Egyre több a firkált jelzőtábla

Közélet
PDF
Nem kell ahhoz feleslegesen kilométereket zarándokolni, hogy összefirkált, összefestett KRESZ-táblát (képünkön) találjunk Pécs városában. Sajnos akad belőle bőségesen, ami a károkozáson túl még veszélyt is jelent a közlekedőkre.



Többfajta megoldás létezik a gondok, hibák elhárítására. Jelenleg az ilyen esetek Pécsett a Biokom Kft. fennhatósága alá tartoznak. Ez a Pécs Holding Zrt. átszervezése óta van így. A táblák többféle módon sérülhetnek. Banálisra lefordítva kicsit, illetve nagyon.

A város tulajdonában lévő Biokom szerződésben áll egy külsős, megbízott céggel. Ha a festés, görbülés nem súlyos, akkor elvileg vegyszerrel tisztítható, illetve kiegyengethető a munkadarab. Ilyenkor a lehető leggyorsabb ütemben végzik el a helyreállítást. Minderre van egy útellenőrük, aki egyben a jelzéseket is figyeli. Főleg akkor, ha valahol eltűnik egy, azonnali intézkedést feltételez a dolog. De állampolgári bejelentések is szoktak érkezni a céghez, amit amúgy szívesen is vesznek, hiszen egyszerre mindent nem láthatnak, követhetnek nyomon.  



Magától csak ritkán törik le egy darab

A „komolyabb” gyűrődések, indokolatlan festések esetében viszont ki szoktak tenni ideiglenes ábrákat, amit a közlekedők nem feltétlenül vesznek észre. Ez az eljárás akkor is, ha valamelyik fajtából éppen nincsen raktáron egyetlen darab sem. Akkor legalább egy-két hetet igénybe vesz a dolog, mire végleges megoldják a problémát.

Persze nem mindegy, milyen lemezről van szó. Hiszen a STOP feliratos piros típus azért lényegesebb, mint mondjuk egy hangjelzés tilos üzenetű „képrejtvény”. Legalábbis a feltételezett negatív végeredmény nézőpontjából mindenképpen.  

Mindez azonban még csak a helyzet ismertetésének csak a fele. Mert vannak olyan főközlekedési utak a városban, ami a megyei közútkezelő fennhatósága alá tartozik. Tehát cseppet sem mindegy, hol botlik valaki rendellenességbe. Mivel elképzelhető, hogy egyes szakaszok más-más kezelés alatt vannak.

Rendőrségi szakvélemény szerint beszélhetünk úgynevezett esztétikai hibáról, meg olyanról is, ahol már értelemzavaró a kép, szöveg. Ennek függvényében a károkozók elkövethetnek rongálást, de súlyosabb elbírálás alapján akár bűncselekményt is.

De mindez az átlagos közlekedőknek, kétkezi, hétköznapi rongálóknak mindegy is. Mindenki teszi a dolgát. Az egyik halad, a másik árt, a harmadik meg megkísérli elhárítani ez utóbbi áldatlan tevékenységét.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-04-13 06:59
jó, jó, de ez a cikk ne szól semmiről az ég világon!!!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés