Búcsú egy félévszázados intézménytől

Közélet
PDF
Már csak órákban, percekben lehet mérni azt az időt, ami még visszavan, a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ (képünkön az épület homlokzata) életéből. Ugyanis 2011. április 15-én jogutód nélkül megszűnik a szervezet.




Pécsett, a József Attila utcai hivatalban, illetve annak egyik részében szomorú a hangulat. Mindenki pakol, rendezkedik, letárt készít, átad, átvesz. Az ötvenegy éve alapított egység története befejeződik. Az igazgató, dr. Bokor Béla nem panaszkodik, nem is keres bűnbakot, igyekszik a tényszerűen közölni a dolgokat. Miközben három évtizednél többet töltött el a most szertefoszló munkahelyén.

– A megyei közgyűlés döntése még február 22-én született meg – idézte fel a közelmúlt előzményeit a vezető. – Azóta tudtuk, de csak most szembesülünk vele valóban, hogy nincsen tovább.

– Ez ellen már nincs mit tenni. De ismerik a munkatársak a jövőjüket is?
– Csak hárman mondhatják el magukról teljes biztonságban, hogy nem kerülnek az utcára. – A Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár veszi át őket, hasonló feladatkörben. A többiek helyzete bizonytalan, akad aki munkanélkülivé válik.



Bokor Béla búcsúzó igazgató arra figyelmeztetett, nehéz lesz pótolni a hiányt, ami a megszűnésük után keletkezik majd

– A személyes sorsokon túl, elsősorban nem a pécsieknek fog hiányozni ez a „hivatal”!
– Valóban, a baranyai vidék érzi majd a megszűnés után, mit veszített. Az aprófalvak, a vidéki városok elmaradó rendezvényei azonban legfeljebb üzenhetnek rólunk, az elmúlásról. Bár akadnak kötelező közművelődési és tanácsadó szolgáltatások, amiket nem lesz könnyű ellátni. Olyanok, amiket nem lehet elmulasztani, de nézetem szerint nem lesznek meg hozzá az emberek, a feltételek.  

– Elképzelhető egy későbbi újjáéledés?
– Kizárni nyilván semmit sem lehet, ám mivel jogutód nélkül szüntettek meg minket, ha bekövetkezik egy változás, újjáalakulás, az már nem olyan lesz, mint ami eddig volt.

– Mekkora anyagi tehertől szabadult így meg ezzel a lépéssel a Baranya Megyei Önkormányzat?
– A teljes éves költségvetéséhez képest igazán jelentéktelen nagyságrendű összegtől. Mintegy 30-40 milliós anyagi béklyótól, amihez azonban mi pályázati pénzekből, illetve támogatóktól közel ugyanennyit megszereztünk. Tehát szerintem rossz üzlet köttetett!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés