Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) áll, tőle is leginkább az 1939-ben komponált 6., h-moll szimfónia.

Az eredetileg Lenin emlékének szánt szimfóniával valójában inkább saját helyzetét akarta stabilizálni a zeneszerző, hogy botrányt kavaró operája, a Kisvárosi Lady Macbeth és a hivatalos körökben ha mérsékelten is, de ellenszenvvel fogadott 5. szimfóniája után egy vokális Lenin-szimfóniát tervez írni – később úgy alakította háromtételessé, hogy felhasznált benne néhány drámai motívumot a tervezett „lenini műből”. Érdekes módon ez alapozta meg a nyitótétel kortükörnek is beillő drámai-tragikus, komor hangvételét, de szokatlan volt az is, hogy egy lassú tétellel indul a szimfónia, mintha rögtön egy hagyományos másodikkal kezdődne. Egy másik felfogás szerint Csajkovszkij szintén 6-os sorszámú, Patetikus szimfóniájához hasonló funkciójú ez a tétel, s csak az a különbség, hogy az azt követő két gyors tétel után hiányzik a pátoszt erősítő, fájdalmas, sirató hangú zárótétel, ezért „anti-Patetikus” szimfóniának is nevezik szakmai körökben. Egy biztos: két ilyen életteli, lendületes, látszatra önfeledten vidám, valójában gunyoros, szarkasztikus egymást követő tételt addig és később sem írt szimfóniái sorában Sosztakovics. Talán ez az összetettség az, amiért napjainkban egyre többször felhangzik a 6. szimfónia, s amiért a negyedszázaddal fiatalabb zeneszerző-karmester, Penderecki is szívesen műsorán tartja.

 

Műsor:


Krzysztof Penderecki: II. „Karácsony”szimfónia
Sosztakovics: VI. szimfónia (h-moll), Op.54

 Az előadás 19.30 órakor kezdődik

 Helyszín: Kodály Központ

Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

 

Hozzászólások

 
0 #5 Guest 2011-04-19 21:40
Felelőség=felelősség

Az igazi hibát tegnap láttam Bp.-en a Dunán. Szép nagy hajó, a neve Millennium, azaz "MILLENIUM" 1 n-nel.
Azonnal eszembe jutott a pécsi bazilika bejárati ajtajának hasonló helyesírási hibája, utóbbi bronzba öntve.

Ha egy hajónak nevet adnak: MILLENNIUM, nem néznek utána, hogy a MILLENNIUM, csak 2 n-nel helyes? Vagy Pécsett sokmilliós szobrászati munka "névjegyét" lehet helyesírási hibával elkészíteni?

Ez a "nagy személyiség", aki felelőse, és ilyen slendrián, nemtörődöm?!

Üdv.: millennium@.hu,vagy.com

Ma a patkószög, holnap a patkó.
"Nembánomból lesz a bánom."

Ezek is "elütések", vagy mégsem?
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-04-14 21:17
2 "t"-ügyben:

A Szigeti úti aula ruhatárában évek óta virít a hivatalosan nyomtatott szöveg:...FELELŐSÉGET NEM VÁLLALUNK...!

Ne is, mert nem állnának mellétek!
Pedig van felelősségük, de mégsem. Mert snassz lenne.
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2011-04-09 17:28
Egy elütést így ünnepelni nagy személyiségre vall. A többit már negligálja mindez...
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-04-08 20:45
Mefisztókám!

Nem kelet? Esetleg Kelet? Vagy 2 "t" kellett volna?

Siettél, biztos.

Nem!

Pendereckinél RICCARDO MUTI jobb választás, de ő talán tényleg nagy falat, akárcsak Abbado.

Higgyünk, reménykedjünk, a PFZ persze továbbra is kiváló zenekar!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-04-08 12:48
Lehet, hogy őt kellet volna megnyerni karmesternek Pécsre? Vagy nagy falat ez nekünk?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés